Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecen megcsinálta! Letették a BMW-gyár alapkövét

| 2022. 06. 01. | 14:52:00
A termelés 2025-ben kezdődhet; vállalat maga is nagy reményeket fűz a beruházáshoz. 
Debrecen megcsinálta! Letették a BMW-gyár alapkövét
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Letették a BMW-gyár alapkövét június elsején Debrecenben. A német óriásvállalat egymilliárd eurós beruházásával olyan gyár épül, ahol évi 150 ezer gépjármű készül ezer munkavállaló közreműködésével. Méghozzá elektromos autók új generációja, új architektúrával, új hajtáslánccal – hívta fel a figyelmet Milan Nedeljkovic, a BMW Group termelésért felelős igazgatója, aki a üzem karbonsemlegességére utalva azt mondta, a gyár globális léptékben is sztenderddé válik. Hozzátette: Debrecenben előszőr testesül majd meg a „BMW i” filozófiája, amely a legkorszerűbb technológiákkal és innovációkkal lényegében újragondolja a fenntartható prémium mobilitást. Nyomatékosította: a BMW-nél hosszú távon és felelős döntéshozatal mentén gondolkodnak, szemléletmódjukat a globális növekedés pespektívája jellemzi. A versenyképességet és az európai beszállítói láncot erősítő debreceni gyár kapcsán is évtizedekre terveznek.

Okosabb és boldogabb debreceni polgárok

Papp László hangsúlyozta: a BMW által megtervezett jövő az autóiparban az elektromobilitásról, az innovációról, a környezetvédelemről, a fenntarthatóságról szól. A Debrecen által megtervezett jövő pedig arról – folytatta –, hogy miként érjük el a város fenntarthatóságának optimális szintjét, hogyan tegyük a polgárainkat sikeressé, okosabbá, környezettudatosabbá, boldogabbá. Debrcen és a BMW összhangban vannak egymással, s ugyan a következő évek sem ígérkeznek könnyűnek, de ez az együttműködés sikerre van ítélve – mutatott rá a plgármester. Kiemelte: Debrecen egyike a tíz legnagyobb tőkevonzó képességgel bíró városnak a Földön, az  iparterületek néhány év alatt megtízszereződtek, s mára Európában Debrecené az egyik legnagyobb ipari övezet.

Így fest a gyár a virtuális világban Forrás: BMW

Papp László emlékeztetett: a gyárberuházásról szóló szerződés 2018. októberi aláírása új fejezetet nyitott a multicég és a cívisváros életében, miközben még csak nem is gondolhattak azokra a kihívásokra, amelyekkel az elmúlt időszakban kellett szembenézni. – Ritka nehéz két év van mögöttünk, de a szövetségünk erősnek bizonyult – hangsúlyozta, Felidézte: rekord gyorsasággal, fél év alatt sikerült megvásárolniuk a gyárterület és egy beszállítói park 400 plusz 100 hektáros területét. 2020 májusában pedig a BMW már tuladonosként vehete birtokba a gyárépítéshez előkészített területet.

„Karcsú”, zöld, fenntartható gyárat építenének fel  Látványterv: BMW

– 2018-ban sokszor megfordult a fejemben, hogy nem a lehetetlenre vállalkozunk-e. A válaszom, hogy de igen. Erre vállalkoztunk, mégis teljesítettük, hittünk abban, hogy képesek vagyunk rá. Ennek köszönhetően ma, amikor elhelyezzük az új gyár alapkövét, rendelkezésre áll a megfelelő infrastruktúra, részben elkészült, részben kivitelezés alatt több közúti és vasúti kapcsolat kialakítása, elkezdődött a beszállítói park fejesztése. Miként a BMW ezzel az új üzemével újraértelmezi az autógyártás, úgy mi is újradefiniáljuk Debrecent és Kelet-Magyarországot. A 2018-as bejelenetés óta korábban nem tapasztalt dinamizmus és fejlődés jellemzi a várost. Egy új korszak kezdete ez mind a BMW globális hálózata, mind a járműipar számára. Mindez felértékeli ezt a gyárat és vele együtt Debrecent – húzta alá köszöntőjében Papp László.

A gyárépítés a következő két-három év nagy feladata  Fotó: Szijjártó Péter/Facebook

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter rámutatott: Európában Németországon kívül egyedül Magyarországon lesz mindhárom nagy német prémium autóipari vállalatnak gyára, hazánk pedig világszinten is éllovas az elektromos autóiparra történő átállásban. – Bár lakosságszámban csak a 95. vagyunk, exportteljesítményben a 35. helyet tudjuk felmutatni. Magyarország a kontinens egyik legvonzóbb beruházási környezetét kínálja a vállalatok számára, egyebek mellett a képzett munkaerő és az kivételes politikai stabilitás miatt, amely garantálja, hogy amit megígérünk, az úgy is lesz – mondta a tárcavezető, szerencsés fejleménynek nevezve, hogy az az Oliver Zipse lett a BMW Group elnök-vezérigazgatója, aki a vállalat tárgyalási delegációját vezette a magyarországi beruházással összefüggően.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Karambol a Bartók Béla úton: egy ember roncsba szorult
Karambol a Bartók Béla úton: egy ember roncsba szorult
Ütközés a debreceni kereszteződésben.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.