Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megkezdődött a tanév a Debreceni Egyetemen

| 2022. 09. 05. | 16:17:00
Bejelentették, hogy pályakezdőket segítő bérlakásprogramot indít a debreceni önkormányzat.
Megkezdődött a tanév a Debreceni Egyetemen
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Több ezer elsőéves hallgató tett esküt a szeptember 4-i, vasárnapi ünnepségen a Főnix Arénában a Debreceni Egyetem tanévnyitó szenátusi ülésén – közölte a hirek.unideb.hu.

– Az új tanév kezdetén nekünk kell továbbadni a fiataloknak azt a hitet, meggyőződést, hogy a tanulás mindennél fontosabb, a felsőoktatás, a tudomány egyedülálló érték. Bele kell kapaszkodnunk azokba az időtálló értékekbe, amelyek szilárd alapját képezik a kultúránknak. Az egyetemi eszme, a felsőoktatás hagyományai, a tudomány és a kultúra tisztelete a legalapvetőbb értékeink közé tartoznak – fogalmazott Szólláth Tibor, az intézményt fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja a Debreceni Egyetem tanévnyitóján.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő elmondta: a 485. felsőoktatási év kezdődik most meg Debrecenben, mely idő alatt csaknem egymillióan folytatták itt tanulmányaikat. Az ide jártak nagyrésze valószínűleg úgy emlékszik vissza életének erre a szakaszára, mint a legszebb évekre. – Önök már felnőttek, szabadok, önmaguk döntenek a sorsukról, de mégis olyan kötöttségek nélkül, ami a későbbi felnőtt életükre már nem lesz jellemző. Éljenek ezzel a szabadsággal! Debrecen mindent megad ehhez – fogalmazott.

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára beszédében gróf Klebelsberg Kuno miniszterségét, a magyar felsőoktatás aranykorát idézte fel. Kiemelte: akkor készült el az ország akkori harmadik legnagyobb épületberuházásaként a Debreceni Egyetem Főépülete, amelyet a világgazdasági válság közepén avattak fel. Hozzátette, az intézmény Tudományos és Innovációs Parkja is számíthat az állam segítségére.

Bérlakásprogram indul

Az elsőéves hallgatók ünnepélyes eskütételét követően a tanulmányaikat most kezdő magyar és külföldi hallgatók vették át az egyetemi évekre szóló jelképes tanulmányi füzetet az egyetem karain tanuló társaik nevében a dékánoktól.

Debrecen új polgárait Barcsa Lajos alpolgármester köszöntötte, aki beszédében kiemelte a Debrecen Egyetem és a város önkormányzatának szoros kapcsolatát. Azt is mondta, hogy a debreceni intézmények, az önkormányzati és a magánszektor jelentős mértékben épít a városban koncentrálódó szellemi tőkére, a Debreceni Egyetemen tanulókra és a már itt végzettekre.

Az ünnepi szenátusi ülés keretében egyetemi kitüntetéseket és címeket is átadtak az intézmény vezetői.

További részletek a hirek.unideb.hu-n.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.