Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecen rövidesen az elektromobilitás világközpontja lesz

| 2022. 11. 04. | 09:44:00
Kereslet és a kínálat találkozott az Informatikai Karon.
Debrecen rövidesen az elektromobilitás világközpontja lesz
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mintegy 20 cég, köztük 12 kiemelt egyetemi partner várta a hallgatókat a Debreceni Egyetem Informatikai Karán megrendezett 26. Informatikai Szakmai Napokon. Bemutatkoztak a szakmai gyakorlati helyek, az egyetemisták álláslehetőségek között válogathattak, megismerkedhettek a legújabb informatikai technológiákkal, valamint a vállalatok elvárásaival.

Az őszi szakmai napokon, november 2-án és 3-án a kiállítók személyesen találkozhattak a potenciális munkavállalókkal, az egyetemi hallgatók próbainterjúkon vehettek részt, tájékozódhattak a vállalatok kínálatáról, emellett a cégek képviselői szakmai előadásokat tartottak az informatika legújabb eredményeiről. 

– Az életünk része a számítástechnika, ezt egyrészt a technológiai fejlődés indokolja, másrészt pedig a Debrecenben működő vállalatok is generálják, hiszen keresik a magasan képzett szakembereket. Az Informatikai Kar hallgatói a termelésen át a fogyasztásig alapvetően meghatározzák az informatika alakulását. A legnagyobb kihívás az lesz számukra, hogy megtalálják azokat a területeket, ahova az informatika még nem tört be és ahol az informatikusoknak meghatározó szerepük lesz a jövőben – hangsúlyozta Csernoch László, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese a szerdai megnyitón.

A rendezvény célja ezúttal is az volt, hogy összehozza a munkáltatókat a leendő munkavállalókkal, a vállalatok feltérképezzék a hallgatók képzettségi szintjét, a fiatalok pedig megtalálják leendő munkahelyüket. Hajdu András, a DE Informatikai Kar dékánja az eseményen kiemelte: a hallgatók egyetemi tanulmányaikat olyan tudás birtokában fejezik be, amellyel megállhatják helyüket a munkaerőpiacon.

– A tudás napi szinten tartása fontos, erre törekszünk és ezt a célt szolgálják a szakmai napok is. Az adattudomány és a mesterséges intelligencia megerősítése, támogatása mellett a kiberbiztonság is naprendre kerül, emellett ingyenesen ipari tanúsítványokat is szerezhetnek a magyar és a külföldi hallgatóink. Ezáltal egy oktatási program is része a rendezvénynek, így a világ szinte minden pontján elismert és elfogadott képesítést kaphatnak nálunk a diákok – fogalmazott a kari vezető.

– Debrecen rövidesen az elektromobilitás világközpontja lesz, hiszen akkumulátorcellákat, elektromos autó-alkatrészeket, valamint elektromos autókat is gyártanak majd a városban. A helyi ipar bővülése mellett a szolgáltató és IT-szektor is komoly fejlődés előtt áll, új cégek érkezhetnek a városba, ami a karon végzett fiataloknak is új álláslehetőségeket jelenthet. A szakemberbázis évek óta biztosított, komoly és nyitott oktatási hátteret kínál a helyi ipar számára az Informatikai Kar – tette hozzá Pécskay Zoltán.

A Szakmai Napokon ünnepelték a debreceni programozóképzés elindításának 50. évfordulóját, az első évfolyam diákjai és oktatói kerekasztal-beszélgetésen elevenítették fel az elmúlt öt évtizedet. A jubileum alkalmából az IK épülete előtt az egykori diákok részvételével ültettek el egy tölgyfát, mely – utalva a képzés alakulására – az örök fejlődést, növekedést, változást, megújulást szimbolizálja.

A képzés évfordulójához kapcsolódóan az egyetem tudományos és oktatói tevékenységében kiemelkedő munkájának elismeréseként Tisza István-díjat vehetett át Juhász István, az intézmény egykori egyetemi adjunktusa, tudományos munkatársa, aki a programozó matematikus alapszak és mesterképzés elindításában is meghatározó érdemeket szerzett, valamint az információs rendszerek szak egyik kidolgozója volt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Szexuális erőszak a Blaháné utcán: tagad az egyik vádlott
Szexuális erőszak a Blaháné utcán: tagad az egyik vádlott
Hencidáról érkezett a két férfi Debrecenbe szórakozni...
Hirdetés
Hirdetés
Baleset a forgalmas debreceni kereszteződésben
Baleset a forgalmas debreceni kereszteződésben
A Vágóhíd utca és a Galamb utca találkozásánál két autó ütközött.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Európában a magyarok kapják a legolcsóbban az áramot és földgázt
Finn cég végzett összehasonlító felmérést.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Profibarkács.hu –  Az év 365 napjában Megbízható Bolt
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.