Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecenben felkészültek az érettségi vizsgák lebonyolítására

| 2020. 04. 29. | 14:07:00
A Debreceni Szakképzési Centrum minden tanulója maszkot és gumikesztyűt kap.
Debrecenben felkészültek az érettségi vizsgák lebonyolítására
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A 2019/2020-as tanév rendkívüli módon átalakult a Debreceni Szakképzési Centrumban március 16-tól. Átálltak a digitális oktatásra, emellett nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a veszélyhelyzet kihirdetése után segítség a védekezést – számolt be róla Tirpák Zsolt az április 29-i sajtótájékoztatón. A kancellár elmondta,

több mint hatezer maszkot gyártottak a kollégák néhány tanuló bevonásával,

és ebből 1 200-at a tankerületnek át is adtak, hogy ezzel segítsék az érettségi vizsga lebonyolítását. Ezen felül a MODEM is kapott a védőfelszerelésből, és 2 900 jelenleg is rendelkezésre áll az érettségizők és a szakmai vizsgát tevő tanulók számára. A maszkgyártás nem ért véget, hiszen amíg a szükség úgy kívánja, a városban élő polgárokat fogják segíteni és támogatni. A nemrég átadott digitális alkotóműhelyben 3D-s nyomtató segítségével 240 darab arcpajzsot készítettek, amit debreceni egyészségügyi intézményeknek fognak átadni.

A debreceni diákok többsége az érettségi mellett döntött

A napokban is zajlik az intézmények fertőtlenítése és felkészítése, hogy a május 4-én kezdődő érettségi vizsgákat biztonságos körülmények között bonyolíthassák le. A szükséges fertőtlenítő- és védőeszközök rendelkezésre állnak, hiszen a szakképzési centrum mellett a kormányzat biztosít maszkot minden gyereknek. Fertőtlenítőszer az iskolák bejáratánál és az osztálytermekben is lesz, emellett gondoskodtak arról, hogy minden tanuló kapjon gumikesztyűt is. Az intézményekbe való bejutás ütemezett és zökkenőmentes lesz. Tirpák Zsolt hangsúlyozta, az iskolarendőröktől az intézmény dolgozóin át mindenki segíti, hogy a vizsgázás biztonságos legyen, és minimalizálják a találkozási pontokat.

Tirpák Zsolt kancellár

A Debreceni Szakképzési Centrumban a 12. évfolyamos diákokat érinti az érettségi, ám a legtöbb diák számára itt nem érnek véget a tanulmányok, a fiatalok 80 százaléka szakmát is tanul a 13. évfolyamon.

Megkérdeztük a diákokat, hogy szeretnének-e érettségizni, és 1 209 tanuló közül minössze 26 mondta azt, hogy nem érettségizik le májusban. A diákjaink akár ősszel, akár a jövő évben is érettségizhetnének, de azt válaszolták, készen állnak a megmérettetésre

– mondta a kancellár, aki számokkal is szolgált: a legnagyobb létszámban a Brassai Sámuel Gimnáziuma és Műszaki Szakgimnáziumban fognak vizsgázni, 177-en, a Vegyipari Szakgimnáziumban 173-an, a Péchy Mihály Építőipari Szakgimnáziumban pedig 148-an. Tirpák Zsolt szerint a gyerekek nyugodtak, hiszen a digitális oktatás segítségével gördülékenyen tudtak felkészülni.

A Debreceni Szakképzési Centrum a saját tanulói vizsgáztatásán túl – a kormányhivatallal együttműködve – végzi a megye összes emelt szintű érettségijének lebonyolítását. Ez több mint kétezer tanulót érint. Tehát a gimnáziumokban emelt szintű vizsgát vállaló diákok is a szakképzési centrum valamelyik intézményében fognak számot adni tudásukról. Annyi változás történt az előző évekhez képest, hogy nem 4-5 iskolában, hanem nyolcban zajlik majd a számon kérés. A kanecellár kijeletette: a maszk viselése a diákok számára nem kötelező, hisz ha valaki kényelmetlenül érzi benne magát, az hatással lehet a vizsgaerdeményre is.

Hatezer maszkot gyártottak eddig a Debreceni Szakképzési Centrum tanárai és diákjai

A szakmai vizsgáknál sem lesz szóbeli

A szakmai vizsgák a Debreceni Szakképzési Centrum 1 864 diákját érinti, ebből 993 diák nappali tagozaton fejezi be tanulmányait és jelentkezik a munkaerőpiacra. – Ez nagyon fontos, hiszen gazdasági partnereink folymatosan keresnek bennünket, várják a diákokat, mert a gazdaság újraindításának legfontosabb szereplői továbbra is a felkészült szakemberek – tudatta Tirpák Zsolt. Megjegyezte, a gyakorlati vizsga már a jövő héttől elkezdődhet, de május második és harmadik hetétől lesz nagy intenzitású, hiszen a lebonyolítást össze kell hangolni az érettségi vizsgákkal. A szakmai írásbeli vizsgák május 26-án kezdődnek az egész országban, szóbeli itt sem lesz.

