Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Másfél év múlva új pompájában láthatjuk a Régi Városházát

| 2022. 04. 13. | 16:33:00
Debreceni cég dolgozik a Piac utcai műemléki épületben.
Másfél év múlva új pompájában láthatjuk a Régi Városházát
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kezdetét vette Debrecen történelmi műemléképületének, a Régi Városházának a felújítása március 10-én. A kivitelezőnek 18 hónapja lesz a beruházás megvalósítására – jelentette be Papp László az április 13-i sajtótájékoztatón. A polgármester elmondta, a HAJDU-ALU Zrt. nyerte a nyílt közbeszerzési eljárást a 2,7 milliárd forintos ajánlatával.

[Beillesztett cikk: Több milliárd forintért újítják fel a Régi Városházát]

Két nagy elemből áll a  projekt

Az épület első, központi része 2014-15-ben már átesett a külső energetikai fejlesztésen, aminek köszönhetően a tetőszerkezet is megújult, és kicserélték a nyílászárókat, de belül gyakorlatilag
érintetlen maradt. – Az a szárnyrész, ahol nem szoktunk vendégeket fogadni, jól mutatja, hogy utoljára az 1960-as években volt ott felújítás – fogalmazott Papp László.

Kiemelte, a hátsó szárny, az úgynevezett Orbán-ház és a főépület is átesik a teljes, belső felújításon, előbbi a külső rendbetételen is.

Az Orbán-ház energetikai korszerűsítése során – a műemléki szempontokat figyelembe véve – hőszigetelnek és nyílászárókat cserélnek a szakemberek. A főépület belső felújítása kiterjed a nagy tanácsterem átalakítására is, emiatt a bútorzat is megújul. – Történelmi műemléki épületről van szó, amely 1843-ban készült el, de maga a helyszín, Debrecennek ezen pontja több mint 500 éve a cívisváros közigazgatásának a helyszíne. Az 1500-as évek elején vásárolta meg a város azt a területet, amelyen ma a Régi Városháza áll. 1780-tól kezdődően a városi tanács folyamatosan jelezte, hogy új épületre lenne szükség, és az 1800-as évek elején pusztító tűzvész végleg megpecsételte az épület sorsát – emlékeztetett vissza Papp László. Hozzátette, ezután kezdődött meg az épület fejlesztése.

A Piac utcai ingatlan irodaszárnya, amelyet a város mindenkori polgármestere használ, az Kossuth Lajos lakrésze és dolgozószobája is volt.

Többek között I. Ferenc József és felesége, Sissi királyné is lakója volt az épületnek, de még Kádár János és Ceaușescu is találkozott itt egymással.

A felújítás alatt a városháza munkatársai három különböző helyre költöztek: a polgármesteri vezetés a Simonffy utca 2/a alá, a jegyzői vezetés a hivatal dolgozóinak egy része a Barna utcára, az Agora-irodaházba, a pénzügyi főosztályon dolgozók pedig a Petőfi térre.

[Beillesztett cikk: Költözik a debreceni polgármester ]

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.