Hirdetés

Hirdetés

Már fesztiváloznak Debrecenben, de még alkohol nélkül...

2019.04.03. 14:51

Már fesztiváloznak Debrecenben, de még alkohol nélkül...
Életkép a tavalyi Campusról (Fotó: Cívishír)

Mert Magyarország fesztiválország.

Hirdetés

Hirdetés

A Kárpát-medencei magyar fesztiválok helyzetét tekintik át egyebek között a 228 tagot tömörítő Magyar Fesztivál Szövetség kétnapos tavaszi közgyűlésén és konferenciáján, amely szerdán kezdődött meg a debreceni Kölcsey Központban.

Márta István, a szövetség elnöke elmondta: Magyarországon 315 regisztrált fesztivál van, ebből 280 fesztivál kötődik a szövetség tagjaihoz. A regisztrált fesztiválok közül húsz Erdélyben és a Partiumban, hat a Felvidéken, három a Délvidéken működik - tette hozzá.

Pósán László, az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöke a közgyűlést megelőző konferencia megnyitóján arról beszélt, hogy ma már a turizmus olyan gazdasági ágazat, amely számos területet felölel, köztük a fesztiválok sokaságát.

A hazai fesztiválok olyan programokat kínálnak, amelyek iránt belföldről és külföldről is érdeklődnek az emberek, s akár napokig ott tartják az érdeklődőket az adott településen

- tette hozzá, megjegyezve, hogy a fesztiválszervezők riválisai ugyan egymásnak, mégis tudnak egy szövetségben dolgozni, mert sokkal több fűzi össze az ágazat szereplőit, mint ami elválasztja. Példaként említette, hogy

a budapesti Sziget, a soproni Volt vagy a debreceni Campus fesztivál "nem elszívják az érdeklődőket egymás elől, hanem kiegészítik, erősítik egymást.

Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális alpolgármestere azt mondta, "Magyarország fesztiválországgá vált". A fejlődés szempontjából fontosnak nevezte, hogy a fesztiválok tradíciói mellett megjelenjen az innováció, a kor követelményeihez való alkalmazkodás is ezeken a rendezvényeken.

Debrecen 2030-ig szóló kulturális stratégiájában kiemelt szerepe van a fesztiváloknak: a megyeszékhely ezen a területen is regionális szerepre törekszik, ezért kapcsolódott be például a hortobágyi és a Tisza-tavi fesztiválok szervezésébe is

 tette hozzá Komolay Szabolcs.

Bódor Edit, a konferenciának otthont adó Főnix Rendezvényszervező Kft. igazgatója három debreceni fesztivál - az idén 50. alkalommal megrendezendő virágkarnevál, a helyi bor- és dzsesszfesztivál, valamint a nagyerdei szabadtéri játékok - történetébe, programjaiba adott bepillantást.

A Magyar Fesztivál Szövetség debreceni közgyűlésén átadták a 2018-ban alapított Beke Pál-nívódíjakat. A minősített fesztiválok közül a Szurdi Éva keramikusművész által készített szoborral együtt járó elismerést az idén a PanyolaFeszt, a Bach mindenkinek, a VeszprémFeszt és a Muzsikál ez erdő képviselője vehette át.

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.