Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A debreceni Zsuzsi üzeni: kisvasútra fel!

| 2021. 09. 16. | 22:17:00
Kivételesen a gőzmozdony is útra kél.
A debreceni Zsuzsi üzeni: kisvasútra fel!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Újabb mozgalmas hétvégére készül a Zsuzsi Erdei Vasút: szeptember 18-án, szombaton a Kisvasútra fel!- programra az Autómentes Nap alkalmából egy játékos, interaktív családi napra várják az érdeklődőket Hármashegyaljára, míg szeptember 19-én, vasárnap, a Kulturális Örökség Napjai programsorozathoz kapcsolódva szerveznek helytörténeti sétát és kiállítást.

Kisvasútra fel!

A Zsuzsi Erdei vasútnál hagyomány, hogy az Autómentes Nap alkalmából egy családi nap keretében hívják fel a figyelmet a biztonságos közlekedésre. Nem lesz ez másképp idén sem, egy teljes napot átölelő programmal várják az érdeklődőket Hármashegyalján szeptember 18-án, szombaton. A nap folyamán központi szerepet kap a biztonságos gyalogos és kerékpáros közlekedés, melynek szabályait játékos vetélkedők keretében sajátíthatják el a résztvevők. A programon interaktív madárbemutató és verseny, erdőismereti túra, valamint kreatív sarok és kézműves foglalkozások is várják az érdeklődőket a Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület (DERKE), a Madársuli és Varga Edit okleveles környezeti nevelő közreműködésével.

Az esemény programjai:

  • közlekedéstudományi és közlekedéstörténeti ismeretterjesztő vetélkedő;
  • „Környezettudatos utas" – totó
  • „Én, az utas" – utasjogi tanácsadás, utazási és útvonal tervezési javaslatok, ötletek helyi, helyközi és nemzetközi utasoknak;
  • gyorsasági verseny és bátorságpróba Henriettával, a ragadozómadárral;
  • erdőismereti túra;
  • játszó- és kreatív sarok kézműves foglalkozásokkal.

A programra 8:30-kor és 11:15-kor indul a vonat a Ruyter utcai kiinduló állomásról, majd 10 órakor és 13:30-kor indul vissza Hármashegyaljáról Debrecenbe.

Kulturális örökség napjai 

A Kulturális örökség napjai országos eseménysorozathoz idén először a Zsuzsi Erdei Vasút is csatlakozik. Szeptember 19-én, vasárnap Debrecen kulturális örökségének egyik féltve őrzött kincsét, a Zsuzsi Erdei Vasút történetét és helytörténeti értékeit, valamint a Ruyter utcai kiinduló állomás és a Falóger városrész épített örökségét ismerhetik meg az érdeklődők egy rövid helytörténeti séta és egy kiállítás keretében. A séta 8:30-kor indul a Ruyter utcai kiinduló állomásról Erdei Nóra idegenvezető (Explore Debrecen) vezetésével.

Az esemény alkalmából az 1923-ban gyártott Zsuzsi gőzmozdony is közlekedik, melyet a helytörténeti sétát követően, 10.00 órakor indítanak a Ruyter utcai állomásról. A kisvonat végállomásánál, Hármashegyalján további hely- és kultúrtörténeti érdekességek várják az utasokat, többek között a 139 éves Zsuzsi Erdei Vasút történetét, helytörténeti értékeit és mindennapjait bemutató fotókiállítás a Természet Házában, amit 11:15-kor Makóné Fogarasi Hajnalka, a Zsuzsi Erdei Vasút ügyvezető igazgatója nyit meg. A tárlaton láthatók lesznek Bajnok Dóra természetfotós, Fórián Dávid rendezvényfotós, Abelovszky Tamás, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ programvezetője, Molnár Mihály, a Zsuzsi Erdei Vasút vasútüzem-vezető és mozdonyvezetője, valamint Hoványi Péter és Fegyverneki Attila, a Zsuzsi Erdei Vasút mozdonyvezetőinek fotói. A nap folyamán Vári István műgyűjtő jóvoltából az 1950-es években gyártott fényképezőgépek is megtekinthetők lesznek.

 

„Sólyomszemmel – Fotósszemmel!"

A kiállítás megnyitóját követően a látogatók egy különleges erdei túrára indulhatnak Hármashegyalján, melyet Varga Edit okleveles környezeti nevelő, valamint Imre István solymász és Jenő, a vándorsólyom vezet.

Vasárnap a Zsuzsi gőzmozdony 10.00 órakor indul, a Ruyter utcai kiinduló állomásról és 13.00 órakor indul vissza Hármashegyaljáról.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Debrecen „egyik legszebb és legcsendesebb” városrészén aszfaltoztak
Debrecen „egyik legszebb és legcsendesebb” városrészén aszfaltoztak
Fontos útvonalon fejlesztették, hiszen ez az utca vezet az orvosi rendelőhöz.
Hirdetés
Hirdetés
Újabb üzemanyagárstop jöhet
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.