Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megszólalt a Debrecenben megtámadott lány

| 2022. 08. 14. | 15:24:00
Nyilvánvalónak tűnik a fenyegető szándék; nem zárnánk i, hogy az áldozat telefonját akarta elvenni a tettes.
Megszólalt a Debrecenben megtámadott lány
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bár nem vagyunk nyomozók, a rosszul elsült tréfa verzióját kizárnánk azután, hogy beszéltünk azzal a 19 éves lánnyal, akire július végén rátámadt egy férfi a Petőfi tér közelében. B.-vel cikkünk megjelenését követően kerültünk kapcsolatba, és részletesen beszélt arról az incidensről, amelyik a közösségi médiában – sokezer megosztás révén – tízezrekhez eljutott ezekben a napokban. Őt hallgatva a következőképp rakható össze az eseménysor.

A két héttel ezelőtti, július 30-i szombatra virradó éjjel B. hazafelé sétál egy buliból. Kettő óra körül járunk, ezért biztos, ami biztos, a lány mobilon vonalban van a barátjával, telefonja kihangosítva, a GPS-koordinátái megosztva, vagyis a készülék mozgása követhető. B. az Erzsébet utcán a helyközi járatok megállójához ér, ahol egy férfi látszólag a menetrendek böngészésével van elfoglalva. A lány a barátjával beszélve a 2. szám előtt halad el, majdnem lelépne a zebrára, amikor az ismeretlen néhány ugrással mögötte terem. Egyetlen követelő szó, fenyegetés sem hangzik el, de a férfi hátulról átkarolja, felkapja. B. a torkán érzi a férfi egyik kezét, mintha fojtogatni akarná. Felsikolt, majd egy másodperc múlva a támadó két ujja a lány szájába csúszik. Be akarná fogni a száját? Szinte a torkáig csúsznak a férfi ujjai, miközben megindul vele, át a zebrán. B. még ebben a szerencsétlen pozícióban sem hagyja abba a visítást, mire támadója a gyalogátkelő túloldalán lévő épület fehér falának löki. A férfi ekkor már B. mobiltelefonját próbálja elvenni, de ő szorítja, ahogy csak tudja. Közben már jobban képes kiereszteni a hangját, sikít, sikít, sikít. 

Utólag úgy érzi, emiatt adja fel a támadója, aki elszalad a Nagyállomás felé. Nem telik el sok idő, segítség érkezik egy Ákos nevű fiatalember személyében, ő nyugtatja, majd taxit hív neki. Ákos körülbelül 150 méterre is jól hallotta a sikoltozást, és szerencsére nem tétovázott.

Csak abban hibáztak mindketten, hogy nem hívták a rendőrséget azonnal.

[Beillesztett cikk: Beszéltek a rendőrök a lánnyal, akire nagyon ráijesztettek Debrecenben]

Van felvétel

B. azért lépett kapcsolatba a Cívishírrel, mert a rendőrség közlésére hivatkozással azt írtuk augusztus 13-i cikkünkben, hogy a lány a kihallgatásakor már úgy nyilatkozott, a támadó nem fojtogatta és nem próbálta elrabolni (miközben a széles nyilvánossághoz eljutott Facebook-posztban még erről van szó). Mivel ez az ellentmondás nem vet jó fényt a szavahihetőségére, jobbnak érezte, ha beszélünk.

– Kamerafelvétel is rendelkezésre áll arról, hogy az alak felkap, több lépést megtesz velem, majd „eldob” – tudtuk meg tőle, bár az esetleges később bizonyítás, avagy a büntetőeljárás sikere érdekében minden részletet nem kívánunk leírni. A támadóról annyi tudható, hogy a lány becslése szerint 175-180 centiméter magas, vékony testalkatú, fekete hajú, kreol bőrű, igen, valószínűleg roma származású. Sötét pólót, melegítőnadrágot, sportcipőt viselt. Cigaretta- vagy italszagot B. nem érzett rajta, a férfi végig csendben volt. Itt jegyezzük meg, ha valaki csak tréfálkozni akar, életszerűtlen, hogy nem erősíti meg szavakkal ártalmatlan szándékát.

