Hirdetés

Épülő debreceni társasházak miatt emelte fel a hangját a Jobbik

Cívishír

2018.12.14. 19:02

Épülő debreceni társasházak miatt emelte fel a hangját a Jobbik
Kőszeghy Ábel a lakókkal december 14-én (Fotók: Jobbik)

Kőszeghy Ábel szerint egy helyi építész a tulajdonos, aki ezzel szembe megy a felelősségével.

Hirdetés

Két 16 lakásos társasház építése kezdődött meg a napokban Debrecenben, közvetlenül a Nagyerdő szélén, ám Kőszeghy Ábel (Jobbik) arról beszélt december 14-i sajtótájékoztatóján, hogy a környéken lakók szerint mindez szabálytalanul történik.

Ezért az ott élők aláírásgyűjtésbe kezdtek annak érdekében, hogy az építtető kisebb, de még így is jelentős haszonnal kecsegtető épületeket építsen. 

A debreceni frakcióvezető emlékeztetet, az 1990-es évek végén, a 2000-es évek elején Debrecenben „minden talpalatnyi telken ormótlan társasházak épültek, az akkori városvezetés nem volt tekintettel sem az óvárosi területek, sem a Nagyerdő településképére, élhetőségére, mindenhol engedélyezték a soklakásos társasházak építését”. Szerinte néhány ingatlanspekuláns vagyonokat keresett az olcsón megvásárolt, majd hirtelen hathatós önkormányzati segítséggel belterületbe vont, vagy csak sokkal nagyobb mértékben beépíthetővé tett telkeken épített társasházakkal.

– Nem vettek figyelembe semmilyen városépítészeti, településképi vagy környezeti hatást, ahogy az érintett városrészek élhetőségével, parkolási problémáival sem foglalkoztak. Ennek a gyakorlatnak hál’ istennek 2004-ben véget vetett a közgyűlés, itt, a Kartács utcán azonban most 2018-ban is kísért a múlt

– fogalmazott. Arról beszélt, hogy két Kartács utcai ingatlan tulajdonosa 14 éve, az utolsó pillanatban építési engedélyt kért két 16 lakásos társasház építésére, ám azt a szomszédos lakók és egy természetvédő szervezet is megfellebbezte. Minden fórumon próbálták megakadályozni az építkezést, azonban a bíróság egy 2018. novemberi ítélete után a tulajdonos megkezdhette az építkezést.

Kéri, álljanak le

A jobbikos politikus szerint érthető a lakók ellenkezése, mert nem véletlenül lehet a jelenlegi szabályok szerint csak 2/6 lakásos épületeket építeni a szóban forgó telkekre: néhány méterre vannak a Nagyerdő Natura 2000 területétől, de az utca kertvárosias jellegű környezetébe sem illik a két 16 lakásos monstrum.

Építkezés a Nagyerdőn

Különösen felháborítónak nevezte, hogy a már épülő társasházaknak alig több mint 2 hónapja új tulajdonosa lett: egy debreceni építész, akinek a beosztásánál fogva épp a hasonló, településképet romboló építkezés megakadályozásán kellene dolgoznia (nevet nem említett).

Sajnos úgy tűnik, néhány tízmillió forintnyi haszon neki fontosabb

– vélekedett Kőszeghy Ábel, kérve, a tulajdonos-építtető állítsa le a jelen formájában az építkezést, s tervezzen a szabályoknak megfelelő lakóházakat a telkeire.

DebrecenJobbiképítkezésKőszeghy Ábel

Szóljon hozzá!

Hirdetés