Hirdetés

A segédmunkás felel a derecskei mérgezésért

civishir.hu

2019.01.03. 08:04

A segédmunkás felel a derecskei mérgezésért
A kép illusztráció

Rosszul szerelte a kéményt.

Hirdetés

Hirdetés

A sértett családjával együtt egy derecskei ingatlanban élt, amelyben a férfi maga készített egy kemencét. A sértett jó ismerősi viszonyban állt a vádlottal és 2013 nyarán megkérte őt arra, hogy a kemencéhez építsen kéményt.

A vádlott rendszeresen dolgozott segédmunkásként kőműves mellett, azonban kéményépítés kapcsán tapasztalattal, illetve megfelelő szakmai tudással, végzettséggel nem rendelkezett.

A férfi 2013 őszén egy téglából falazott kéményt épített, azonban ennek a magassága nem érte el a tető magasságát, ezért annak nem volt megfelelő a huzata, azt magasítani kellett. A sértett nem akart több pénzt költeni téglára, ezért egy másfél méter hosszúságú eternit csövet vett, és arra kérte a vádlottat, hogy azzal toldja meg a kéményt. A vádlott a sértett kérését teljesítette, a téglából készült kéményszakaszt fokozatosan leszűkítette, majd beleépítette a csövet.

Miután a kémény elkészült, a sértett és családtagjai a lakóházban kialakított kemencéhez füstcsövet vezettek, a csatlakozási pontjait sárral tapasztották be. Ezt követően a téli időszakban a sértett és családja a kemencében rendszeresen fűtött.

2017. január 13-ról 14-re virradó éjszaka a sértett abban a helyiségben aludt, ahol a kemence volt; szén-monoxid mérgezés következtében meghalt.

A vádlott az égéstermék-elvezető berendezések megépítésére vonatkozó szabvány több pontját is megszegte, melynek eredményeként a házba visszaáramlott a szén-monoxid, amely a sértett halálát okozta.

A Berettyóújfalui Járási Ügyészség a vádlott ellen halált okozó, foglakozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a Berettyóújfalui Járásbíróságon. A vádiratban felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását indítványozta.
Derecske

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.