Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A debreceni Zsuzsi üzeni: kisvasútra fel!

| 2021. 09. 16. | 22:17:00
Kivételesen a gőzmozdony is útra kél.
A debreceni Zsuzsi üzeni: kisvasútra fel!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Újabb mozgalmas hétvégére készül a Zsuzsi Erdei Vasút: szeptember 18-án, szombaton a Kisvasútra fel!- programra az Autómentes Nap alkalmából egy játékos, interaktív családi napra várják az érdeklődőket Hármashegyaljára, míg szeptember 19-én, vasárnap, a Kulturális Örökség Napjai programsorozathoz kapcsolódva szerveznek helytörténeti sétát és kiállítást.

Kisvasútra fel!

A Zsuzsi Erdei vasútnál hagyomány, hogy az Autómentes Nap alkalmából egy családi nap keretében hívják fel a figyelmet a biztonságos közlekedésre. Nem lesz ez másképp idén sem, egy teljes napot átölelő programmal várják az érdeklődőket Hármashegyalján szeptember 18-án, szombaton. A nap folyamán központi szerepet kap a biztonságos gyalogos és kerékpáros közlekedés, melynek szabályait játékos vetélkedők keretében sajátíthatják el a résztvevők. A programon interaktív madárbemutató és verseny, erdőismereti túra, valamint kreatív sarok és kézműves foglalkozások is várják az érdeklődőket a Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület (DERKE), a Madársuli és Varga Edit okleveles környezeti nevelő közreműködésével.

Az esemény programjai:

  • közlekedéstudományi és közlekedéstörténeti ismeretterjesztő vetélkedő;
  • „Környezettudatos utas" – totó
  • „Én, az utas" – utasjogi tanácsadás, utazási és útvonal tervezési javaslatok, ötletek helyi, helyközi és nemzetközi utasoknak;
  • gyorsasági verseny és bátorságpróba Henriettával, a ragadozómadárral;
  • erdőismereti túra;
  • játszó- és kreatív sarok kézműves foglalkozásokkal.

A programra 8:30-kor és 11:15-kor indul a vonat a Ruyter utcai kiinduló állomásról, majd 10 órakor és 13:30-kor indul vissza Hármashegyaljáról Debrecenbe.

Kulturális örökség napjai 

A Kulturális örökség napjai országos eseménysorozathoz idén először a Zsuzsi Erdei Vasút is csatlakozik. Szeptember 19-én, vasárnap Debrecen kulturális örökségének egyik féltve őrzött kincsét, a Zsuzsi Erdei Vasút történetét és helytörténeti értékeit, valamint a Ruyter utcai kiinduló állomás és a Falóger városrész épített örökségét ismerhetik meg az érdeklődők egy rövid helytörténeti séta és egy kiállítás keretében. A séta 8:30-kor indul a Ruyter utcai kiinduló állomásról Erdei Nóra idegenvezető (Explore Debrecen) vezetésével.

Az esemény alkalmából az 1923-ban gyártott Zsuzsi gőzmozdony is közlekedik, melyet a helytörténeti sétát követően, 10.00 órakor indítanak a Ruyter utcai állomásról. A kisvonat végállomásánál, Hármashegyalján további hely- és kultúrtörténeti érdekességek várják az utasokat, többek között a 139 éves Zsuzsi Erdei Vasút történetét, helytörténeti értékeit és mindennapjait bemutató fotókiállítás a Természet Házában, amit 11:15-kor Makóné Fogarasi Hajnalka, a Zsuzsi Erdei Vasút ügyvezető igazgatója nyit meg. A tárlaton láthatók lesznek Bajnok Dóra természetfotós, Fórián Dávid rendezvényfotós, Abelovszky Tamás, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ programvezetője, Molnár Mihály, a Zsuzsi Erdei Vasút vasútüzem-vezető és mozdonyvezetője, valamint Hoványi Péter és Fegyverneki Attila, a Zsuzsi Erdei Vasút mozdonyvezetőinek fotói. A nap folyamán Vári István műgyűjtő jóvoltából az 1950-es években gyártott fényképezőgépek is megtekinthetők lesznek.

 

„Sólyomszemmel – Fotósszemmel!"

A kiállítás megnyitóját követően a látogatók egy különleges erdei túrára indulhatnak Hármashegyalján, melyet Varga Edit okleveles környezeti nevelő, valamint Imre István solymász és Jenő, a vándorsólyom vezet.

Vasárnap a Zsuzsi gőzmozdony 10.00 órakor indul, a Ruyter utcai kiinduló állomásról és 13.00 órakor indul vissza Hármashegyaljáról.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Putyin kiütéses győzelmet aratott; az EU kétségbe vonja a választás tisztaságát
Putyin kiütéses győzelmet aratott; az EU kétségbe vonja a választás tisztaságát
Az előzetes eredmények szerint a szavazatok több mint 87 százalékát kapta
Az Petőfi-film nézettségi rekordot döntött a nyitóhétvégén
Az Petőfi-film nézettségi rekordot döntött a nyitóhétvégén
Csak a Dűne 2 előzte meg az első hétvége jegyértékesítése alapján.
Gazdaság
Biharkeresztes Nagyvárad egyik ékkövévé válhat
A nagyvárosi lét szerves részévé szeretne válni a kisváros.
Közel 90 millióból bővítik a hajdúdorogi piacot
Nyírábrányi cég végzi a munkát.
A honatya eljött Budapestről Hajdúszoboszlóra megdöbbenni a vendégmunkásokon
A debreceni gyárépítéseken dolgozók miatt aggódik.
Jól teszi, ha átnézi a NAV által készített szja-tervezetet!
Május 21-ig lehet módosítani, kiegészíteni.
Költségvetés: így csábítják a fürdőbe a helyieket Berettyóújfaluban
Átlépte az egymilliárdot a város iparűzésiadó-bevétele.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
Az elmúlt néhány évtized robbanásszerű fejlődést hozott.
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés