Hirdetés

Hajdúnánási tagjai is volt a Németországban robbantgató bűnbandának

police.hu

2019.12.11. 15:37

Hajdúnánási tagjai is volt a Németországban robbantgató bűnbandának

ATM-eket fosztogattak, majd a pénzt tisztára mosták. +Fotók, videó

Hirdetés

A frankfurti főügyészség 2018-ban európai nyomozási határozatot bocsátott ki K. Tamás és társai vonatkozásában. A német büntetőeljárás adatai szerint a férfi bűntársaival gázkeverék bevezetésével pénzautomatákat robbantott fel Németország területén, majd ellopták az ATM-ekből a készpénzt.

A debreceni ügyészség a Készenléti Rendőrséget jelölte ki a német hatóság által kért eljárások lefolytatására. A rendőrök megállapították, a németországi bűncselekményekben részt vevők vagyongyarapodása összefüggésben van az ATM robbantások elkövetésével szerzett jövedelemmel.

Ennek alapján a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség pénzmosás bűntett gyanúja miatt rendelt el nyomozást.

A nyomozók a büntetőeljárás során a pénzmosáshoz kapcsolódó adatokat, bizonyítékokat gyűjtöttek, és megállapították, hogy a Németországban elkövetett bűncselekményekből szerzett vagyont K. Tamás és társai Magyarországon az érdekeltségükbe tartozó gazdasági tevékenységükön keresztül használták fel, tisztára mosva ezzel a bűnös úton szerzett jövedelmet. A két országban végrehajtandó rendőri intézkedések miatt a magyar és német hatóság közös nyomozócsoportot hozott létre. A magyar rendőrök a nyomozással párhozamosan vagyon-visszaszerzési eljárás bevezetését kezdeményezték.

A hazai nyomozók jelzésére december 7-én Németországban a társszerv rendőrei elfogták a kiutazó 41 éves K. Tamást és két társát, a 39 éves K. Balázst és a 45 éves Z. Zsoltot, akik a megalapozott gyanú szerint részt vettek az ATM-ek kifosztásában. A magyar gyanúsítottakon kívül elfogták a bűnözői csoport egyetlen német állampolgárságú tagját is.

A rendőrök további társtettesek elfogására, a bűncselekményekkel összefüggésbe hozható bizonyítékok lefoglalására, valamint a vagyon-visszaszerzési eljárás keretében az elkövetők bűnös úton szerzett vagyonának elvonására december 11-én a német kollégáikkal közös, összehangolt bűnügyi akciót szerveztek több mint 100 rendőr közreműködésével. Ennek alkalmával Hajdúnánáson, Nyíregyházán és Budapesten további négy férfit fogtak el a rendőrök. A 7 férfi otthonában a nyomozók kutatásokat tartottak, forint és euró készpénzt foglaltak le, továbbá lőfegyvert és lőszereket, ingatlant és két gazdasági társaságban lévő üzletrészeket vettek zár alá, bankszámláikat befagyasztották, a pénzintézeti széfjeiket átkutatták.

A négy elfogott magyar férfit a rendőrök robbanóanyaggal elkövetett robbantás és más bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki. A nemzetközi bűnügyi információcserének köszönhetően a két ország rendőrei a bűnözői csoport mind a nyolc tagját eljárás alá vonták, felszámolva ezzel a bűnbandát.

Galéria

nyíregyházaHajdúnánásNémetországpénzmosásbűnbanda

Szóljon hozzá!

Hirdetés