Hirdetés

A debreceni gázoló egyik áldozata meghalt, a másik sosem épül fel teljesen

civishir.hu

2019.01.05. 12:56

A debreceni gázoló egyik áldozata meghalt, a másik sosem épül fel teljesen
Fotó: MTI, archív, Czeglédi Zsolt

Mindent beismert a jogosítvány nélkül vezető férfi.

Hirdetés

Hirdetés

Január 8-án másodfokon a Debreceni Törvényszéken folytatódik annak a debreceni fiatalembernek az ügye, aki lassan három éve a Böszörményi úton halálra gázolt egy férfit, egy lánynak pedig olyan súlyos sérüléseket okozott, aminek következményeit élete végéig viselnie kell.

Azon az éjszakán

2016. május 31-én a vádlottak egy debreceni garázs előtt találkoztak, ott szeszes italt fogyasztottak. Innen éjfélt követően indultak el úgy, hogy a másodrendű vádlott – aki tudott arról, hogy S. Á. alkoholt fogyasztott – megkérte az elsőrendű vádlottat, hogy vezessen. Egy ideig kocsikáztak, több helyen megálltak. A baleset helyszínéhez hajnali 2.40 körül érkeztek, az elsőrendű vádlott ekkor 95-100 km/h sebességgel közlekedett a benzinkút irányába.

A sebesség túllépése miatt a balra ívelő kanyart nem tudta bevenni, sodródni kezdett, a gépkocsival felszaladt az útpadkára, és az ott tartózkodó sértetteket elütötte. A gépkocsi egy fának ütközve a tetejére borulva állt meg.

A baleset következtében egy 28 éves férfi a helyszínen életét vesztette, egy 19 éves lány súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, melyek maradandó fogyatékosság hátrahagyásával gyógyultak.

A bíró az ítélet indokolásakor kifejtette: a gépkocsi kisodródását, így a balesetet az igen jelentős sebességtúllépés okozta, az elsőrendű vádlott a megengedett 50 km/h helyett 95-100 km/h sebességgel haladt. S. Á. a balesetet megelőzően alkoholt és kábítószert is fogyasztott, ittas állapotban volt, amikor a gépjármű hozzá került. Viszont azt már kétséget kizáróan nem lehetett bizonyítani, hogy a baleset bekövetkeztekor ezek befolyásoltsága alatt állt.

A büntetés kiszabásakor a bíróság súlyosító körülményként értékelte, hogy az elsőrendű vádlott vezetői engedéllyel nem rendelkezett, a megengedett sebesség duplájával közlekedett és okozott balesetet, valamint azt, hogy egy fiatal lány maradandó fogyatékossága is bekövetkezett. Enyhítő körülményként vette figyelembe a büntetlen előéletét, a bűnösségre is kiterjedő beismerő vallomását. A bíróság mindkét vádlottnál enyhítő körülményként értékelte az időmúlást, míg a másodrendű vádlott esetében azt is, hogy két kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik.

Ítélet első fokon

A Debreceni Járásbíróság tavaly áprilisban bűnösnek mondta ki halálos közúti baleset gondatlan okozásának és ittas állapotban elkövetett járművezetés vétségében S. Á. elsőrendű vádlottat. Ezért őt halmazati büntetésül

3 év 10 hónap fogházbüntetéssel és 4 év közúti járművezetéstől eltiltással sújtotta.

Sz.K. másodrendű vádlottat pedig járművezetés tiltott átengedése vétsége miatt 6 hónap, 3 év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte és 1 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől.

Az ítélet ellen az elsőrendű vádlott és védője felmentésért fellebbezett, míg a másodrendű vádlott vonatkozásában az ítélet jogerőre emelkedett.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.