Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mándi László, a konzervatív-libertariánus momentumos ötven százalék esélyt lát a kormányváltásra

| 2021. 10. 28. | 16:30:00
A debreceni képviselő magabiztosan nyerte az ellenzéki előválasztást a 2-es körzetben.
Mándi László, a konzervatív-libertariánus momentumos ötven százalék esélyt lát a kormányváltásra
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Cívishír: Gratulálunk! Fölényes győzelmet aratott az ellenzéki előválasztáson a hajdú-bihari 2-es, debreceni körzetben. Számított ilyen sima sikerre?
Mándi László: Évek óta keményen dolgozunk Debrecenben, most végre ez az eredményekben is megmutatkozott. Szoros versenyre számítottam, és végül az is lett, bár a különbség a végén a vártnál egy kicsit nagyobb lett a javamra. Ezzel együtt nem volt könnyű menet.

Cívishír: Egészen pontosan 54,86 százalékkal diadalmaskodott – kétszer jobban teljesített, mint párt- és képviselőtársa, Szabó Bence, akinek a javára Fábián István professzort is visszaléptették az 1-es körzetben. Mit csinált ennyivel jobban?
Mándi László: Semmit nem csináltam másképp vagy jobban, közösen dolgozunk Debrecenért, nem is területspecifikusan, hanem mindketten egész Debrecenért tesszük a dolgunkat, úgy az önkormányzatban, mint azon kívül. Az egyik különbség az volt, hogy az ő körzetében egy négyosztatú versenyt vívtak a jelöltek, a miénkben pedig csak hármat. A másik az, hogy neki erősebb mezőny jutott, az 1-es körzetben egy volt MTA-elnök és egy jelenlegi parlamenti frakciószóvivő is indult.

Cívishír: Az 54,86 százaléka mindössze 2 946 szavazatot jelentett az előválasztáson, de a választókörzetben mintegy 90 ezer ember él – csak hogy provokáljam egy kicsit...
Mándi László: Több mint hetvenezer választópolgár él ebben a választókerületben, és szerintem hoztuk az előválasztáson az országos átlagot a részvétel szempontjából. Mindössze három helyen lehetett szavazni, olykor sorba kellett állni, sokan ezt nem találták komfortosnak. Összességében a részvétel – különösen a tavalyi, budapesti előválasztás tükrében – nem mondható rossznak, sőt, felülmúlt minden várakozást.

Cívishír: Szabó Bence szerint őt egyszer leköpték és pedofilfejűnek nevezték a debreceni belvárosban. Önt érte inzultus az előválasztási kampányban?
Mándi László: Verbális inzultus ért, de azt hiszem, minden aktivistánk elmondhatja ezt magáról. Én ezt annak a gyűlöletpropagandának tulajdonítom, amit a kormánypárt a médiáján keresztül évek óta hirdet, és olyan szintre mélyítette az árkokat a különböző politikai nézetek között, hogy annak ezek az akciók lettek a következményei. Pedig ha normálisan szóba állunk egymással, akkor általában konstruktív, érdemi vitát tudunk folytatni bármilyen témában. Ha valaki nem pocskondiázni jön oda a pultjainkhoz, hanem csak vitázni, akkor igazán értelmes gondolatokat osztunk meg egymással, és ez mindkét félnek jó. Sajnos azonban mindig benne van a pakliban, hogy „megtalálnak", nagyon sok munkaórát töltünk kint, és megesik, hogy nem eszmecserére jönnek oda hozzánk, hanem csak trágár stílusban odaszólnak.

Cívishír: Apropó! Mi a Momentum, megtalálta már a politikai identitását? Sokan nem tudják még hova tenni.
Mándi László: A Momentum progresszív párt, ami szeretné meghaladni a jobb- és a baloldali megosztottságot. Ezek a fogalmak egyébként is kiüresedtek, vagy átalakultak az utóbbi évtizedekben. A klasszikus jobboldali és baloldali értékek ma már csak nyomokban felfedezhetők a magukat ma is jobbosnak vagy balosnak nevező pártok programjaiban. A Momentumban egyaránt vannak bal- és jobboldali gondolkodású, beállítottságú emberek, bizonyos témákban szociálisan jobban érzékeny a felfogásunk, másokban – ilyen például a gazdaságpolitika – pedig inkább több jobboldali elemet tartalmaz a programunk. Ezért nem is tudjuk, de nem is akarjuk magunkat pólusok mentén definiálni, de ha mégis meg kell ezt tennem az érthetőség kedvéért, akkor a Momentumot egy centrista pártnak nevezném.

Cívishír: Hova sorolja magát a Momentumon belül?
Mándi László: Rám a legnagyobb hatással a debreceni identitás van, egyébként magamat egy konzervatív gondolkodású embernek tartom, akit az emberi jogok, a szabadság iránti elkötelezettség is jellemez. Röviden úgy fogalmaznám meg, hogy konzervatív és libertariánus ember vagyok, utóbbi fogalomnak az eredeti értelmében.

Cívishír: Az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelölti versenyének végeredménye meglepte? Fekete-Győr Andrást, aki sereghajtóként, utcahosszal lemaradva alig 3 százalékot szerzett, ami aztán az elnöki tisztségébe került.
Mándi László: Valóban nem ilyen eredményre számítottunk. Bár érezhető volt, Fekete-Győr András nem fog beleszólni az első hely sorsába, hiszen a versenytársai erős tapasztalattal bíró politikusok voltak. A valamivel több mint három százalék ezzel együtt is csalódás.

Cívishír: Mit gondol, mi okozta Fekete-Győr vesszőfutását?
Mándi László: A már említett erős mezőnyön túl talán az is, hogy a kampány is szerencsétlenül sült el az ő tekintetében. Erről még sokan nem tudok mondani, mert a kampány kiértékelésének a folyamatában vagyunk.

Cívishír: A Momentum a kétperces Facebook-videókban kétségtelenül profi, de az elhíresült „ööö, nem tudom"– interjút és az abból született mémeket nehéz lesz kitörölni a közélet iránt érdeklődő emberek fejéből, azaz két percen túl is kéne mondani valamit.
Mándi László: Kétségtelen, hogy ez az interjú is rányomta a bélyegét Fekete-Győr András előválasztási eredményére. A miniszterelnök-jelölti vitában azonban kifejezetten jól teljesített András, csak az már késő volt. Egyébként azt hozzá kell tenni, hogy aki a Partizán-interjú négyórás, vágatlan verzióját látta, az teljesen másképp ítéli meg Fekete-Győr András szereplését. Azt egyébként ő is elismerte, hogy az az interjú nem tett jót sem neki, sem a Momentumnak, és az elnökség is ezen az állásponton volt. Szerencsére –  az eredményeink alapján – kijelenthető, hogy a jelöltjeinkre ez nem vetült rá.

Cívishír: A Momentumban és Márki-Zay Péterben az O1G-n túl mi a közös?
Mándi László: Alapvetően a tiszta közéleti politizálás, és az ez iránti teljes elkötelezettség. Nem fogunk kompromisszumokat keresni és megalkuvást eltűrni abban, hogy legyen elszámoltatás, és aki a közösből lop, az mindig kapja meg a méltó büntetését.

Cívishír: Ellenzéki győzelem esetén kompromisszum nélkül ugyan mit lehet majd elérni, ha lesz vagy öt-hat frakció a parlamentben?
Mándi László: A kormányzati munka más tészta, ott nyilván kell kompromisszumokat kötni, de azért a miniszterelnök személyének nagyon nagy szerepe van abban, hogy milyen irányban megy a közélet. Biztos vagyok benne, hogy Márki-Zay Péter az elveiből nem fog lentebb adni.

Cívishír: Pósán László és a Fidesz kösse fel a gatyáját? Milyen kampányra készül Debrecenben?
Mándi László: Azt gondolom, hogy éles kampány lesz. Aki pedig azt gondolja, hogy ez előre lefutott verseny, mert Debrecen Fidesz-fellegvár, az meg fog majd lepődni. Szoros versenyre számítok, és ahogyan Pósán László, úgy én is győzelemre készülök. 

Cívishír: Fideszes ellenfele szerint a Momentum debreceni képviselői a közgyűlésben nem konstruktívak, a közösségi portálon pedig csak a párt központi üzeneteit közvetítik, és nincs semmi egyedi, Debrecent érintő megnyilvánulásuk. Tudja ezt cáfolni?
Mándi László: Egyértelmű, Pósán László úgy mondja el a véleményét, hogy nem követi a munkánkat, nem nézi a platformjainkat. A debreceni Momentum volt az első, amely a koronavírus-járvány első hullámában egy gazdaságmentő programmal állt elő, mely csomag mintegy kétmilliárd forintos költséggel jelenthetett volna megoldást a járványhelyzet kihívásaira. A debreceni történésekre egyébként is azonnal reagálunk, ha szükséges, akkor éles kritikát fogalmazunk meg, és előfordul, hogy van is eredménye. Sajnos legtöbbször nincs, de ez az ellenzéki szerep velejárója. A Momentumnak igenis van elképzelése, kidolgozott programja Debrecen helyzetéről és jövőjéről. 

Cívishír: A választókörzetében lakik?
Mándi László: Az 1-es és 2-es körzet határán lakom, a lakcímem még az 1-es körzethez tartozik. Azt hiszem, elég jól ismerem Debrecent, hiszen az 1985-ös születésem óta itt élek, sokáig laktam a Hatvan utcai kertben, a Kossuth gimnáziumban jártam középiskolába, az például a 2-es választókerülethez tartozik. 

