Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A helyi Jobbik-főnök Jakab Péterről, Gyöngyösi Mártonról és Tasó Lászlóról

| 2022. 07. 07. | 13:09:00
A debreceni és megyei Jobbik-igazgató szerint a Mi Hazánk egy lufi.
A helyi Jobbik-főnök Jakab Péterről, Gyöngyösi Mártonról és Tasó Lászlóról
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A téglási Salamon Gergő, a Jobbik Hajdú-Bihar megyei regionális igazgatója továbbra is Jakab Pétert tartja az egyik legismertebb és legnépszerűbb ellenzéki politikusnak, annak ellenére is, hogy alulmaradt az ellenzéki előválasztáson, valamint nemrég belső nyomásra a pártelnöki posztról is lemondott, ami a közélet iránt érdeklődők számára azért volt meglepő, mert nem sokkal korábban, a választások után, a Jobbik tisztújító kongresszusán a küldöttek több mint 70 százaléka szavazott bizalmat neki.

„Nyilvánvalóan a választási kudarc miatt belső feszültség alakult ki az elnökségben, ami idővel csak fokozódott”

– válaszolta Salamon Gergő arra a kérdésre, hogy egy fölényesen megnyert pártelnöki szavazás után hogyan lehetett elmozdítani Jakab Pétert. Részletekbe nem kívánt belemenni, elmondása szerint ő nem elnökségi tag, nincs tűzközelben, neki pedig egyébként is az a feladata, hogy itt, a keleti végeken építse a Jobbikot. Annyit azét megjegyzett, a választási kudarc miatt nem lenne elegáns Jakab Péteren elverni a port, az egész ellenzéket kollektív felelősség terheli. „Meggyőződésem szerint Jakab Péter máig az egyik legismertebb és legnépszerűbb ellenzéki politikus, és nem vitt szavazatokat az áprilisi választáson, ahogyan azt sokan állítják, hanem éppen ellenkezőleg, hozott szavazatokat” – tette hozzá Salamon Gergő.

Az új elnök régi harcostárs

A Jobbik szombati tisztújító kongresszusán Gyöngyösi Mártont választották a párt elnökévé. Gyöngyösi eddig a párt elnökhelyettese volt, 2019 óta európai parlamenti képviselő. Salamon Gergő szerint – ha már Jakabnak le kellett mondania – a lehető legjobb ember került a párt élére.

„Marci régi harcostárs, én személyesen is nagyon jóban vagyok, örülök, hogy lett a párt elnöke. Bölcs, tapasztalt, diplomatikus, azaz pontosan olyan kvalitású ember és olyan személyiség, amilyenre a Jobbiknak most a legnagyobb szüksége van. Biztos vagyok benne, hogy az irányításával megkezdődik a Jobbik erősödése!”

– fogalmazott az új pártvezetőről a hajdú-bihari jobbikos, aki arra a felvetésünkre, hogy nehéz lesz erősödni, hiszen a parlamentbe jutott Mi Hazánk elszívta a levegőt a Jobbik elől, azt mondta:

„A Mi Hazánk egy lufi, a Fidesz szatelitpártja, erre hamar rájönnek majd a jobboldali, konzervatív választópolgárok. Egyébként miért is kellene tartanunk a Mi Hazánktól? Szűkebb pátriánkban például nem is léteznek. Én legalábbis nem tudok róla, hogy lenne hajdú-bihari vagy debreceni szervezetük, arcokat sem tudunk társítani hozzájuk. A Mi Hazánknak egyetlen szerepe van: asszisztál a Fidesz országromboló politikájához.”

Balról: Mándi László (Momentum), Varga Zoltán (DK), Jakab Péter és Salamon Gergő március 15-én, Debrecenben
(Fotó: Salamon Gergő/Facebook)

A választási vereségre, az összefogás kudarcára vonatkozó kérdésünkre Salamon Gergő azt felelte, az előválasztási győztesei közül ő volt az egyedüli, aki „nem sározta össze” magát a DK-val, az MSZP-vel és a Momentummal, a választási plakátjain is csak a Jobbik és az LMP logója szerepelt, tehát egyedül neki lenne joga az összefogást bírálni, de nem teszi, mert a választások előtt csak ez az egy út adott reményt arra, hogy leváltsák a Fideszt.

„Azt még korai lenne megmondani, hogy 2026-ban mi történik, előtte önkormányzati és EP-választást rendeznek, erre kell most fókuszálnunk. Utóbbiban a Jobbiknak célszerű lenne egyedül megméretnie megát, a helyhatóságin pedig ahol érdemes, ott lehet választási szövetségeket kötni”

– fejtette ki Salamon Gergő, aki szerint kihívásokkal teli időszak vár Jobbikra, amelynek meg kell mutatnia az arcát, a jobboldaliságát, a néppártiságát, és meggyőznie azokat, akik a magyar társadalom jövőjét demokratikus keretek között képzelik el.

Tasó vs. Salamon

Végül arra a kérdésre, hogy rendezte-e a viszonyát ellenfelével, Tasó Lászlóval, a térség – Debrecen északkeleti részét és további 15 települést magában foglaló, hajdú-bihari 3-as körzet – fideszes parlamenti képviselőjével, aki még be is perelte egyszer a kampány során, azt mondta:

„Én tudok emelt fővel veszteni, Tasó László azonban nem tud elegánsan nyerni – ez most, a választások utáni napokban ismét kiderült. Én másnap gratuláltam a győzelméhez, ő azonban továbbra is harcol ellenem, igaztalanságokat terjesztve. Az egyik ilyen az, hogy annyira gyenge ellenfele még nem volt választáson, mint én. Ez már csak a választási számok, százalékok szerint sem igaz, hogy az úriemberségről, illetve annak hiányáról már ne is beszéljünk…”

Salamon Gergő az áprilisi országgyűlési választáson a hajdú-bihari 3-as körzetben 13 627 szavazatot kapott, ami a második helyre és 27,68 százalékos eredményre volt elég. A parlamenti mandátumot – ahogy 2006 óta mindig – a fideszes Tasó László szerezte meg a voksok 63,51 százalékával, 31 266 szavazattal.

Cs. Bereczki Attila

[Beillesztett cikk: A jobbikos Salamon Gergő lövészárokharcot vív a Fidesszel - Interjú!]

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Karambol a Bartók Béla úton: egy ember roncsba szorult
Karambol a Bartók Béla úton: egy ember roncsba szorult
Ütközés a debreceni kereszteződésben.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.