Ennek az Erzsébet utcai háznak a sarkánál történt a bűneset 

– A jelenet néhány másodpercig tartott, a mai napig nem tudom megfejteni, hogy mit akart. Sem rablás, sem testi sértés nem történt, a rendőrök szerint még az is elképzelhető, hogy az illetőt a mobiltelefon kihangosítottsága zavarta, azt akarta kikapcsolni… – osztotta meg velünk a jóhiszemű, de inkább naiv feltételezést.

Dolgoznak a felderítésen

Mint írtuk, sem a lány, sem lovagias segítője nem hívták a rendőrséget. Ahogy B. barátja sem, aki hallotta az éteren át a sikoltozást, majd a vonal megszakadása után sokszor próbálta visszahívni a lányt. – Annyira ijedt voltam, hogy valóban nem vettem fel a hívást, mert reméltem, hogy hús-vér embert találok. Majd érkezett Ákos. A barátom gondolt rá, hogy hívja a rendőrséget, végül ő sem tette meg – válaszolta kérdésünkre B. 

Ő maga még két napig őrlődött azon, hogy tegyen-e bejelentést, végül abban a hiszemben, hogy úgysem készült felvétel az esetről, hagyta magát mások által lebeszélni. „Rossz felfogással gondolkoztam” – vonta le a tanulságot, megjegyezve, sem ő, sem Ákos nem került még hasonló helyzetbe.
Mivel ő maga rövidesen elutazott, a rendőrök Ákos Facebook-bejegyzését olvasva a férfit hallgatták meg, B. majd utána ment be a kapitányságra.

– A nyomozók nagyon támogatóan, segítőkészen álltak hozzám, elmagyarázva, hogy milyen lehetőségek kínálkoznak. Egyértelműnek tűnik, hogy a végére szeretnének járni, „lecseszést” csak azért kaptunk, hogy nem riasztottuk a rendőrséget azonnal. Hiszen éjjel annyira kevesen vannak az utcán, hogy szinte biztosan megtalálták volna az ismeretlent

– avatott be B. az utóbb történtekbe. Szavaiból kitűnt, a nyomozók „furcsállták a sztorit”, úgy érezte, meglepődtek a történteken, és többször jelezték, ők azért dolgoznak, hogy ilyesmi ne fordulhasson elő Debrecenben.

A rendőrök arról is biztosították a lányt, hogy értesítik, amint elkapják a pasast. Az ügyben, mint írtuk, személyi szabadság megsértésének gyanújával indult büntetőeljárás.

(B. neve a valóságban másik betűvel kezdődik.)

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ötven diákot akart megölni a miskolci tini, javítóintézetbe kerülhet
Ötven diákot akart megölni a miskolci tini, javítóintézetbe kerülhet
A 17 éves fiú lövöldözni akart korábbi iskoláiban, de egy közeli óvodában is legalább három óvodást megölt volna.
Magára gyújtotta a zárkát Debrecenben: tárgyalást akar
Magára gyújtotta a zárkát Debrecenben: tárgyalást akar
A román férfi magára akarta vonni az őrök figyelmét.
Gazdaság
Biharkeresztes Nagyvárad egyik ékkövévé válhat
A nagyvárosi lét szerves részévé szeretne válni a kisváros.
Közel 90 millióból bővítik a hajdúdorogi piacot
Nyírábrányi cég végzi a munkát.
A honatya eljött Budapestről Hajdúszoboszlóra megdöbbenni a vendégmunkásokon
A debreceni gyárépítéseken dolgozók miatt aggódik.
Jól teszi, ha átnézi a NAV által készített szja-tervezetet!
Május 21-ig lehet módosítani, kiegészíteni.
Költségvetés: így csábítják a fürdőbe a helyieket Berettyóújfaluban
Átlépte az egymilliárdot a város iparűzésiadó-bevétele.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
Az elmúlt néhány évtized robbanásszerű fejlődést hozott.
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés