Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem sértett a debreceni vegyészprofesszor, hanem dühös

| 2021. 09. 17. | 10:04:00
Fábián Istvánt arról kérdeztük, szerinte miért hiúsult meg, hogy Kósa Lajos kihívója lehessen. Többet várt Karácsonyéktól.
Nem sértett a debreceni vegyészprofesszor, hanem dühös
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Májusban Karácsony Gergely (Párbeszéd) és Kunhalmi Ágnes (MSZP) személyes támogatásával elindult, az elmúlt hónapokban kampányolt, a szeptember 7-i ellenzéki jelölti vitán még részt vett Fábián István vegyészprofesszor. A Debreceni Egyetem volt rektora a hajdú-bihari 1-es egyéni választókerületben szeretett volna egységes ellenzéki jelöltté válva megmérkőzni Kósa Lajossal. Ám az előválasztás (szeptember 18–26.) előtt egy héttel a két támogató párt „levette a térképről” Szabó Bence (Momentum) javára. A váratlan fordulat kapcsán több zavaros, de igazából semmitmondó nyilatkozat és sajtóközlemény született. Ezért jobbnak láttuk Fábián Istvánt faggatni a történtekről.

Sok barátja kérdezi őt, hogy mennyire viselte meg ez az egész. Bármennyire is furcsa, válaszolja nekik, kevéssé. Inkább általában véve többet várt a baloldaltól. – Nem sértett vagyok, hanem dühös. Egyrészt azért, mert rengetegen segítettek az elmúlt időszakban mindenfajta anyagi érdektől mentesen, úgy gondolva, hogy alkalmas jelölt vagyok. Sokan jelezték, hogy csak miattam gyűjtöttek támogató aláírásokat Karácsony Gergely számára. Az ő munkájuk semmibevétele rendkívül bosszant. A másik: ennek az egésznek az üzenete rendkívül rossz, kétségbe vonja az egész előválasztás őszinteségét. Helyette alapot ad azoknak a kritikáknak, amelyek szerint a mutyizás, a helyezkedés dönt a jelöltek valós képességei helyett. Ha ezt előre tudom, nem indulok el – kezdődött a beszélgetésünk.

Ki döntötte el, és mivel indokolta, hogy visszaléptetik, és inkább Szabó Bencét támogatják?
Fábián István: Nem tudom, hogy ki döntött erről. Azt viszont igen, hogy szeptember 10-én, délelőtt tíztől tizenegy óráig a szokásos kampánymegbeszélést tartottuk szórólapokról, kitelepülésről stb., majd fél órával később Karácsony Gergely felhívott. Azt szerette volna, hogy magamtól lépjek vissza. Annyit mondott, hogy Fekete-Győr András (a Momentum elnöke) és közte született egy megállapodás, ennek a következménye az, hogy a szocialisták és a Párbeszéd Szabó Bencét támogatja az előválasztáson.

Elárult valamit Karácsony Gergely erről a bizonyos megállapodásról?
Fábián István: Az az igazság, hogy a hívása abban a pillanatban  azért sokkolt. Én akkor úgy reagáltam, hogy értem a döntést, azt csinálnak, amit akarnak, de önszántamból nem lépek vissza. Ha így gondolják, tegyék meg a szükséges lépéseket ők. Azt korábban is érzékeltem, hogy nem várhatok nyílt beszédet. Megjegyzem, a napokban a szocialisták társelnöke, Kunhalmi Ágnes az Egyenes beszédben (ATV) a döntés okaként azt sejtette, hogy valamiféle közvélemény-kutatás alapján nem álltam jól a választókerületben. Nem vonom kétségbe, de úgy lett volna korrekt, hogy leülnek velem ezt megbeszélni. Nem az utolsó pillanatban szólnak, hogy öreg, rád most már nincs szükség!

