Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tehetséges középiskolásokat támogat a Debreceni Egyetem

| 2022. 11. 16. | 18:59:00
A legjobban teljesítő intézményt is jutalmazzák.
Tehetséges középiskolásokat támogat a Debreceni Egyetem
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Új ösztöndíjat hozott létre a Debreceni Egyetem azoknak a tehetséges diákoknak a támogatására, akik középiskolai tanulmányaik során kiemelkedő eredményeket értek el az országos tanulmányi versenyeken, és a Debreceni Egyetem valamelyik képzésén tanulnak tovább.

Az intézmény emellett évente egyszer a legjobban teljesítő középiskolát is jutalmazza.

A pályaorientáció és a beiskolázás szempontjából eredményes, valamint a Debreceni Egyetem által készített középiskolai rangsorban előkelő helyet elfoglaló oktatási intézmények is kapnak támogatást, így ösztönöznék továbbra is magas szintű oktatási tevékenységre a középiskolákat, amelyek így hozzájárulhatnak a Debreceni Egyetem felvételi eredményeinek javításához is – jelentették be a november 16-án tartott sajtótájékoztatójukon az intézmény vezetői. 

– Az a cél, hogy minél többen válasszák a Debreceni Egyetemet a régióból és azon kívülről is, ennek érdekében szeretnénk hangsúlyosan jelen lenni a térség iskoláinak életében, igyekszünk vonzóvá tenni a diákok számára az egyetemet. Azokat a tehetséges fiatalokat díjazzuk, akiket a Debreceni Egyetem felé próbálunk irányítani. Az ösztönző támogatással a középiskolát motiváljuk, hogy évről-évre fejlődjenek – fogalmazott Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja. 

Bartha Elek oktatási rektorhelyettes kiemelte: a beiskolázási aktivitás érdekében a Debreceni Egyetem folyamatosan bővíti ösztöndíjrendszerét, az új támogatási forma is szervesen illeszkedik az intézmény koncepciójába. – Beiskolázási programunk lényege, hogy a középiskolában jól teljesítő diákok közül minél többen válasszák a Debreceni Egyetemet. A hallgatói díjazás a minőséget helyezi előtérbe, az ösztöndíjjal olyan középiskolásokat támogatunk, akik komoly eredményeket tudnak felmutatni. Az ösztöndíj révén kétszeresen ismerhetjük el a teljesítményeket, hiszen a felvételi során a tanulmányi versenyekért a 2024. évi felvételi eljárásban intézményi pontokat is lehet kapni. A DE egy hallgatóbarát egyetem, ezt erősíti az új ösztöndíj is – hangsúlyozta a rektorhelyettes.

Az OKTV, az OSZTV és az SZKTV versenyek döntőjében az első 30 helyezést elérőket, és az egyéb versenyeken az első húszba kerülőket támogatja az egyetem.

A kiemelt országos megmérettetéseken eredményes hallgatók egyszeri alkalommal 100 ezer, az egyéb versenyeken jól teljesítők pedig 50 ezer forintot kapnak. A támogatásban érintett iskola tehetségfejlesztő, pályaorientációs, diákönkormányzati programjainak megvalósítására, az abban részt vevő pedagógusok munkájának elismerésére fordíthatja az egyetemi hozzájárulást. – Olyan ösztönző rendszert akartunk indítani, ami arra készteti a diákokat, hogy részt vegyenek valamilyen tehetséggondozó programban, valamint már a középiskolai tanulmányaik során sikeresek legyenek. Az ösztöndíjra azok lesznek jogosultak először 2023 őszén, akik az érettségi évében az általános vagy a pótfelvételi eljárásban felvételt nyernek a Debreceni Egyetem állami ösztöndíjas alap- vagy osztatlan képzésére és felsőoktatási tanulmányaikat a felvétel évében aktív hallgatói jogviszonyban kezdik. Az ösztöndíjra a diákoknak pályázniuk kell és egyetemi tanulmányaik során egyszer jogosultak rá. A Debreceni Egyetem beiskolázási bázisintézményeként az a középiskola részesülhet anyagi támogatásban, amelyik a felvettek és a nyelvvizsgával rendelkezők száma, valamint a felvettek átlagpontszáma alapján az egyetem által készített rangsorokban előrébb lépett a megelőző évben elfoglalt helyéhez képest és az első hatvan hely valamelyikén szerepel a rangsorban – tájékoztatott Pósánné Rácz Annamária, a Debreceni Egyetem oktatási igazgatója. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Lezárják a nagymacsi vasúti átjárót
Lezárják a nagymacsi vasúti átjárót
Ne megszokásból közlekedjenek!
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Több fejlesztést is átadtak Magyarhomorogon
A település mintegy 53 millió forintot nyert.
KSH: nőtt a munkanélküliségi ráta
A munkakeresés átlagos időtartama 8,9 hónap volt.
Állásbörze és felnőttképzési expó: több száz munkahelyet kínálnak
Április 26-án zárásig mintegy 30 cég és képzőhely várja a Fórum –1. szintjén az érdeklődőket.
Környezeti szennyezés miatt javasolt óvintézkedést a hajdúnánási polgármester
Aggodalomra okot adó minták a városhoz tartozó Tedejen.
A debreceni ellenzék is megszavazta az új lakásprogramot
Helyi egyedi védelem alatt álló építmények felújítását is segíteni az önkormányzat.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.