Hirdetés

Debrecenben is elérhető a világméretű kínai intézet

civishir.hu, MTI

2019.11.15. 14:22

Debrecenben is elérhető a világméretű kínai intézet
Tuan Csie-lung és Szilvássy Zoltán (Fotó: Cívishír)

Helyieket is várnak a Konfuciusz Intézetben.

Hirdetés

Hirdetés

Immár a Debreceni Egyetemen is elérhető a Konfuciusz Intézet, amely a kínai nyelv és kultúra megismertetésével foglalkozik a világ országaiban a Kínai Népköztársaság támogatásával.
Szilvássy Zoltán rektor a november 15-i átadón kiemelte, az egyetemnek több mint ötven kari szintű együttműködése van kínai intézményekkel, az utóbbi években kínai gazdasági szereplők is szoros kapcsolatba kerültek a debreceni felsőoktatási intézménnyel.

Hozzátette: számukra az EU után a kínai Tiencsini Idegen Nyelvi Egyetem adja a legfontosabb stratégiai munkát.

– Ezt a kapcsolatrendszert tükrözi az is, hogy több mint 300 kínai diák tanul nálunk. A Konfuciusz Intézettel a kínai tudománynak, kultúrának, nyelvnek, történelemnek és filozófiának is fellegvárat létesítünk – mondta. Megjegyezte, a Balti-tengertől az Égei-tengerig a legtöbb külföldi diákkal a cívisvárosi egyetem rendelkezik, mely annyira komolyan veszi nemzetközi jellegét, hogy a rektori hivatal munkatársai is tanulnak kínaiul, ismerkednek a kultúrával. Ez azért fontos – mutatott rá –, hogy még jobban megértsék egymást a kínai kollégákkal. Arról is beszélt, hogy a kínai „Egy övezet, egy út” gazdasági programja a Debreceni Egyetem számára is nagyon fontos, és a régió regionális, kulturális és innovációs központjaként rengeteg feladatuk van vele. Ennek egyik eleme a Konfuciusz Intézet is.

Csatár Péter, a Bölcsészettudományi Kar dékánhelyettese és a Konfuciusz Intézet igazgatója közölte: az egyetem főépületének legfelső emeletén, méltó körülmények között helyet kapó intézmény kínai és magyar kollégák szoros együttműködésének köszönhető. Felújított irodák, tantermek várják a kínai nyelv és kultúra iránt érdeklődő hallgatókat, de a város polgárait is. – Azt szeretnénk, ha minél szélesebb körben meg tudnánk ismertetni ezt a nagy múltú, színes kultúrát. Szeretnénk az itt tanuló kínai hallgató számára programokat nyújtani, egyben elérhetővé tenni a kínai értékeket a többi vendéghallgató számára – mondta. Csatár Péter kiemelte, a Konfuciusz Intézet képes lehet arra, hogy valódi közösségi térként működjön, hozzájárulva egymás megismeréséhez, a kultúrák közötti átjárás megteremtéséhez. 

Tuan Csie-lung, a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövete azt mondta, a kínai nyitott és befogadó kultúra, a világon több mint 500 Konfuciusz Intézet működik. Köszönetet mondott a magyar kormánynak és a Debreceni Egyetemnek, hogy hozzájárultak az ötödik magyarországi Konfuciusz Intézet megnyitásához. A vezető diplomata felidézte, Magyarország a közép-kelet-európai régióban a legnagyobb beruházási célpontja Kínának, míg Magyarországnak Kína a harmadik legnagyobb kereskedelmi forgalmat lebonyolító partnere.

Csang Csan-csi, a Tiencsini Idegen Nyelvi Egyetem képviselője felidézte, hogy a két egyetem diák- és tanárcserében is együttműködik, és az egyetemük a jövőben minden segítséget megad a debreceni Konfuciusz intézet működéséhez.

Az ünnepélyes szalagátvágás előtt Chen Zhen, a hagyományos kínai orvoslás oktatója, a Debreceni Egyetem professzora címzetes egyetemi tanári címben részesült.

Galéria

Debreceni EgyetemDebrecenKonfuciusz Intézet

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.