Hirdetés

Rangjára emelnék a hajdúvidék szimbólumát
Az Oxenweg, vagyis a Magyar Szürkék útja rendhagyó újításnak ígérkezik

Kilátó és más fejlesztések a magyar szürkék vonzásában a Debrecenhez közeli településen.

Hirdetés

Már keresik a kivitelezőt a Magyar Szürkék Útja tervezett nagyhegyesi beruházásaira.

Mint ismert, a több hajdú-bihari települést érintő projekt egyszerre értelmezhető turisztikai és kulturális megközelítésben. A hajdúvidékre jellemző marhakereskedelem, pásztorkodás szellemi-tárgyi örökségét szeretnék bemutatni Hajdúnánástól Balmazújvároson át Nagyhegyesig, középpontban az Alföldről az osztrák, német nagyvárosokig hajtott szürkemarhával. 

Ennek jegyében Nagyhegyesen, az elepi településrészen egy meglévő épületet újítanának fel bemutató- és fogadótér kialakításával, tanösvényt hoznának létre játszótérrel. Továbbá egy olyan, 12 méteres kilátót építenének, ahonnan marhatenyészetre és daruvonulásra egyaránt rá lehet majd látni. A nyertes kivitelezőnek – derül ki a július 3-i Közbeszerzési Értesítőben megjelent ajánlatkérésben – 150 napja lesz a munkára.

Új szintre emelné az identitást

A Magyar Szürkék Útja megvalósításáért a megyei önkormányzat felel, a Balmazújvárost, Hajdúböszörményt, Hajdúnánást, Hajdúszoboszlót, Hortobágyot és Nádudvart is érintő    beruházáshoz időszakos kiállítások, tárlatvezetések, vetítések, előadások kapcsolódnak majd. 

  • Hajdúböszörményben létrejön a Magyar Szürke Emlékház a pásztorélet, a kézművesség bemutatására szekérkiállítással.
  • Hajdúnánáson felépítik a Portékaházat az állattenyésztés bemutatásra, egyben a helyi termékek népszerűsítésére. Lesz tanösvény a tájgazdálkodás átalakulásáról, makett a régi településszerkezetről.
  • Balmazújvárosban a Semsey-kastély pincében látványraktár fogad majd néprajzi gyűjteménnyel, mellette rendezvényhelyszínt fejlesztenek lelátóval, kézműves házzal.
  • Hortobágyon egy meglévő épületet nagy fogadótérré alakítanak, felújítják a vízi színpadot.
  • Nádudvaron a régi polgármesteri hivatal épületében rendeznek be kiállítást (fazekasság, gyékény- és vesszőfonás, kulacskészítés, bőr- és faművesség, kötélverés, viseletkészítés stb.), lesz közigazgatás-történet és a hajtó utak történetiségét bemutató térképkiállítás. Az Emőd-tó partján a kézműves mesterségekből kínálnának élményszerű lehetőséget.
  • Hajdúszoboszlón felújítják a Bocskai Múzeumot, ahol Bocskai Istvánhoz és Thököly Imréhez kapcsolódó tárlatok várják majd az érdeklődőket. Továbbá a templomerőd területén kiállítóhelyet hoznak létre a hajdú őrségváltás bemutatásával.

A Magyar Szürkék Útja létrehozására a megyei önkormányzat 160 millió forintot költ.

RaL

Szóljon hozzá!

Hirdetés