Hirdetés

Hirdetés

Így vezették le a stresszt Debrecenben

unideb.hu

2019.05.07. 16:06

Így vezették le a stresszt Debrecenben

Ájurvéda kurzuson is részt vettek a hallgatók.

Hirdetés

Hirdetés

Annyi résztvevő érkezett az indiai jógamester Ankita Sood órájára a Debreceni Egyetem Sporttudományi Oktatóközpontjába, hogy egy tűt sem lehetett leejteni. A nemzetközi jóganap keretében szervezett ingyenes órán megtelt a DESOK.

– Azt gondolom, mindannyian szeretnénk egészségesek és fittek lenni, és egyensúlyt teremteni az életünkben. A jóga nem egyszerű mozgásforma, ez az elme, a test, a mozgás és a légzés kombinációja. Frissen tartja testet és az elmét, így nagyon sokat segíthet a mai emberek problémákkal teli életvitelében. Azért jöttünk ma ide, hogy a hallgatóknak is adjuk ehhez egy-két tippet – nyilatkozta a jógaszakértő.

A hallgatók az ájurvéda kurzuson elsajátíthatták a hagyományos keleti gyógyászat alapjait, és hamarosan már testnevelés órák keretében is gyakorolhatják az ehhez tartozó tradicionális mozgásformát, amely akár egy új kutatás alapja is lehet.

– Intézetünk egy olyan hazai és nemzetközi projektet koordinál, amelyben a stressz mérésének egy egészen újszerű, innovatív metodikáját kutatjuk. Nemrég szabadalmaztattunk egy eszközt, amely a hasfalra helyezett érzékelők segítségével képes mérni a stressz aktuális állapotát. Azt gondolom, hogy habár a jógának komoly szakirodalma van, ezzel a módszerrel új tudományos alapokra helyezhetnénk ennek a többezer éves tradíciókkal rendelkező mozgásformának a sportban és az egészségmegőrzésben betöltött szerepét – részletezte Balogh László, a DE Sporttudományi Koordinációs Intézetének igazgatója.

A programot az intézmény a Budapesti Amrita Sher-Gil Cultural Centre-rel és az Indiai Külügyminisztériummal közösen szervezte meg. – Ez a nap a jógán túl a partnerségről és az együttműködésről is szól, részben a Debreceni Egyetem, részben pedig India és Magyarország kapcsán. A két nemzet között társadalmi, politikai, szociálpolitikai és tudományos szinten is gyümölcsöző kapcsolatok vannak, melyet szeretnénk az oktatás és a kutatás területén tovább erődíteni – hangsúlyozta T.P.S. Rawat, az Indiai Külügyminisztérium másodtitkára. 

A nemzetközi jóganapot hivatalosan június 21-én tartják világszerte 177 országban.
Debreceni Egyetemstresszjóga

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.