Cívishír: A Hatvan utcai kert és Kossuth gimi az „úri közönség" terepe. No de ott van a választókerületben két nagy lakótelep, a Dobozi és a Tócóskert. Egyik sem fest túl jól...
Mándi László: A Tócóvölggyel kapcsolatban van szabadidőpark-fejlesztési koncepciónk, sajnáljuk, hogy a városvezetés teljesen másképp gondolkodik, és beépítené a Nagyrétet. Kétségtelen, hogy a Tócóskertért nagyon sok mindent kéne tenni ahhoz, hogy olyan lakóövezet legyen, amilyen elvárható lenne, de a Dobpozi lakótelepet, a Fényes udvart is fejleszteni szükséges. De ugyanez elmondható a választókerület külső részeiről, Bánkról, Pacról, Nagycseréről, Halápról is. Az itt élők is megoldásokat várnak a városvezetéstől.

Cívishír: Van valami ötlete, hogy miként lehetne feldobni ezeket a lakótelepeket kis pénzből?
Mándi László: Relatív, hogy mennyi a kis pénz. Azt hiszem, hogy sokkal hatékonyabban is el lehetne költeni a pénzt Debrecenben annál, mint ahogy azt a városvezetés teszi, és jobban lehetett volna fejleszteni a lakótelepeket. Ott van például a Holló László sétány, ami megkeseríti minden nap a tócóskertiek életét. A rossz állapotban lévő, balesetveszélyes kockakő lecserélését a körzet önkormányzati képviselője már sokszor megígérte, de nem történt még semmi. A lakótelepi fejlesztéseknél pedig először is ki kell kérni az ott élők véleményét. A debreceni Momentum a nagyréti tervekkel kapcsolatban például online konzultációt indított, hogy felmérjük az igényeket.

Cívishír: Ne csigázzon tovább, mi lett az eredmény?
Mándi László: Nagyon sok emberrel konzultáltunk a helyszínen is, azaz elmentünk a Tócóvölgybe, bekopogtunk az ajtókon, és megkérdeztük a lakókat, hogy mit szeretnének. Egyértelműen szabadidőparkot. A konzultációt több százan töltötték ki, kaptunk egy alapképet, de ez még mindig kevés. A következő lépés az lenne, hogy lakossági fórumokat kellene rendezni.

Cívishír: A Tócóvölgybe tervezett bérlakásprogrammal mi a bajuk?
Mándi László: Óriási zöldfelületet vesz el. Ha komolyan vesszük a városvezetés azon üzenetét, hogy Debrecen legyen dinamikusan fejlődő város a következő évtizedekben, akkor kell egy nagy, kulturált szabadidőpark, amely konkurálhat a parkerdővel, hiszen nem lehet az, hogy egy ekkora város egyetlen zöldterületre koncentráljon. Emellett a Tócóvölgybe lakóparkot építeni azért sem célszerű, mert az egész Tócóskert infrastruktúrája már így is rendkívül terhelt. De beszélhetünk az óvodahiányról is: jelenleg a törvényi maximum fölött van a gyereklétszám a környéken.

Cívishír: Ha nem a Tócóvölgyben, akkor hol épüljenek bérlakások?
Mándi László: A városvezetésnek időszerű lenne elkezdeni egy rozsdaövezeti rehabilitációt. Minden városrészben találhatunk régi, elhanyagolt, használaton kívüli ipartelepet. Ezek ugyan nem önkormányzati tulajdonban vannak, de ha komolyan gondoljuk, hogy Debrecen egy prosperáló város lesz, márpedig miért ne gondolnánk, akkor mindenképpen foglalkozni kell ezekkel a területekkel. 193 milliárd forint volt tavaly a költségvetés fő összege, azt hiszem, lenne itt mozgástér a bérlakásprogram kapcsán.

Cívishír: A Momentum a Civaqua fontos témáját állandóan napirenden tartja, ami dicséretes. Úgy gondolják, nincs meg hozzá a politikai akarat a kormánypártiaknál?
Mándi László: Ha egy ilyen fontos ügy a hetvenes évek óta húzódik, akkor mindenképpen elmondható, hogy a szándék, az akarat is hiányzik. Én nagyon remélem, hogy ezúttal nem kaszálják el a beruházást, hiszen most már a saját bőrünkön is érezük a klímaválságot. Ezért is van pártokon átívelő konszenzus abban, hogy a Civaquát meg kell csinálni. Fontosnak tartottuk, hogy a városvezetés mondja ki, mikorra valósul meg a program, ezért is kezdeményeztük szándéknyilatkozat aláírását. A 2027-es vállalást elfogadhatónak tartjuk, és immár felelősségre vonás is megtörténhet, ha ismét elsikkadna az ügy.