Ehhez képest éppen Karácsony és Kunhalmi ajánlotta Önt a választók figyelmébe májusban, az indulása bejelentésekor.
Fábián István: Valamikor az év elején kerestek meg a jelöltséggel. Akkor három hét gondolkodási időt kértem, tovább azt, hogy tárgyalhassak erről Karácsony Gergellyel és Tóth Bertalannal, az MSZP másik társelnökével. Három feltételem volt, amelyekről sikerült megállapodnunk hatszemközt. Nem mellékesen akkor annak is hangot adtak, hogy szerintük csak velem nyerhető a debreceni 1-es választókerület. Persze ez egyfajta biztatás volt, hogy vállaljam el a feladatot. Az elmúlt hónapokban egyetlen visszajelzést sem kaptam tőlük arról, hogy mégsem én kellek. S az a gyanúm, a jövőben sem fogják megindokolni a történteket.

A debreceni előválasztési vitán (Fotó: Cívishír)

Milyen feltételekről tárgyalt Karácsony Gergellyel és Tóth Bertalannal?
Fábián István: Ez egyszerű. Szerettem volna többpárti jelölt lenni, mert a független szerep közelebb áll hozzám, mint belépni egy pártfrakcióba. Ezzel összefüggően kecsegtettek háttértárgyalásokkal, miszerint van esély más pártok támogatását is megszerezni. A második feltételem az volt, amit a törvény lehetővé is tesz, hogy a parlamenti képviselőség mellett megőrizhessem valamennyire a szakmai aktivitásomat. Hiszen egy elég sikeres kutatócsoport vezetője vagyok a Debreceni Egyetemen. Harmadjára, miután politikával hivatásszerűen korábban nem foglalkoztam, azt kértem, segítsék kampánycsapattal a munkámat, mert nekem nincs hátterem ehhez. A további párttámogatások megszerzése elmaradt, a kampánycsapat helyi tagjaival viszont remekül kijöttem (a másik fele Budapesten dolgozott és velük is jó
volt az együttműködés).

Kommentálták „odafentről” a debreceni előválasztási vitán nyújtott szereplését?
Fábián István: A kampánycsapatom fővárosi tagjai a Párbeszédhez, a helyiek az MSZP-hez kötődtek. Mindannyiukkal közvetlen, nyílt viszonyt ápoltam, és a vita kapcsán pozitív visszajelzéseket kaptam tőlük. Szerintem jelezték volna, ha problémákat látnak. Felkészülésként eljátszottunk egy ilyen vitahelyzetet, az is jól sikerült a megítélésük alapján.

És Ön hogy érezte belülről? Visszanézte a felvételeket?
Fábián István: Egyetemi oktatói múltamból fakadóan mindig visszanézem az ilyen szerepléseket, hiszen tanulhatok belőle. Hülyeséget nem mondtam, téves állítást nem tettem a vita során, igaz, a kamerába nézni nem mindig sikerült. Ha általában kérdezi a véleményemet arról az estéről, akkor azt mondom, igazából nem vita volt, hanem beszélgetés. Elég szorosan követem az amerikai kampányokat, nekem jobban tetszik, ha még az egy oldalon indulók is keményebben összecsapnak, kiderülnek a nézetkülönbségek. Ha valaki nagyon alaposan odafigyelt, azért egy témán belül észrevehetett eltérő álláspontokat. De lehetett volna élesebb is a dolog.

[Beillesztett cikk: Előválasztási vita: van, aki újratárgyalná a debreceni BMW-szerződést]

Néhányat aludva rá, hogyan értékeli Karácsony Gergelyék döntését?
Fábián István: Nehéz erre válaszolni a mögöttes ok ismeretének hiányában. Azt hiszem, valamilyen felmérés azt az eredményt hozta, hogy Karácsony Gergely a várakozások alatt teljesít, ő pedig most egy momentumos szövetséggel próbál erősíteni. Szerintem rosszul méri fel a helyzetet. Egy héttel az előválasztás előtt ilyen visszaléptetést csinálni nem megfontoltságra, hanem kapkodásra vall. A politikában benne vannak az alkuk, csak nem mindegy ezeknek az időzítése. Ugye, senki sem gondolja komolyan, hogy azok, akik rám szavaztak volna, most parancsszóra mást fognak támogatni?  

