Hirdetés

A versenyképes tudás megszerzése a cél Debrecenben

civishir.hu

2018.12.11. 10:51

A versenyképes tudás megszerzése a cél Debrecenben
(Fotó: unideb.hu)

Az egyetemen csökkenteni szeretnék a diákok lemorzsolódását.

Hirdetés

Hirdetés

Tananyagfejlesztéssel, új képzési és mentorprogramokkal, valamint kihelyezett képzésekkel segíti a Debreceni Egyetem az élethosszig tartó tanulást és a hallgatói lemorzsolódás csökkenését egy komplex pályázat keretében. A magyar felsőoktatás teljesítményének fokozásához járul hozzá az a projekt, amelyet 2017 januárjában indított az intézmény.

– A pályázaton elnyert csaknem négymilliárd forintos keretösszegből olyan tevékenységeket, programokat valósít meg a Debreceni Egyetem, amelyek versenyképes tudást biztosítanak a hallgatóink számára, ezzel csökkentve a diákok lemorzsolódását. Emellett segíti az intézmény nemzetköziesítését, elérhetővé teszi az itt felhalmozott tudást a régióban, illetve az idősebb korosztály számra – fogalmazott Bartha Elek oktatási rektorhelyettes, a projekt szakmai vezetője a programot bemutató pénteki sajtótájékoztatón.

A 2021-ig tartó projekt kiemelt célja, hogy a felsőoktatásba bekerült hallgatók tanulmányaikat sikeresen, oklevéllel a kezükben zárják, csökkenjen a végzettség nélkül az oktatásból kilépők száma. Ennek elérése érdekében több karon mentorálás keretében nyújtanak segítséget.

A projekt keretében kidolgozott új képzési programok és módszertani elemek bevezetésével a felsőoktatás teljesítményközpontú átalakítását és az ehhez szükséges intézményi struktúrát tervezi kialakítani az intézmény, amely segíti a képzési kimenetek és a gazdasági igények közötti összhang erősítését. A projekt keretében új tananyagok is készülnek, melyek versenyképes tudást biztosítanak az intézménybe jelentkező és a képzésben részt vevő hallgatók számára.

A diákok támogatása mellett az oktatók módszertani, szakmai felkészítése is része a projektnek, hogy a hallgatók tanulási igényeihez alkalmazkodó képzéstartalmakkal, módszertanokkal bővíthessék eszköztárukat, ismereteiket.

– Az új tananyagok digitalizálásának és e-learning tananyagok kidolgozásának köszönhetően könnyebben elérhetők lesznek az információk, tananyagok a hallgatók számára, és hozzájárulnak az egyetemi oktatás mellett a felnőttképzés más formáinak kiszolgálásához, ezzel támogatva az Európai Unió „Lifelong learning” célkitűzéseit – részletezte Csatár Péter, a Bölcsészettudományi Kar dékánhelyettese.

A program keretében indult Szenior Egyetem az idősebb korosztály számára nyújt ingyenes lehetőséget a tudományos ismereteik bővítéséhez, és egyben az egyetem harmadik misszós tevékenységeinek körét is szélesíti.

A korosztályi lefedettség mellett a projekt a felsőoktatási szolgáltatások területi hozzáférhetőségét is segíti a konzorciumi partnerként részt vevő Kisvárdai Közösségi Felsőoktatási Képző Központban tervezett képzési programok kiterjesztésével. Az ott indítandó idegenforgalmi képzések előreláthatóan olyan területekre is eljutnak, ahonnan nehezebben érhetők el a tanulni vágyó fiatalok számára a Debreceni Egyetem képzései.

A másik nagyon fontos kari kezdeményezés a hallgatók gyakorlati képzésének kihelyezése a hátrányos vagy komplex programmal segítendő járásokba, ami reményeink szerint szorosabb együttműködést eredményez ezen térségek felzárkóztatásában.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.