Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megint a debreceni helyettesíti a szolnoki kórházat

| 2022. 07. 08. | 14:00:00
Ezúttal gyermekintenzíves ellátást igénylő műtétet nem végeznek, mert nincs munkaerő.
Megint a debreceni helyettesíti a szolnoki kórházat
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Június közepén számoltunk be arról, hogy a szolnoki kórházban nincs elég orvos, így júniusban bizonyos napokon Budapestre és Debrecenbe szállították a szülő kismamákat. Most újabb szomorú hírek érkeztek a Hetényi Géza Kórház háza tájékáról, ugyanis munkaerőhiány miatt nem tudnak gyermekintenzíves ellátást igénylő műtéteket végezni.

Felkerült a közösségi oldalakra a Nemzeti Népegészségügyi Központ határozata, mely szerint a betegeket Szolnokról Budapestre, Kecskemétre, Miskolcra vagy Debrecenbe kell átszállítani.

A dokumentum alapján a szolnoki kórház ellátási területéről érkező, csecsemő- és gyermekgyógyászati intenzív terápiás ellátásra, valamint az előreláthatólag gyermekintenzív osztályos hátteret igénylő sebészeti és csecsemő- és gyermek fül-orr-gégészeti ellátásra szoruló betegek ellátására hét intézményt jelöltek ki július 1-től. A változás a négy budapesti kórház (Semmelweis Egyetem Klinikai Központ, Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórház, Észak-Közép-Budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő) mellett a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Kórház a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Oktató Kórházát, a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházát és a cívisvárosi Debreceni Egyetem Klinikai Központot is érinti.

Leírják, hogy a nevesített szolgáltatók között – a megközelíthetőség és a szabad kapacitások figyelembevételével – az érintett ellátási területről érkező betegek elhelyezésének koordinálását az Országos Mentőszolgálat végzi, továbbá azt is, hogy az intézmények kötelesek a mentőszolgálat által elrendelt és kiosztott betegfelvételre.

Az indoklás szerint a szolnoki kórház főigazgatója június 23-án levélben tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központot, hogy július 11-től szakdolgozói hiány miatt a betegellátást nem tudják biztosítani a gyermekosztály intenzív részlegén, emiatt szükséges a kijelölés. A főigazgató június 28-án módosította a fenti bejelentését azzal, hogy további szakdolgozói hiány miatt július 1-től kéri a kijelölést a csecsemő- és gyermekgyógyászati intenzív terápia ellátás tekintetében. Mint írják, az aneszteziológia és intenzív terápia, csecsemő- és gyermekgyógyászati intenzív terápia szakterület országos szakfelügyelő véleménye szerint – melyet az országos szakfelügyelő főorvosa is megerősített – a kórház rendelkezésére álló feltételek mellett olyan műtét nem végezhető, mely előreláthatólag gyermekintenzíves ellátást igényel.

Az egészségügyi államigazgatási szerv dönt a kijelölésről

A dokumentum szerint az egészségügyi szolgáltatás gyakorlásának általános feltételeiről, valamint a működési engedélyezési eljárásról szóló kormányrendelet szerint az egészségügyi közszolgáltatást végző szolgáltató a működési engedélyben szereplő bármely egészségügyi szolgáltatás ellátását – a fenntartó tájékoztatása mellett – szüneteltetheti. Hangsúlyozták, a szüneteltetést legalább nyolc nappal korábban be kell jelenteni az engedélyező egészségügyi államigazgatási szervnek, megjelölve a helyettesítő szervezeti egységet. Amennyiben a szünetelést bejelentő szolgáltatónál nincs az adott szakmában más szervezeti egység, úgy egy másik egészségügyi szolgáltatóval kell megállapodni.

Ha ez nem történik meg, akkor az egészségügyi államigazgatási szerv dönt a kijelölésről.

Az egészségügyi hatósági és igazgatási tevékenységről szóló törvény értelmében az egészségügyi államigazgatási szerv igazgatási és koordinációs feladatai körében „közvetlenül intézkedik, ha azt rendkívüli körülmény (járvány, természeti csapás és egyéb katasztrófák, hirtelen fellépő orvoshiány stb.) szükségessé teszi”, illetve „közvetlenül és haladéktalanul intézkedik, ha az ellátási kötelezettséggel rendelkező egészségügyi szolgáltatónál hirtelen fellépő ok miatt a betegellátás átmeneti fennakadásáról értesül”. Hozzáteszik, ilyenkor párhuzamosan értesítik az érintett szolgáltató fenntartóját és az Országos Mentőszolgálatot.

Fogarasi Renáta

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Vizsgálat indult Magyar Péter ellen
Vizsgálat indult Magyar Péter ellen
A Szuverenitásvédelmi Hivatal szerint felmerül a gyanú, hogy megpróbálják a törvényeket kijátszva befolyásolni a magyar választásokat.
Hirdetés
Hirdetés
A mesterséges intelligencia bajnoki címeket jósol a DVSC-nek
A mesterséges intelligencia bajnoki címeket jósol a DVSC-nek
A jóslat szerint többször is megtörik a Ferencváros hegemóniája.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Európában a magyarok kapják a legolcsóbban az áramot és földgázt
Finn cég végzett összehasonlító felmérést.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Profibarkács.hu –  Az év 365 napjában Megbízható Bolt
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!