Igaz, hogy másfél éve kerülgetik különböző pártok?
Fábián István: Nem igaz, valójában 2014 óta. Akkor a debreceni polgármester-jelöltet keresték bennem, de túl későn. Igaz, más okból sem vállaltam. Rektorként az egyetemi rezdüléseket jól érzékeltem, de egy városházát egészen más lett volna irányítani. Öt évvel később mindez megismétlődött, hasonló okból hárítottam el.

Mit szól ahhoz a felvetéshez, mely szerint az MSZP-Párbeszéd azért léptette vissza Szabó Bence javára, mert Varga Zoltánnak (DK) több esélye van Kósa Lajos legyőzésére? Így Vargát gyengítenék. Ennek a verziónak persze akkor lehet alapja, ha a szocialistákat és a Párbeszédet, de minimum ezek valamelyikét az Orbán-féle Nemzeti Együttműködés Rendszeréhez soroljuk. Az MSZP esetében ezt szerintem nyugodtan megtehetjük.
Fábián István: Én is hallottam már olyan feltételezést, hogy az egész mögött a Fidesz áll. De erre a világon semmi bizonyíték nincs, ezért nem mennék bele. Ezek a spekulációk azért érdekesek, mert mutattak nekem olyan – remélem, valós – közvélemény-kutatást nemrég, ami alapján én lettem volna a legesélyesebb Kósa Lajos ellen. Mindez azért különös, mert ebben az esetben vagy nem bíznak bennem…, vagy nem tudom, mi a helyzet. Egyébként, ha Varga Zoltánt akarnák gyengíteni, akkor én feltehetően inkább rontottam volna az esélyeit, mint Szabó Bence.

Kit tart a legjobb ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek? Gondolom, nem Karácsony Gergelyt.
Fábián István: Lehet a visszaléptetés miatti személyes érintettségem miatt sokan megkérdőjelezik majd
a véleményem, de nincs tabu kérdés, úgyhogy válaszolok. Dobrev Klárát és Márki-Zay Pétert találtam meggyőzőnek. Előbbinél az látszott, hogy bőséges vezetői, közigazgatási, politikai tapasztalattal rendelkezik. Utóbbi kétségtelenül behozott egy új stílust a politikába. Az ígéretei helyenként harsányak – ha pozícióba kerülne, meggyőződésem, hogy ezeknek egy részét nem tudná teljesíteni törvényességi és egyéb okok miatt.  

A közösségi médiában nem rejti véka alá, hogy személyt szerint nem támogatja Szabó Bencét. Ön szerint ki képviselné legjobban a kormányváltásra készülő erőket?
Fábián István: Varga Zoltánnak vannak a legjobb esélyei, de akkor sem esnék kétségbe, ha Pálinkás József lenne a befutó. Persze nem tudjuk, milyen kavarások lesznek még a háttérben… Mellékesen leírtam Szabó Bencének, hogy nagyra értékelem az ő ambícióit, de úgy gondolom, nincsenek meg a kellő tapasztalatai. Márpedig most olyan emberek kellenek a Parlamentbe, akik letettek már valamit az asztalra.   

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Állami kitüntetést kapott a debreceni fizikus
Állami kitüntetést kapott a debreceni fizikus
Krasznahorkay Attila János világszínvonalú eredményeket ért el.
Eltűnt a debreceni Farkas Glória Viktória
Eltűnt a debreceni Farkas Glória Viktória
Január 24-én látták utoljára.
Gazdaság
Biharkeresztes Nagyvárad egyik ékkövévé válhat
A nagyvárosi lét szerves részévé szeretne válni a kisváros.
Közel 90 millióból bővítik a hajdúdorogi piacot
Nyírábrányi cég végzi a munkát.
A honatya eljött Budapestről Hajdúszoboszlóra megdöbbenni a vendégmunkásokon
A debreceni gyárépítéseken dolgozók miatt aggódik.
Jól teszi, ha átnézi a NAV által készített szja-tervezetet!
Május 21-ig lehet módosítani, kiegészíteni.
Költségvetés: így csábítják a fürdőbe a helyieket Berettyóújfaluban
Átlépte az egymilliárdot a város iparűzésiadó-bevétele.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
Az elmúlt néhány évtized robbanásszerű fejlődést hozott.
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés