2021-re kell elkészíteni a Debrecen-Békéscsaba gyorsforgalmi út terveit

Magyarnemzet.hu

2019.08.10. 10:14

2021-re kell elkészíteni a Debrecen-Békéscsaba gyorsforgalmi út terveit
A vidéki Magyarországot szolgálná az új gyorsforgalmi úthálózat (NIF Zrt., Facebok)

A pálya egy nagyívű elképzelés része.

Hirdetés

A napokban módosították a kivitelező tervezőiroda szerződését, amely Debrecen és Békéscsaba gyorsforgalmi úttal történő összeköttetése tanulmánytervi vizsgálatának elkészítéséről szól – írta a Magyar Nemzet az uniós közbeszerzési értesítőre hivatkozva. A nyertes feladata egyebek mellett magában foglalja döntés-előkészítő tanulmány, a költség-haszon vizsgálat és a környezetvédelmi engedély megszerzését is. A nyertes Út-Teszt Kft-nek egy tanulmánytervvel fel kell tárnia a hajdúsági és a békési megyeszékhely közötti gyorsforgalmi út kiépítésének lehetőségeit, változatokat feltárva e témakörben. A vállalkozói díj nettó 437 millió forint, a határidő 2021 júniusa.

A tervezési munka része az eredeti pályázati kiírásnak, amely tartalmazza a Békéscsaba–Szeged gyorsforgalmi út megvalósíthatósági tanulmányát is. A két szakasz együttesen a Tiszántúl nem sugárirányú főútja, amely folytatódik a Duna–Tisza-közén és a Dunántúlon is. Az országos rendezési tervben a szekszárdi híd felé jelölték ki a nyomvonalat, azonban időközben a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. (NIF) kiírta a közbeszerzési pályázatot a mohácsi Duna-híd kiviteli terveinek elkészítésére. A hídon keresztül vezet majd a Szeged–Pécs gyorsforgalmi út. Emellett a Tisza-parti városnál találkozik majd a meglévő M5-ös és M43-as sztrádával a tervezett Szeged–Debrecen útvonal.

A kormány azzal indokolta a Debrecen–Békéscsaba gyorsforgalmi út megépítésének szükségességét, hogy az – kapcsolódva a már épülő Miskolc–Kassa útvonalhoz – javítja az ország észak–déli irányú átjárhatóságát mind a személy-, mind az áruforgalomban. Mint ismert, az M30-as (Miskolc–Hidasnémeti) építése már megkezdődött, míg a Kassa felé vezető út a szlovákiai oldalon el is készült. A Debrecen–Békéscsaba szakaszon belül a Debrecen–Berettyóújfalu M35-ös néven már megépült mintegy harminc kilométeren. 

Gyorsforgalmi út: nagy utazási sebességre (ma már 120–150 km/óra) tervezett, rendszerint irányonként elválasztott, ez esetben szintbeli csomópontoktól mentes, többsávos útpálya, ahol a gyorsabb járművek akadálytalanul tudnak előzni.
autóútgyorsforgalmi út

Szóljon hozzá!

Hirdetés