Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Niki életének legrosszabb napja

| 2019. 01. 10. | 08:08:00
Megszólalt a tragikus debreceni gázolás során maradandó sérüléseket szenvedő lány, a Medgyessy korábbi tánctagozatos diákja.
Niki életének legrosszabb napja
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A közösségi médiában is komoly figyelmet kapott a Böszörményi úti gázoló immár jogerős fogházbüntetése, s miként az várható volt, a hozzászólok jelentős része sokkal szigorúbb ítéletet várt. Ami részben érthető, hiszen mint arról a Cívishír is írt, S. Ákos úgy okozott halálos balesetet Debrecenben 2016 júniusában, az éjszakai órákban, hogy jogosítvány nélkül, enyhén ittasan, a megengedett sebesség duplájával kirepült a Shell-kútnál lévő kanyarban, elütve a 28 éves Kovács Istvánt és egy akkor tizenéves lányt. A gyalogosok nem az úttesten tartózkodtak, hanem az útpadkán és a füvön, amikor a gépkocsi közéjük csapódott, majd egy fának sodródva a tetejére borult. 

Kovács István azonnal életét vesztette. Az elhunyt szülei ott voltak a január 8-i tárgyaláson, amikor a tanácsvezető bírónak ismertetnie kellett egy igazságügyi szakértői véleményt a férfit ért szörnyű, önmagukban is halálos sérülésekkel. Egy édesapa és egy édesanya számára alig van megrendítőbb egy ilyen jelenetnél.

De nem csak ők követték, hogy mit mond S. Ákos az utolsó szó jogán, hanem a lány is, aki maradandó sérüléseket szenvedett azon az éjszakán. 

Titánháló, szegecsek a bőr alatt

Niki 18 éves volt, amikor megtörtént „élete legrosszabb dolga”. A Medgyessy táncszakos gimnazistájaként már túl volt az írásbeli érettségiken. Nem tanult fodrászatot, több frizurát készített különböző alkalmakra és a sport is érdekelte, bár konkrétan még nem döntötte el, milyen irányban menjen tovább.

Niki nem szerette volna, ha többet mutatunk belőle (jobbról az első). Képünk az ítélethirdetés során készült, a lány mellett a balesetben elhunyt Kovács István szülei (Fotó: Cívishír)

Azon az éjjelen egy lazább este után hazafelé tartottak Istvánnal, akihez baráti kapcsolat fűzte és a férfi két ismerősével. Utóbbiak beugrottak a benzinkútra vásárolni, őket várták, amikor feltűnt a 95-100 kilométer per órával száguldó Volkswagen Passat, egy olyan sofőrrel a volánnál, akinek a szervezetében a későbbi mintavételek során egyértelműen kimutatták a kábítószer jelenlétét.

[Beillesztett cikk: Tönkrement egy család, mondta a gázolónak az apa]

– Emlékszem Istvánra és arra is, hogy a két ismerős fiú bement a boltba, ám a gázolás pillanataiból semmi sincs meg. Olvastam azóta arról, hogy az agy így védi a tudatot, bár nincs kizárva, hogy a későbbiekben előjönnek az emlékek.  Majd a kórházban is csak két-három hét múlva kezdtem magamhoz térni, amiben persze a sérüléseimnek volt szerepe – beszélt a Cívishírnek Niki, akinek a súlyos agyrázkódása és koponyasérülései miatt vérömleny keletkezett az agyában. A lány több hétig össze-vissza beszélt, már-már a családja sem hitt a felépülésében. Az igazságügyi műszaki szakértő szerint 40-50 kilométeres sebességgel ütötte el a gépkocsi, aminek következtében a jobb csuklója (mutatja a nyomát) és a jobb sípcsontja darabosra tört, a bal combcsontján nyílt törése keletkezett…  

Niki helyes lány, de tényleg. Kár, hogy ezt ő maga teljesen másként látja.

