Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tizenhat napig tart a fesztivál Debrecenben

| 2022. 06. 25. | 18:09:00
Opera, rockopera és operett is lesz.
Tizenhat napig tart a fesztivál Debrecenben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Idén nyáron második alkalommal rendezi meg az ötéves Coopera a Debreceni Ünnepi Játékokat július 31. és augusztus 15. között, a fesztivál középpontjában a zene, a színház és az opera áll, de lesznek irodalmi és dokumentumfilmes estek is – közölték a szervezők.

A 16 napos fesztivált a város ikonikus helyszínein, a Kossuth téren, a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon rendezik meg, de új színterek is lesznek: a Csokonai Irodalmi Laborban az irodalmi estek kapnak helyet, valamint dokumentumfilmeket vetítenek, a Kodály zeneiskolában pedig bel canto mesterkurzust tartanak a Debreceni Ünnepi Játékok részeként, főként szakmai támogatást igénylő operaénekesek számára. A kurzus mestere Ramón Vargas világhírű tenor, a bécsi Zeneakadémia oktatója lesz – áll a közleményben.

Az idei ünnepi játékokat július 31-én Mozart A varázsfuvola című operájával nyitja meg a Csokonai Színház társulata Gemza Péter rendezésében.

Augusztus 2-án ugyancsak a Nagyerdőn a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, valamint a Magyar Örökség-díjas Pál István Szalonna és Bandája lép fel majd vendégeivel.

Augusztus 8-án a Kossuth tér is bekapcsolódik a programsorozatba: Tolcsvay László, Müller Péter és Müller Péter Sziámi 30. jubileumát ünneplő - Szűz Mária történetét elmesélő - Mária evangéliuma című rockoperája a LantArt Produkció új előadásában a műfaj kiváló énekeseinek és alkotóinak közreműködésével valósul meg Juronics Tamás rendezésében, a Szegedi Kortárs Balett táncművészeivel és a Győri Nemzeti Színház zenekarának és énekkarának közreműködésével. Egy nappal később a Magyarok Hollywoodban című esten magyar és magyar származású hollywoodi filmesek leghíresebb műveit idézi fel a Kodály Filharmonikusok koncertshow-ja. A zenekart Somogyi-Tóth Dániel, Debrecen főzeneigazgatója vezényli.

A szervezők közlése szerint a Debreceni Ünnepi Játékokon idén két, saját műfajában világszerte ismert művész látványos gálával ünnepli születésnapját. Augusztus 10-én Rost Andrea Kossuth-, Prima Primissima és Liszt Ferenc-díjas operaénekes lesz a város vendége. A Kerek világ születésnapi gálakoncerten több zenei műfajban - az opera mellett népzene, világzene, klezmer, dzsessz - is megmutatja magát. Augusztus 11-én a magyar operett gyöngyszemeitől lesz hangos a Nagyerdő, ahol a Kossuth-díjas Oszvald Marika ünnepli születésnapját. Az Oszvald Marika - operettgálán a legnagyobb slágereket énekli, és közös történeteket elevenít fel Fischl Mónika, Kalocsai Zsuzsa, Szendy Szilvi, Csere László, Laki Péter, Peller Károly és Vadász Zsolt társaságában.

A születésnapjukat ünneplők koncertjei után egy másik jeles évfordulóról emlékezik meg a fesztivál: a Coopera ünnepi gálakoncerttel tiszteleg a magyar zene meghatározó alakja, Kodály Zoltán előtt születésének 140. évfordulója alkalmából. Augusztus 13-án a Mondd meg nekem, mit dalolsz, megmondom, ki vagy című összművészeti gálakoncert feleleveníti a zeneszerző életművének fontos állomásait és műveit. A Novák Péter rendező-koreográfus kreatív ötletei alapján életre hívott gálaesten olyan neves szólisták mellett, mint Mester Viktória, Balczó Péter és Kendi Lajos, közreműködik a Kodály Filharmonikusok, a Kodály Kórus, a Lautitia Gyermekkar és a Debreceni Hajdú Táncegyüttes.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Putyin kiütéses győzelmet aratott; az EU kétségbe vonja a választás tisztaságát
Putyin kiütéses győzelmet aratott; az EU kétségbe vonja a választás tisztaságát
Az előzetes eredmények szerint a szavazatok több mint 87 százalékát kapta
Az Petőfi-film nézettségi rekordot döntött a nyitóhétvégén
Az Petőfi-film nézettségi rekordot döntött a nyitóhétvégén
Csak a Dűne 2 előzte meg az első hétvége jegyértékesítése alapján.
Gazdaság
Biharkeresztes Nagyvárad egyik ékkövévé válhat
A nagyvárosi lét szerves részévé szeretne válni a kisváros.
Közel 90 millióból bővítik a hajdúdorogi piacot
Nyírábrányi cég végzi a munkát.
A honatya eljött Budapestről Hajdúszoboszlóra megdöbbenni a vendégmunkásokon
A debreceni gyárépítéseken dolgozók miatt aggódik.
Jól teszi, ha átnézi a NAV által készített szja-tervezetet!
Május 21-ig lehet módosítani, kiegészíteni.
Költségvetés: így csábítják a fürdőbe a helyieket Berettyóújfaluban
Átlépte az egymilliárdot a város iparűzésiadó-bevétele.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
Az elmúlt néhány évtized robbanásszerű fejlődést hozott.
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés