Hirdetés

Hirdetés

Debrecen állomás a Via Carpatián

2019.04.17. 16:02

Debrecen állomás a Via Carpatián
(Fotó: mti)

Áder János azt ígérte, a magyarországi szakasz 2022-re befejeződik. 

Hirdetés

Hirdetés

Kezdeményezték a csatlakozást a transzeurópai közlekedési hálózathoz (TEN-T) a Via Carpatia közlekedési folyosó projektjében részt vevő országok képviselői szerdán a kelet-lengyelországi Lancutban rendezett miniszteri konferencián egy, az Európai Bizottságnak címzett közös beadványban.

A lengyel infrastrukturális tárca által közzétett közlemény szerint a lancuti konferencián a projekt eddigi nyolc résztvevőjéhez (Litvánia, Lengyelország, Ukrajna, Szlovákia, Magyarország, Románia, Bulgária és Törökország) két további ország - Fehéroroszország és Horvátország - is csatlakozott. 

Andrzej Adamczyk lengyel infrastrukturális miniszter a konferencián kilátásba helyezte: a projekthez hamarosan Lettország, Észtország és Finnország is csatlakozni fog. Elmondta:

a Via Carpatia terve 7,7 ezer kilométernyi közutat foglal magában, a több mint 110 millió lakosságú régiókon halad át.

Az Európai Parlament már 2016-ban támogatta, hogy a  Balti-tengert az Égei-tengerrel és a Fekete-tengerrel összekötő, autópálya-, illetve gyorsforgalmi szakaszokból álló közlekedési folyosó a TEN-T  részeként épüljön meg.

Magyarországot az értekezleten Tóth Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára képviselte.

A projekt magyarországi szakasza mintegy 340 kilométeres, Miskolcot és Debrecent is érinti.

Áder János köztársasági elnök márciusi lengyelországi útja alkalmából közölte: a Via Carpatia teljes magyar autópályaszakasza 2022-re befejeződik. 

közlekedésautópálya

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.