– Csak az orrom és a homlokom közötti csont nyolc helyen törött el szilánkosan. A szemem alatti részt csavarok és titánháló tartja. Köszönöm, hogy ezt mondod, de nekem a mai napig fájdalmas a tükörbe néznem, mert az összetört arcomat látom

– remegett meg a hangja először, megjegyezve, az arcsebész és a többi orvos nagyon sokat tett érte. A kórházat másfél-két hónap múlva hagyhatta el, a lábadozás rengeteg gyógytornával és más rehabilitációs kezeléssel egy évig tartott. Közben egy sor műtéten esett át, de nincs vége. – Az arcom miatt megint jön egy beavatkozás, a fogaimhoz közeli csavarokhoz muszáj hozzányúlni. Sajnos sohasem leszek már a régi, sem fizikailag, sem lelkileg – volt kénytelen megállapítani. Egy huszonegy éves mondja ezt.

Újraírt életek

– Tudom, viccesen hangzik, de bármikor járok arra, bármennyire igyekszem elfordítani a fejemet, végül mindig odanézek. Nem kellene. Mert így mindig feljön az emlék – válaszolta a Debreceni Törvényszék folyosóján, miközben a másodfokú ítélet kihirdetésére várakozunk. 

Az a bizonyos helyszín 2016. június elsején, a kora reggeli órákban… (Fotó: Czeglédi Zsolt, MTI)

Hiába végzett az írásbeli érettségikkel sikeresen 2016 májusában, egy új rendelet miatt Nikinek az összeset meg kellett ismételnie. – Letettem az írásbeliket, de a baleset pont elvágott a szóbeli érettségik lehetőségétől. A Medgyessy igazgatója, Fekete József hiába járta meg az összes szóba jöhető fórumot, a szabály az szabály, csak egyben lehetett megcsinálni a vizsgákat. Így kezdhettem elölről – jegyezte meg a lelki megpróbáltatások kapcsán. Közben a rengeteg fájdalomcsillapító és a szétroncsolt jövője miatti stressz tönkretette a gyomrát. Úgy döntött, inkább a fájdalom, majd csak elviseli valahogy gyógyszerek nélkül. Jobb, mint a közelítő gyomorfekély. – De azt, hogy az arcomon kell hordoznom ennek a balesetnek a nyomait, ilyen fiatalon, ezt egyszerűen képtelen vagyok elfogadni. A családomnak sem volt könnyű, fáj, hogy ezt látniuk kell – csuklott el. 

Mutatta a kezét, ne haragudjak, reszket. Olyan sok mindent akar mondani, de azért mindent le ne írjak.

– Nagyon szeretettem sportolni, nem véletlenül jártam tánctagozatra. A lábaim miatt ez a lehetőség meghiúsult. Ahogy a fodrászat a meggyengült csuklómon úszik el, és annyit, ugye, amennyit ebben a szakmában állni kell, sajnos nem bírok – sóhajt Niki, aki ma egy közműszolgáltató cég telefonos ügyfélszolgálatán dolgozik. Hosszú távon – jegyezte meg – az ülőmunka sem végezhető.

Hogy miért tartotta fontosnak eljönni a tárgyalásra?

– Fájdalmas szituáció, igaz, de félek attól, hogy esetleg lemaradok valamiről. Talán olyasmi hangzik el, amit meg kellene cáfolnom. Ezt csak akkor tehetem meg, ha jelen vagyok – mutatott rá. Kérdésünkre, hogy S. Ákos valaha bocsánatot kért-e tőle, nemmel válaszolt. A huszonéves férfi egyébként az utolsó szó jogán sajnálatát fejezte ki a tárgyalóteremben, de akkor sem nézett Kovács István szüleinek a szemébe, sem Nikire. Még csak feléjük sem fordult.

– Egy őszinte, megbánó vallomás, a felelősség vállalása könnyített volna a terheken, már eleve a büntetőeljárás is hamarabb lezárul. Ez jól esett volna. De ami történt, ezzel együtt is megbocsáthatatlan. Ilyen értelemben nem lehet könnyíteni a valóságon – szögezte le.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.