293 tanuló a közlekedés-szállítmányozás-logisztika, 236 a vendéglátás, 197 az informatika, 140 a vegyészet és 125 a közgazdaság területén fog vizsgázni. 

Az általános iskolások körében népszerű a szakképzés

Hámori Éva Judit elmondta, április 30-án véget ér a középfokú felvételi eljárás első szakasza. Ez azt jelenti, hogy legkésőbb április 30-áig minden nyolcadikos tanuló kézhez kapja azt a határozatot, amiben elfogadásra vagy elutasításra kerül a felvételi jelentkezése. A főigazgató szerint a Debreceni Szakképzési Centrumnál az elmúlt évekhez képest növekedést tapasztaltak, 1 662 tanulót iskoláztak be a 70 meghirdetett szakmára.

A legtöbb szakmánál teljes mértékig sikerült feltölteni a meghirdetett szakokat. A szakképzés népszerűsége abból is látszott, hogy 4 690 tanuló gondolta azt, hogy a felvételi lapján bármelyik helyen megjelöli valamelyik intézményünket, így összesen 7 731 jelentkezést regisztráltunk. Ehhez a sikerhez azt hozzá kell tenni, hogy országosan és az észak-alföldi régióban is egyre kevesebb a nyolcadikos tanulók száma, így az elért eredmények rendkívül sikeresek

– fogalmazott Hámori Éva Judit. Kiemelte, komoly szerkezeti átalakulás történt a szakképzésben, hiszen a 2020/2021-es tanévtől már technikumban és szakképző iskolákban kezdik meg tanulmányaikat a tanulók. Az eddigi 759 szakma helyett 174 szerepel a szakmajegyzéskben. A Debreceni Szakképzési Centrum ősszel elindította a pályaorientációs programját, minden végzős általános iskolást tájékoztattak a változásról, így a diákok felkészülhettek a hirdetett szakmákból. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztató füzetét minden diák megkapta, így megismerhették a szamák tartalmát.

A szakmák népszerűsítésében komoly szerepet vállaltak azok a cégek, akik duális partnerei iskoláinknak, és kiveszik részüket a tanulók gyakorlati képzésében. Ennek is köszönhető, hogy éppen azokban az ágazatokban lett a legeredményesebb a beiskolázás, amelyek Debrecen gazdasági fejlődését a legerőteljesebben szolgálják

– mondta a főigazgató. Hozzátette, a járműiparban közel negyven százalékos növekedést regisztráltak a jelentkezők számában, de kiemelt a gépészet, az elektronika és az elektrotechnika, az informatika és a távközlés is, utóbbiak harminc százalékos jelentkezőszám-növekedést mutatnak. Mint mondta, az előző évekhez képest komoly növekedés tapasztalható az építőipar, az épületgépészet, a vegyipar, a kereskedelem, a közlekedés és szállítmányozás ágazati területeken is. Töretlen népszerűsége a szépészetnek és a kreatív ágazatnak is, emellett többszörös túljelentkezés volt a nyelvi előkészítős és a kéttannyelvű osztályok iránt, így hat intézményben lesz ilyen jellegő oktatás, van, ahol több osztályt is indítanak.

A fellebbezéshez is segítséget nyújtanak

Azok a diákok, akik elutasító határozatot kapnak, fellebbezéssel élhetnek. Ehhez is segítséget nyújt a Debreceni Szakképzési Centrum, hiszen a honlapjukon egy formanyomtatványt is közzétettek. Hámori Éva Judit arra biztatja a fel nem vett tanulókat, éljenek ezzel a lehetőséggel. Azok, akik nem kerültek be egyik intézménybe sem, a május 11-én induló középfokú felvételi eljárás második, rendkívüli szakaszában jelentkezhetnek azokra a szakokra, amiket nem sikerült teljes mértékben feltölteni.

Az Oktatási Hivatal honlapján feltöltött adatok között – egy keresőprogram segítségével – böngészhetnek a diákok, majd az iskolaigazgatót személyesen felkeresve jelentkezhetnek, és pozitív elbírálás esetén bekerülhetnek a szakképzésbe. A beiratkozás június 22. és 24. között lesz, a Kréta felületen június 15-e után elektronikusan is el lehet azt végezni, de akinek nincs erre lehetősége, annak a fenti időpontban biztosítják a beiratkozást.

Fogarasi Renáta

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Fenyegetőzés miatt mehet börtönbe a hajdú-bihari nagypapa
Fenyegetőzés miatt mehet börtönbe a hajdú-bihari nagypapa
Megpróbálta visszaszerezni unokája kerékpárját.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Szirénahang búcsúztatta nyugdíjba vonult polgári mentőápolót
Szirénahang búcsúztatta nyugdíjba vonult polgári mentőápolót
Harminc éve csatlakozott a mentőszolgálathoz.
Támogatott tartalom
Hirdetés
Hirdetés
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Profibarkács.hu –  Az év 365 napjában Megbízható Bolt
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!