Hirdetés

Hirdetés

Közösségi házzá alakul Debrecen szecessziós villája – FOTÓK

Cívishír

2019.09.27. 16:27

Közösségi házzá alakul Debrecen szecessziós villája – FOTÓK
Egy kis szusszanás az ebéd elkészítéséig (Fotók: Ratalics László, Cívishír)

Jól fog kinézni a Vénkert, Borsos József egykori lakóháza és környezete is teljesen megváltozik.

Hirdetés

Hirdetés

2020 elejére elkészül a Vénkert látványos megújulását szolgáló „zöld város” program, de ha az időjárás is úgy akarja, a sportpályákat a játszóterekkel, kondiparkokkal együtt már ősszel használhatják a lakók. A sétányok kialakítása, füvesítés, cserjésítés, fásítás, új padok, kerékpártárolók, szemetesek kihelyezése, a közvilágítás megújítása és térfigyelő kamerák felszerelése mellett a Borsos-villa ügyét is rendezik a bruttó 595 millió forintos program révén (60 millió az önerő, a többi EU-s forrás).

A Borsos-villa környezetét is rendbe rakják

 A 106 éves, korábban irodalmi múzeumként is funkcionáló épület közösségi házzá alakul és egészen megváltozik a környezete. A lakótelepi világból kirívó szecessziós villát – a hírneves debreceni építész, Borsos József lakóházát – korábban egy eléggé összevissza park vette körül. A belvárostól távol, egy amúgy is elég nehezen felfedezhető helyen értelmetlen volt az épületet tovább működtetni múzeumként, ráadásul leromlott az állapota. Így nem meglepő módon 2011 óra üresen állt. Most ez a villa is új értelmet nyer, közösségi házként végre bevonódhat a hétköznapokba, míg a mellette lévő tér a parkokkal együtt megszépül, kondiparkkal, sportpályával és a közeli játszótérrel a Vénkert pihenő központjává lehet.

A zöldfelület megújítása bruttó 478 millió forintba kerül, a Borsos-villával járó munkák ára 116 millió forint

Szeptember 27-én Papp László polgármester a Vénkert önkormányzati képviselőjével, Barcsa Lajossal szemlézte a munkálatok haladását (utóbbi a Fidesz-KDNP színeiben képviselőjelölt is e körzetben a közelgő választásokon). A Borsos-villánál megjegyezték: az erkélyek hiánya ne ijesszen meg senkit, újraépítik és visszakerülnek az épületre (a tartószerkezet erős roncsolódása miatt nem volt más megoldás). Az épületnek nemcsak a homlokzata újul meg a nyílászárókat is beleértve, hanem a tetőt is újraszigetelik, valamint cserélik a benti falépcső korlátját, javítják a falakat, kerámiát és laminált parkettát fektetnek.

A Domokos Lajos utca 20-32. mögötti sétálóúton kicserélték a padokat, gyepesítettek, megújították a cserjéket és a vízelvezetést is megoldották; Papp László és Barcsa Lajos terepszemléznek 

– A lakótelep egész területén végzendő feladatokra idén áprilisban kötöttük meg a kivitelezési szerződést, a teljesítésre 9 hónapja van a nyertes cégnek. A munkák időarányosan az ütemtervnek megfelelően haladnak – állapították meg.

A Sinai Miklós utcai játszóteret október közepén átadják

A Vénkertben nagyon sok fát is megvizsgálnak, a belül korhadt, balesetveszélyes fákat kicserélik. A szakemberek ebben a munkában hangsúlyosan kérik a helyiek bizalmát, jelezve, a jó állapotú fákat eszük ágában sincs kivágatni. 

Pénteken egy fát is elültettek a politikusok

A Vénkertben készül és indul el jövő tavasszal Debrecen első lakótelepi közösségi kertje, amelyről ebben a cikkünkben írunk bővebben.

A Libakertben már elkészültek a „zöld város” programmmal, a Vénkertben, a Fényes udvarban, a Sestakertben jelenleg is zajlik a munka. Az Újkert esetében újabb közbeszerzési eljárást bonyolítanak le a kivitelező kiválasztására, mert az eddigi ajánlatok meghaladták a feladatra tervezett összeget. A Tócóskert és a Tócóvölgy ilyen irányú fejlesztése mér előkészítés alatt áll.

RaL

Galéria

DebrecenPapp LászlóBarcsa LajosVénkert

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.