Hirdetés

Nyolc év fegyházat kapott Debrecenben egy holland férfi

MTI

2019.11.21. 08:23

Nyolc év fegyházat kapott Debrecenben egy holland férfi

Megfulladhattak volna az utasok.

Hirdetés

Hirdetés

Nyolc év fegyházra ítéltek Debrecenben egy holland férfit, aki 36 embert akart Magyarországról Nyugat-Európába csempészni. Tíz évre ki is utasították Magyarországról. A holland állampolgárt 2016 decemberében iraki, szír és iráni állampolgárokat akart embert csempészni Az ítélet nem jogerős - közölte a táblabíróság sajtószóvivője az MTI-vel. A táblabíróság a vádlott bűnösségét 36 rendbeli életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében is megállapította, és hozzátette, hogy a bűncselekményt bűnszervezetben követte el. A másodfokú határozat szerint a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható. Súlyosító körülményként értékelte, hogy

a bűncselekmény súlyosan sértette Magyarország integritását és szuverenitását.

Enyhítő körülményként vette azt figyelembe, hogy az embercsempészet jelentős része kísérleti szakban maradt.

Az első fokon eljáró Debreceni Törvényszék M. N.-t társtettesként elkövetett embercsempészés bűntette miatt négy év négy hónap börtöne ítélte és öt évre kiutasította Magyarország területéről, ugyanakkor az emberölés bűntettének kísérlete vádja alól felmentette. Ezt a büntetést súlyosította az ítélőtábla.

Az ítélőtábla megállapította: a vádlott tisztában volt a csoport létszámával, azzal is, hogy az általa vezetett gépkocsi személyszállításra alkalmatlan, valamint azzal is, hogy ha (például pánikhelyzetben) belülről kinyitnák a gépkocsit, a bent lévők súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedhetnek.

M. N. az üres busszal Ártándnál lépett be az országba, és Körösszegapáti külterületén állt meg, ahol 35-en szálltak be a raktérbe, egy ember pedig az utasfülkébe. Az eseményeket egy autóbusz sofőrje és utasa észlelte, ők hívták a rendőrséget. A vádlott az igazoltatásig csak 8,5 kilométert tett meg. A rendőrök kinyitották a gépkocsi oldalsó ajtaját, és rátaláltak a 36 külföldire. A vádlottat előállították, a 31 iraki, négy szír és egy iráni állampolgár ellen idegenrendészeti eljárás indult, majd visszatoloncolták őket Romániába.

A vádlott tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését, egyebek között arra hivatkozott, hogy Körösszegapátinál azért állt meg, mert magyar munkásoknak gondolta az út mellett várakozókat, akiket csak a következő településig akart volna elvinni. A járműből nem szállt ki, ezért nem tudta hányan lehetnek a "stoposok", hét-nyolcra becsülte a számukat - állította.
embercsempészHollandia

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.