Életfogytiglant kért a Balla Irma-gyilkosság vádlottjára az ügyész Debrecenben

Cívishír

2019.12.02. 13:46

Életfogytiglant kért a Balla Irma-gyilkosság vádlottjára az ügyész Debrecenben
(Fotó: Ratalics László)

Az emberölés után majdnem 13 évvel megszülethet az utolsó ítélet.

Hirdetés

Életfogytiglani szabadságvesztést, legalább 30 év fegyházbüntetés letöltését indítványozta az ügyész a 2007-es Balla Irma-gyilkosság vádlottjára, D. Lajosra december 2-án a Debreceni Ítélőtáblán zajló másodfokú eljárás során. A D. Lajos elleni büntetőeljárásban idén januárban született elsőfokú, nem jogerős ítélet, akkor a Nyíregyházi Törvényszék 15 év fegyházzal sújtotta a férfit

A Nyíregyházi Törvényszék a 15 évi fegyházbüntetés kiszabása során azt is mérlegelte, hogy D. Lajos feltételes szabadsága idején követte el a súlyos bűncselekményt, amivel kizárta magát a kedvezményes szabadulás lehetőségéből. A bíróság álláspontja szerint ebből az okból az életfogytiglani szabadságvesztés az ő esetében ténylegesen azt jelentette volna, hogy a rácsök mögött tölti élete hátralévő részét. Ez azonban – hangzott el a 2019.  január 31-i indoklás során –  aránytalanul szigorú büntetés lett volna.

Most az ügyész úgy érvelt, hogy a feltéles szabadságból való kizárás csak a határozott idejű szabadságvesztés-büntetéseknél veendő figyelembe, az életfogytiglanra viszont nem alkalmazandó. Ezért indítványzott életfogytiglant a feltételes szabadság legkorábbi idejét 30 év letöltésénél húzva meg.

A nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés vádjával zajló büntetőperben 2020. február 3-án hirdethet ítéletet a Debreceni Ítélőtábla.

Mint ismert, az emberölési ügy vádlottja éveken át a néhai debreceni önkormányzati képviselő fia, ifj. Schönstein Sándor volt, aki összesen két évet töltött előzetes letartóztatásban. Még javában zajlott ellene a büntetőeljárás, amikor 2009-ben D. Lajos beismerte az emberölést. Mégis éveknek kellett eltelnie, hogy Schönsteint felmentsék, D. Lajos ellen pedig meginduljon a nyomozás.

Utóbbi ellen már nem is a hajdú-bihari nyomozati és bírói szervek folytatták a büntetőeljárást, így került – elfogultságra hivatkozva – az elsőfokú bírói eljárás a Nyíregyházi Törvényszékre.
gyilkosságbíróságDebreceni ÍtélőtáblaBalla IrmaemberölésD. Lajos

Szóljon hozzá!

Hirdetés