Hirdetés

Hirdetés

Debreceni hazugozás: Varga Zoltán az Alkotmánybíróságig vitte a plakátügyet

2019.11.07. 16:08

Debreceni hazugozás: Varga Zoltán az Alkotmánybíróságig vitte a plakátügyet
Varga Zoltán (balról a második) elment a legvéksőkig (Fotó: Cívishír)

Ott azonban nem jutott semmire. A plakátok rongálása törvénysértő.

Hirdetés

Hirdetés

Az Alkotmánybíróság elutasította a debreceni DK-s, Varga Zoltán alkotmányjogi panaszát - adta hírül a testület honlapja csütörtökön. A panasz alapjául szolgáló ügyben az indítványozó Varga Zoltán polgármesterjelöltként Papp László plakátjai közül kettőre ragasztotta fel:

Ki a hazug!?

A Fidesz kifogást nyújtott be az illetékes helyi választási bizottsághoz, amely a kifogásnak helyt adott, mert

a plakátok rongálása szükségképpen sérti a választási törvényben található alapelveket.

A határozat ellen Varga Zoltán fellebbezést nyújtott be, amelyben arra hivatkozott, hogy cselekedete

a véleménynyilvánítás szabadsága és a demokratikus politikai versengés keretei között értelmezhető.

Az indítványozó fellebbezése folytán eljáró területi választási bizottság a jogsértést szintén megállapította, majd Varga felülvizsgálati kérelme folytán eljáró Debreceni Ítélőtábla a határozatot helybenhagyta. 

Varga Zoltán alkotmányjogi panaszában kifejtette, hogy

a felirat kihelyezésével politikai véleményét fejezte ki, és hogy a politikai beszéd kiemelt alkotmányos védelmet élvez, és csak a szükségesség-arányosság tesztje mentén korlátozható.

Az Alkotmánybíróság a határozatában azonban megállapította, az indítványozó plakátja kihelyezésével politikai véleményét nyilvánította ki, azonban

az adott esetben politikai közlés (plakát) áll szemben politikai közléssel (plakáttal): ezek között a bíróság nem mérlegelhet a jogalkotó egyértelmű tiltására tekintettel.

Ebben az eljárásban tehát a bíróság által kötelezően alkalmazandó tételes jogi szabályozás bírói felülvizsgálatának, azaz a választási eljárásról szóló törvény 144. § kivételeket megfogalmazó rendelkezéseivel szemben bírói mérlegelésnek nincs helye. Az Alkotmánybíróság minderre tekintettel úgy ítélte meg, hogy a Debreceni ítélőtábla támadott végzése az Alaptörvénnyel összhangban lévő jogértelmezésen alapul, így az alkotmányjogi panaszt elutasította.

AlkotmánybíróságVarga Zoltán

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.