Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tanulj szakmát a Debreceni Szakképzési Centrum intézményeiben!

| 2021. 05. 13. | 12:55:00
Számos képzésre lehet jelentkezni.
Tanulj szakmát a Debreceni Szakképzési Centrum intézményeiben!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) csaknem ezer helyre hirdet felvételt azoknak, akik érettségi vizsgát tettek, és szakmát akarnak tanulni. Azok jelentkezését is várják, akiknek érettségijük ugyan nincs, de van már egy szakmájuk, és szeretnének egy újabbat is elsajátítani – közölte a szakképzési centrum csütörtöki sajtótájékoztatóján Tirpák Zsolt.

A DSZC kancellárja hangsúlyozta: nagyon sok diák érettségi után nem tudja eldönteni, hogy hol folytassa tanulmányait. Nekik kínálnak lehetőséget, Debrecen fejlődő gazdaságának pedig rengeteg jól képzett szakemberre van szüksége. A szakképzési centrum nappali rendszerű egy és kétéves képzéseire 25 évnél nem idősebbeket várnak. A DSZC-hez tartozó tizenegy intézménybe egyszerűsített felvételi eljárással jelentkezhetnek a fiatalok, akik 14 ágazatban és 40 szakma közül választhatnak. A technikusi szakmákra jelentkezés feltétele az érettségi bizonyítvány megléte, a szakképző iskola esetében pedig egy már megszerzett szakma.

Jelentkezni június 30-ig lehet, a pótjelentkezéseket pedig augusztus 27-ig és szeptember 15-ig lehet beadni.

A 40 meghirdetett szakma közül 34-ben technikusi végzettséget szerezhetnek a diákok, akik pedig érettségivel nem rendelkeznek, 14 szakmából választhatnak. A kétéves képzés első félévében ágazati alapoktatáson vesznek részt a tanulók, majd a második félévtől kezdődik a szakmai oktatás duális képzési lehetőséggel. Az első félévben valamennyi hallgató állami ösztöndíjban részesül, azt követően a duális képzésben résztvevők munkabért kapnak.

A DSZC a képzési kínálatot a város gazdasági igényeihez igazítva alakította ki – mondta Tirpák Zsolt. A fiatalok a többi között gépésznek, informatikusnak, mechatronikai technikusnak, elektronikai technikusnak, vegyésztechnikusnak, pénzügyi-számviteli ügyintézőnek, turisztikai technikusnak tanulhatnak. Várják továbbá azok jelentkezését is, akik hegesztők, asztalosok, szakácsok, cukrászok, dekoratőrök vagy éppen fodrászok szeretnének lenni.

Tirpák Zsolt kiemelte: szakmát azoknak az érettségizetteknek is érdemes szerezni, akik később valamelyik felsőoktatási intézményben szeretnének továbbtanulni. A DSZC intézményeiben megszerzett szakmai tudás óriási előnyt jelent az egyetemi képzés során, a felvételi eljárásban pedig plusz pontok járnak a szakmai végzettségért – fogalmazott a kancellár, hozzátéve, hogy a jelentkezés feltételeiről, az egyes szakmákról további információkat a DSZC és az intézmények honlapján találnak az érdeklődők.

Regionális vizsgaközpont

A szakképzés új rendszerének egy egyik fontos elemeként a DSZC szervezeti egységeként tavaly július elsején jött létre a Debreceni Regionális Független Vizsgaközpont, amely az akkreditációs eljárást követően szakmai és képesítő vizsga megszervezésére lesz jogosult. Kovács István, a vizsgaközpont vezetője a sajtótájékoztatón elmondta: Debrecen 11 szakképzési intézményében, vizsgapartnereik révén pedig számos más helyszínen is végzik majd ezt a munkát. ’Magasan képzett és motivált szakemberekkel, jól felszerelt vizsgahelyszínek bevonásával arra törekszünk, hogy a nálunk vizsgázók szakmai oktatásukat követően minél rövidebb idő alatt bizonyítványt szerezhessenek” – fogalmazott. A vizsgáztatói pozíciókra már eddig is sokan jelentkeztek, de jelenleg is keresnek vizsgabizottsági tagokat, jegyzőket, feladatfejlesztő szakértőket és lektorokat. A vizsgaközpont az akkreditálás után csaknem háromszáz képzésre rendelkezik majd vizsgáztatási jogosultsággal, és mintegy 250 szakképzés és szakmai képzés vizsgáztatásához már megkötött szerződéssel rendelkeznek – fűzte hozzá Kovács István.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Karambol a Bartók Béla úton: egy ember roncsba szorult
Karambol a Bartók Béla úton: egy ember roncsba szorult
Ütközés a debreceni kereszteződésben.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.