Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Zenével tiltakozik a háború ellen a debreceni tanár

| 2022. 10. 29. | 11:42:00
Erdős-Tóth Fruzsina videóklipjét az egyetemen mutatták be először.
Zenével tiltakozik a háború ellen a debreceni tanár
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Egyetemen mutatta be új, háború ellen tiltakozó dalát és az ahhoz készült videoklipet Erdős-Tóth Fruzsina énekesnő. Az egyetem Könnyűzenei Intézetének oktatója a Főépületben forgatta le a klipet, melyben tizenöt külföldi hallgató is szerepel.

A premieren Fruzsina mellett jelen volt szerzőtársa és férje, Tóth Zsolt, a klipet készítő Péteri Márk, valamint azok a külföldi egyetemisták, akik részt vettek a forgatáson és nemet mondtak a háborúra. A dalban nemcsak a háború ellen tiltakozik az énekesnő, hanem megszabadul a járvány okozta frusztrációtól is.

– Nagyon vártuk ezt az eseményt, rendhagyó módon szerettük volna bemutatni a Játék című szerzeményt és az ahhoz készült klipet. Amikor márciusban elkészült a dal, nem hittük volna, hogy októberben is ugyanúgy aktuális lesz. Az egyetem minden része eggyé vált, tökéletes helyszíne, otthona volt a forgatásnak, meghitt körülmények között zajlott a munka. A videóban tizenöt különböző nemzetiségű hallgató jelenik meg, nagy öröm, hogy különleges barátság is szövődött egy orosz és egy ukrán diák között. A szöveg olyan érzéseket tár fel, mintha nem találnánk a kiutat egy szabadulószobából, a vége pedig egyfajta megoldást kínál vagy felveti annak lehetőséget. Hiszünk abban, hogy ha egymás között szeretet, összetartozás és megértés van, akkor ez a kulcs megnyitja az ajtókat és béke köszönt a világra. A dallal ezt is szeretnénk elérni – mondta az énekesnő a hirek.unideb.hu-nak.

A bemutatón részt vett Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja is, aki szerint az ilyen daloknak erejük van és hozzájárulhatnak a változáshoz. 

– Büszkék vagyunk arra, hogy az egyetemen készült el ez a klip, hiszen öt éve küzdünk azért, hogy a komolyzenei mellett a könnyűzenei képzés is megvalósuljon. Ebben Erdős Fruzsinak is meghatározó szerepe van. Nagyon szeretnénk elindítani a képzést, hiszen ilyen Európában is csak kevés van. A klipforgatás kapcsán első szóra Fruzsi mellé álltunk, külön öröm, hogy hallgatók is szerepet kaptak. A háború a mindennapokban érinti az emberek életet, egy-egy ilyen dal reményt ad és láttatja, hogy a társadalom nem akarja ezt a háborút sehol a világon – fogalmazott a kancellár.

Papp László polgármester szerint a béke olyan érték, amiért küzdeni kell, akár a zene nyelvén is.

– Mi, magyarok már régóta nem tapasztaltuk meg, milyen háborús körülmények között élni. A mostani konfliktus azonban magyar emberek életet is érdemben befolyásolja. El kell ítélni az orosz agressziót, mely egy szuverén állam ellen irányul, minél hamarabb be kell fejeződniük a háborús cselekményeknek. Büszke vagyok arra, hogy Debrecenben született egy dal, mely a zene nyelvén fogalmazza meg azt, hogy törekedni kell a békére. Remélhetőleg eljut a szerzemény és annak üzenete olyanokhoz, akik tehetnek azért, hogy véget érjen a vérontás – hangsúlyozta a polgármester.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Környezeti szennyezés miatt javasolt óvintézkedést a hajdúnánási polgármester
Aggodalomra okot adó minták a városhoz tartozó Tedejen.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.