Cívishír: A kerékpáros infrastruktúra bővítése kapcsán is lehetnének ennyire aktívak!
Mándi László: Jó helyen kapizsgál, ugyanis volt módosító javaslatunk a költségvetéshez kerékpáros ügyben is. Elkötelezettek vagyunk abban, hogy sokkal több bicikliút legyen, mert valóban kevés és töredezett, azaz kicsi a bicikliúthálózat a városban. Azt is szeretnénk, hogy Erdőspusztán egy olyan kirándulóövezet jöjjön létre, ahová kitekerhetünk a város több részéről bicikliúton.

Cívishír: Erdőspuszta a természetbarátok szerint már így is túlzsúfolt a nagy szálloda miatt. Azt mondják, a sok kiránduló csak tovább rombolná a környezetet.
Mándi László: Az Erdőspuszta jelenleg nem nyújt semmilyen turisztikai attrakciót, egy természeti kirándulóhely kialakítása nem hiszem, hogy természetromboló lenne. Éppen azért kell kerékpáros infrastruktúra, hogy ne autók lepjék el a területet, hanem kerékpárosok.

Cívishír: A bicikliseknél már csak autósok elégedetlenebbek Derecenben. Milyen ötlete van arra, hogy megszűnjön a zsúfoltság, a sok dugó?
Mándi László: Először is nagyon fontos lenne, hogy megépüljön a teljes körgyűrű Debrecenben. Utána ösztönözni kell a városlakókat a közösségi közlekedés használatára. A józsaikat például úgy, hogy villamosvonal épül ki. Ma az a helyzet, hogy ha reggel baleset történik a Böszörményin, akkor Józsát elfelejthetjük arra a napra. A Debrecen és Józsa közötti szakasz teljes négysávosítása is régi adóssága az államnak és a debreceni városvezetésnek. 

Cívishír: Reménykedhet benne, hogy az ellenzéki közös listán befutó helyet kap?
Mándi László: A közös lista még a jövő zenéje, a párt előválasztáson győztes tagjai nem kértek helyet a listán, ez mutatja a motiváltságot és az elszántságot, ami azonban azt is jelenti, hogy ha nem jutok be a parlamentbe egyénileg, akkor nem lesz országgyűlési képviselő.

Cívishír: Mándi Lászlón és Szabó Bencén kívül vannak még momentumosok a városban?
Mándi László: Száz körül van a helyi taglétszámunk. Néhányan kapnak valamilyen tiszteletdíjat, a többiek mind önkéntes alapon dolgoznak. Lehet velük találkozni a pultoknál is, amikor kint vagyunk. A 2022-as kampányban nyilván intenzívebb lesz a jelenlétünk az utcán.

Cívishír: Kormányváltás lehet 2022-ben? Mennyi esélyt lát erre most? Tippeljen, mintha szenvedélyes sportfogadó lenne!
Mándi László: Szerintem 50 százalék az esély a kormányváltásra, és ugyanúgy arra is, hogy megnyerem a hajdú-bihari 2-es körzetet. Az országos váltásra talán egy hajszálnyival több esélyt érzek, hiszen Debrecen nehéz terep az ellenzéknek. A következő hat hónapban azért fogunk dolgozni, hogy itt is sikerüljön a fordulat.

Cívishír: Miért Önre szavazzanak az emberek, és ne a fideszes jelöltre?
Mándi László: Minden embernek végig kell gondolnia azt, hogy szeretné-e azt a politikát tovább eltűrni, ami a jelenlegi állapotokhoz vezetett, vagy változást akar, politikai megtisztulást új arcokkal, akik átvezetik a 21. századba Magyarországot.

Cívishír: Pósán László abban a székben, ahol most Ön ül, megígérte, hogy korrekt feltételek között kiáll vitázni a kampányban. Kihívja?
Mándi László: Nagyon szívesen kiállok vitázni vele, és örülök, hogy Pósán László is hajlandó erre.

Cívishír: A politikus is ember. Mit csinál, ha éppen nem politizál?
Mándi László: Könyvelőként dolgozom, ez a civil szakmám. A szabadidőmet a családommal és a barátaimmal töltöm, ugyanazt csinálom a szabadidőmben, mint amit a harmincas férfiak általában szoktak, járunk meccsre, moziba vagy beülünk egy kávézóba, kocsmába. Mondhatni, hogy a magánéletem abszolút átlagos.

Cs. Bereczki Attila

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Bezárt a Kerekerdő Élménypark
Bezárt a Kerekerdő Élménypark
Sok debreceni gyerek kedvenc helye volt.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Kiterjesztik a debreceni panelprogramot
Értékes városi ingatlanok eladásáról is döntöttek a képviselők.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Hirdetés