Hirdetés

Jobb vagy bal – a Cívishír évtizedes elfogultsága

2018.11.15. 14:04

Jobb vagy bal – a Cívishír évtizedes elfogultsága
(Fotó: illusztráció)

Ezt a portált nem a debreceni pártszékházból szerkesztik.

Hirdetés

Amikor tíz évvel ezelőtt a Cívishír megkezdte áldásos tevékenységét, a debreceni közélet egyik – azóta is aktív – szereplője megkérdezte tőlem: „Ti hol álltok?” Kapásból válaszoltam neki, hogy itt is, ott is. Szúrós tekintete bővebb magyarázatot követelt, hát kifejtettem, hol állunk. Mondom neki,

figyelj, vazze, álldogálni szoktunk a piacon a portékára, a játszótéren a gyerekre, a stadionban Loki-gólra, a Piac utcán villamosra, a Szent Annán feloldozásra, a Nagytemplomban a boldogító igenre, a Lovardában gitárszólóra, a bárpultoknál sörre várva.

„A szerkesztőség hol áll, jóember?” – vörösödött az indulat az ábrázatán, mire a kérdést már illett komolyan venni.

Nem állunk sehol, folytattam, a szerkesztőségben ülünk, mert ülve sokkal kényelmesebb a klaviatúrán pötyögni, érdemes kipróbálni.

Az illető ekkor sértődötten sarkon fordult. Talán ezzel kellett volna eleve kezdenem! A Cívishír „állása” azóta is élénken foglalkoztat sokakat, pedig rém egyszerű. A függetlenséget meghagyjuk a pénzt tarháló országos mainstream médiának, mi

abszolút elfogultak vagyunk minden iránt, ami debreceni vagy a szűkebb pátriánkhoz kötődik.

Ez a lokálpatrióta attitűd határozza meg a munkánkat 2008 december óta, és ebben teljes az összhang. Annyit azért be kell vallani, hogy jellemzően a választások éjszakáján nézeteltérések alakulnak ki a szerkesztőségben. A pizzarendelés ennyi embernek sosem egyszerű…

Még ennél is komolyabbra fordítva a szót: a zöldmezős beruházással 2008 végétől felépített Cívishír tíz éve olyan szellemi műhely, amilyen szűkebb pátriánkban egészen biztosan nincs még egy.

Ezt a portált ugyanis nem pártszékházból szerkesztik!

Nálunk mindenkihez képest van élet jobbra is, balra is, egyik középre húz, másik középről húz, és van egyszemélyes zöld frakciónk is, mint ahogyan egyébként az összes frakciónk egyszemélyes, mert ha még fizikailag sem hasonlítunk egymásra, miért lennénk bárkivel egy platformon? Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ezt a masszív bal-jobb tengelyt pontosan keresztben metszi a marketinges-cégvezető tengely, ami éles munka-tőke ellentétet generál a céges bulik szervezésekor (zúzapörkölt vagy sous vide forradalom?). Nem egyszerű mifelénk az élet.

Súlyos ideológiai vitákra lenne szükség szerkesztőségen belül, de erre az elmúlt 10 évben nem jutott idő, és magunkat ismerve a következő 10 esztendőben is akadnak fontosabb dolgaink,

például szeretni Debrecent.

Woody Allentől megtanultuk, hogy semmi értelme abba a klubba tartozni, ahová az embert befogadnák, így kikérünk magunknak minden skatulyázást. Mindig egyforma távolságot tartunk a kormánypártiaktól és az ellenzékiektől. Mert féltjük a sörünket.

Tíz év alatt egy valamire egészen biztosan rájöttünk interjúzás közben. Bárkiről le tudjuk hántani a politikai marketinget, és akkor kiderül, hogy senki sem olyan rossz fej a debreceni közéletben, mint amilyennek pártszínekben látszik.

Cs. Bereczki Attila

 

CívishírDebrecenmédiasajtó

Szóljon hozzá!

Hirdetés