Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

CATL: újabb közmeghallgatás, szigorú szabályok szerint

| 2023. 01. 18. | 13:35:00
A környezetvédelmi főosztály tart fórumot, aminek tárgya kizárólag a környezetvédelmi engedélyeztetés.
CATL: újabb közmeghallgatás, szigorú szabályok szerint
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A CATL akkumulátorgyár létesítésében ezekben a hetekben folyó környezetvédelmi hatósági eljárás kapcsán közmeghallgatást tart a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal január 20-án (pénteken) 10 órától a Thomas Mann utca 2/A alatt lévő Család- és Gyermekjóléti Központban. Az esemény addig tart, ameddig a résztvevők fel tudják tenni a kérdéseiket, el tudják mondani az észrevételeiket. A környezetvédelmi főosztály munkatársai, a CATL képviselői, a társhatóságok szakemberei azokra a felvetésekre, amelyek helyben kezelhetők, a fórumon adják meg a választ, a hosszabb eljárást igénylőkre viszont később reagálnak. Az azonban bizonyos, hogy környezetvédelmi szakhatósági eljárás során akár a fórumon elhangzott, akár előzetesen vagy a későbbiekben írásban beérkezett kérdésekre adott válaszoknak benne kell lenni a szakhatóság határozatában.

A fórum helyszínén több mint 300 embernek lesz ülő- és legalább 150 főnek álló helye.

A CATL Debrecenbe történő telepítése igen nagy közérdeklődést váltott már ki eddig is. Ezért a pénteki közmeghallgatás előtt Rácz Róbert, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal főispánja fontosnak tartotta sajtótájékoztatón ismertetni a fórum tartalmát, témáját és jelentőségét.

Szigorú szabályok szerint

– A környezetvédelmi eljárás egy szigorú szabályokhoz kötött folyamat, amelynek kötelező eleme a közmeghallgatás. Ilyen témájú közmeghallgatás Debrecenben már számos esetben volt, ám eddig egyiket sem előzte meg olyan figyelem, mint amilyen az akkumulátorgyár létesítése okán várható – mondta Rácz Róbert, aki megjegyezte, hogy eddig a környeztvédelmi hatósági ügyekben rendezett hasonló közmeghallgatásokon egy és hét fő között volt az érdeklődők száma. A fórum azt a célt szolgálja, hogy az eljárásról a lakosság kapjon tájékoztatást a hatóságtól, és a jelen lévők észrevételeket tudjanak tenni az eljárással és a benyújtott kérelemmel kapcsolatban.

A főispán kitért arra is, hogy érzékelhető, a nyilvánosság előtt összekeveredik az önkormányzat által szervezett lakossági fórum és egy hatóság által hivatalból megtartott közmeghallgatás fogalma. Amíg egy önkormányzati fórumon a témával kapcsolatban bárminek helye van, addig a szakhatóság közmeghallgatásán

csak a szakhatóság vizsgálati körébe tartozó, jelen esetben a környezetvédelemmel, a víz-, a talaj-, a levegő minőségével, valamint a zajszennyezéssel kapcsolatos kérdések, felvetések hangozhatnak el.

Kívánatos lenne, ha az ott lévők el tudnák mondani a konkrét hatósági eljáráshoz fűzött észrevételeiket. Ennek hiányában a hatóság az eljárás során nem tudja azt figyelembe venni. Elemi érdek, hogy a fórum a megfelelő keretek között tudjon maradni.

Rácz Róbert arról is tájékoztatást adott, hogy eddig 100-nál több kérdés érkezett magánszemélyektől, szervezetektől. Az egyik debreceni civil szervezet a kormányhivatalhoz egy komoly, felelős és szakszerű, több tucat kérdésből álló beadványt juttatott el, aminek minden egyes pontja releváns kérdéseket feszeget, és amelynek minden egyes pontjára a hatósági eljárást lezáró döntésben majd vagy ők, vagy a beruházó reagál.

– A szakhatósági eljárás 2022. november 30-án indult; az ügyfél 2022. nov 28-án nyújtotta be a hatósági kérelmet. A közmeghallgatást november 30-án hirdettük meg. Az engedélykérelem áttanulmányozását a munkatársaim azonnal elkezdték, és már önnön maguktól számos kiegészítést kértek az ügyféltől ahhoz, hogy munkájuk során a legprecízebben járjanak el.

2023. február 13-ig döntést kell hozni a szakhatóságnak.

Fontos, hogy a hatósági eljárás során tudjuk a nagyon szigorú európai uniós és az uniós jogrendszeréből a magyarba beépült hatósági regulákat számonkérni az ügyfélen. A kormányhivatal és a szakhatóság az eljárásban drákói szigorral képviseli a polgárok érdekeit. Nem részrehajló, nem szubjektív, hanem teljesen objektív. A szabályok világosak, azok betartásában nincs kompromisszum – szögezte le Rácz Róbert.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kigyulladt egy terepjáró Hortobágynál. Menet közben!
Kigyulladt egy terepjáró Hortobágynál. Menet közben!
A 33-as főútra riasztották a tűzoltókat.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Gépeket vásárolna a Debreceni Vízmű Zrt.
A selejt eszközöket szeretnék pótolni. Pályázat.
Jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány
Az első negyedéves GDP-adat azt jelzi, hogy a gazdaság újra visszatért a növekedési pályára.
Nem akarunk annyit dolgozni, és ennek máris megvannak a következményei
Schöllhammer: Putyin rosszul méri fel, hogy Európa vagy Kína a veszélyesebb Oroszországra.
MotoGP helyett egyetemi területszerzés Hajdúnánáson?
A helyi képviselő-testület „nyomatékos kérést” is megfogalmazott.
KSH: egyre több külföldi látogat Debrecenbe és térségébe
A belföldi- és a külföldivendég-éjszakák száma is emelkedett országosan.
A Debrecen környéki külföldi befektetések is „dinamizálják” a térséget
Navracsics Tibor: 2030-ra az EU legélhetőbb tagállamai között lehet Magyarország
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Ismét festmény- és műtárgyárverést tartanak Debrecenben.
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
A Betone kiderítette, elveheti-e az AI az kreatív szakemberek munkáját.
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.