civishir.hu
2022.01.07. 07:38
A debreceni cég üzeme hamarosan elkészül.
Gőzerővel folynak a munkálatok a Hajdúhús 2000 Kft. Diószegi úti központjában, ahol a cég életének eddigi legnagyobb beruházásaként hűtőház és csontozó-daraboló üzem épül. Papp István tulajdonos-ügyvezetőtől megtudtuk: a levágott állatok olyan hűtőhelyiségekbe „érkeznek” majd, ahol egyszerre 2500 sertést tudnak tárolni, innen kerülnek aztán számítógépes „mozgatással” a csontozó-daraboló részlegbe, ahol modern eszközök segítik a dolgozók munkáját. A mintegy 10 ezer négyzetméter alapterületű csarnokban a többi között helyet kap még két sokkolókamra, ahol egyszerre 20-20 tonna feldolgozott friss húst tudnak hirtelen lefagyasztani mínusz 40 fokra. A kamrákból egy 4 ezer tonna áru elhelyezésére alkalmas raktárba kerül a hús, ahol mínusz 20 fokon tárolják. A „guruló” raktár különlegessége, hogy a jobb térkihasználás érdekében cseh technológia alapján mozgóállványos sínrendszert építenek be, amelyet ugyancsak számítógép vezérel. A minden szempontból rendkívül modern gépészeti berendezések közül Papp István kiemelte még a hűtésért felelős hatalmas kompresszorokat, amelyek a fagyasztáshoz már nem freon gázt, hanem szén-dioxidot és ammóniát, úgynevezett Cascade-rendszert használnak.
Papp István elmondta azt is: a beruházás mintegy 4,5 milliárd forintba kerül. A forrás egy részét európai uniós támogatásként a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (GINOP), másik részét pedig a hazai finanszírozású Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program (ÉLIP) pályázatán nyerték. Ezen kívül önerőre és banki hitelre is szükség volt a fejlesztéshez, amellyel a jelenleg csaknem 200 dolgozót alkalmazó cég 50 újabb munkahelyet teremt. – A létszámot fokozatosan, töltjük majd fel – magyarázta Papp István. – Induláskor 20-25 új alkalmazottra lesz szükségünk, és ahogy növeljük majd a vágási kapacitást, úgy veszünk fel további dolgozókat is.
Papp István hangsúlyozta: jelenleg napi 700-800 sertés vágására van engedélyük, miközben a félautomata-automata vágósoron naponta akár 2000-2200 állatot is le tudnának vágni. Ahhoz, hogy növelhessék a termelést, szükség volt a beruházásra, a tároló-feldolgozó kapacitás bővítésére. A tulajdonos a beruházástól a piaci pozíciójuk további erősödését várja, és a hazai vásárlók kiszolgálása mellett a távol-keleti piacon is szeretnének megjelenni. – Korábban már szállítottunk mangalicahúst Japánba és Dél-Koreába, de jelenleg az afrikai sertéspestis miatt Magyarországról nem lehet exportálni a Távol-Keletre – mondta. – Ezekben az országokban nagyon szeretik a jó minőségű magyar sertéshúst, de az eddigi kapacitásaink nem tették lehetővé, hogy nagyobb mennyiségben is szállítsunk az ottani piacra. A mostani fejlesztés ebből a szempontból is új távlatokat nyithat a cég előtt. Számos kereskedővel kapcsolatban állunk, és ez alapján kijelenthetem: a japánok és a dél-koreaiak alig várják, hogy a sertéspestis miatti korlátozásokat feloldják, és ismét megjelenjen náluk a magyar sertéshús.
Papp István szerint február közepére üzemképes állapotba kerül a csarnok, addigra mindennek a helyére kell kerülnie. Az üzem átadását március közepére, végére tervezik.
Takács Tibor
Ottjártunkkor is majdnem összeütközött két autó – videóval.
A tulajdonos érthetően nem dolgozik csak azért, hogy villanyszámlát fizessen.
Péterffy Árpád új szinte emelte a debreceni szívsebészetet.
Civil Fórum Debrecen Egyesület: problémás vízigény, több ezer ázsiai érkezhet.
Tizenhárom virágkocsit láthat a közönség.
Ezen az oldalon sütiket használunk. A böngészéssel ezt elfogadod.
További Információkcivishir.hu - Minden jog fenntartva! (2022.08.19)