Hirdetés

Rablók a debreceni idősotthonban – újabb ítélet

civishir.hu

2019.02.12. 15:53

Rablók a debreceni idősotthonban – újabb ítélet
Az egyik vádlott elfogásakor Debrecenben (Fotó: Rendőrség)

A teljes büntetést le kell ülniük.

Hirdetés

Hirdetés

Másodfokon 16, illetve 13 év fegyházbüntetéssel sújtotta a Debreceni Törvényszék azt a két férfit, akik 2017-ben öregeket raboltak ki a Thomas Mann utcai idősotthonban.

A február 12-i ítélethirdetésen a törvényszék lényegében jóváhagyta az elsőfokú határozatot, leszámítva, hogy magánlaksértésben is bűnösnek mondták ki a feltételes szabadságra nem bocsátható vádlottakat.

Az ítéleti tényállás szerint B. László tavaly áprilisban, az éjszakai órákban átmászott a Thomas Mann utcai idősotthon kerítésén, kihasználta, hogy nyitva hagyták az ajtókat és ellopta egy nő mobiltelefonját. Igaz, észrevették, ezért menekülnie kellett.

Bő három héttel később a férfi visszatért: az ajtó megint csak nem volt bezárva, így a biztonsági láncot kiakasztva bejutott a lakásba. Az éjszakai neszezésre felébredő 95 éves áldozat arcába B. László párnát nyomott, mire a nő kérve kérte, ne bántsa, inkább hajlandó átadni mindent. A rabló gyűrűkkel (88 ezer forint értékben) és 112 ezer forinttal távozott.

Május végén, a hajnali órákban a férfi R. Józseffel érkezett. Az udvarról kilesték, hogy a 84 éves férj és felesége lepihentek. Felfeszítették a lépcsőház bejáratát, kesztyűt, sapkát húztak, majd benyomták a lakás ajtaját. A garzonban az öregeket többször megütötték, mielőtt a laptopjukkal, nyolc tábla csokoládéval (!), egy hangszóró szettel és 20 ezer forint készpénzzel elmenekültek. A számítógépet később R. József egyik rokonánál foglalta le a rendőrség.

A nyomozó hatóság egy tavaly áprilisi Libakert utcai rablással is meggyanúsította az elsőrendű vádlottat. Akkor egy 74 éves nőt ütött homlokon a tettes, majd elragadta a válltáskáját. Ezzel kapcsolatos vallomását B. László többször módosította, más bizonyíték pedig nem állt rendelkezésre, így ezen bűncselekmény vonatkozásában – bizonyítottság hiányában – felmentő ítélet született.

Biciklitolvajból rabló

Kovács Kereszti Réka tanácselnöke az ítélet szóbeli indokolásakor kiemelte, súlyosító körülményként értékelték a sorozatjellegű elkövetési módot, valamint azt, hogy a vádlottak büntetőeljárás hatálya alatt álltak e bűncselekmények elkövetésekor. – A rendőrség hatalmas nyomozati munkát végzett a városrészi bűncselekmények elkövetőinek feltérképezésével, ugyanis ezen a módon jutottak el B. Lászlóhoz, aki kerékpárokat tulajdonított el a környéken. Az ő tényfeltáró vallomása vezetett a másodrendű vádlotthoz. Beismerő vallomását hangsúlyosan vette figyelembe a bíróság a büntetés kiszabása során – közölte.

Az ítéletet az ügyészség tudomásul vette, a vádlottak enyhítésért, védőik pedig a magánlaksértés bűntett kapcsán fellebbeztek. Az ügy emiatt harmadfokon a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.
rablásítéletDebrecen

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.