A debreceniek így járultak hozzá a berlini fal ledöntéséhez

2019.08.14. 17:08

A debreceniek így járultak hozzá a berlini fal ledöntéséhez
A kettéosztott Berlin Európa megosztottságának és az elnyomásnak egyik fő szimbólumává vált. 1989. november 10-én a berliniek maguk estek neki a fal lebontásának (Fotó: archív)

A páneurópai piknik fontos mérföldkő a német újraegyesítéshez vezető úton.

Hirdetés

Koncertekkel, megemlékezéssel és kerekasztal-beszélgetésekkel ünneplik Sopronban a Páneurópai Piknik 30. évfordulóját és az államalapítás ünnepét augusztus 17. és 20. 

Fodor Tamás polgármester elmondta, hogy a Páneurópai Piknik az egyik legsikeresebb 20. századi esemény a magyar történelemben, új korszakot hozott a magyar társadalom számára. Hozzátette: fontos feladat, hogy a jelenlegi ifjúsággal megismertessék a harminc évvel ezelőtti eseményeket.

1989. augusztus 19-én a magyar-osztrák határ közvetlen szomszédságában lévő Sopronpusztán, harminc évvel ezelőtt a békedemonstráción megnyílt a határ, és több száz keletnémet állampolgárnak sikerült átjutnia Ausztriába.

A programsorozathoz kapcsolódva augusztus 17-én Piknik, menekülés, rendszerváltozás - Terítéken 1989 címmel egész nap fiatalok találkozhatnak a harminc évvel ezelőtti esemény szemtanúival a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban.  A piknikről, annak előzményeiről és utóhatásairól beszél majd mások mellett Hans Kaiser egykori miniszter, a Konrad-Adenauer-Stiftung korábbi magyarországi képviseletvezetője; Kónya Imre egykori belügyminiszter; Czukor József volt nagykövet, az Információs Hivatal főigazgatója; Katharina Landgraf német szövetégi parlamenti képviselő;, Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökhelyettese; valamint Filep Mária, a Páneurópai Piknik debreceni főszervezője és Magas László, a Páneurópai Piknik´89 Alapítvány elnöke. 

A páneurópai piknik

Filep Mária  (Fotó: Wikipédia)

Az 1989. augusztus 19-én tartott békedemonstrációt nevezik páneurópai pikniknek, fontos előzménye az Európát kettéosztó vasfüggöny átvágásának. A főszervező Filep Mária, a Magyar Demokrata Fórum debreceni szervezetének, az első debreceni ellenzéki szervezet alapító tagja volt. Bár eleinte sok akadályba ütközött, kitartása révén mégis megvalósulhatott a történelmi esemény. 1994-ben kilépett az MDF-ből, és ezzel szakított mindenféle pártpolitikai tevékenységgel, a mérnöki hivatásának élt, de azóta is nagy hangsúlyt helyez a páneurópai piknik szellemi örökségének ápolására.

Mellette Debrecenből Danku Ferenc, Engi László, Ferenczy Lórándné, Gali Ákos, Hernyák Imre, Magos Márta, Medgyesi István, Mészáros Ferenc, Nagy Imre, Pásztorlaki János és Petheő Judit vettek részt a szervezésben (forrás: Wikipédia).

A páneurópai piknik fontos mérföldkő azokban a folyamatokban, amelyek a német újraegyesítéshez vezettek. Minden évben augusztus 19-én emlékünnepet tartanak a határ megnyitásának helyén.

 

Debrecenrendszerváltás

Szóljon hozzá!

Hirdetés