Hirdetés

Hirdetés

Halálos debreceni munkabaleset: jogerős ítélet született

civishir.hu

2018.10.09. 11:26

Halálos debreceni munkabaleset: jogerős ítélet született

Egy 39 éves férfi a helyszínen életét vesztette.

Hirdetés

Hirdetés

A Berettyóújfalui Járásbíróság október 8-án hozott ítéletet annak a három vádlottnak az ügyében, akik 2015 novemberében megszegték a munkavédelem és a darukezelői kézikönyv több előírását, amely egy ember halálát okozta.

A vádlottak lemondtak a tárgyalás tartásáról, bűnösségükre vonatkozóan teljes körű beismerő vallomást tettek.

Az elsőfokú bíróság N. R. elsőrendű, H. R. másodrendű, valamint K. L. harmadrendű vádlottat halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében mondta ki bűnösnek.

Ezért elsőrendű vádlottat 1 év 6 hónap fogházbüntetésre, 2 év próbaidőre felfüggesztve, másodrendű vádlottat 1 év 4 hónap fogházbüntetésre, 2 év próbaidőre felfüggesztve, harmadrendű vádlottat 10 hónap fogházbüntetésre, 1 év próbaidőre felfüggesztve ítélte.

A bíróság a vádirati tényállást elfogadta, amely szerint egy fémmegmunkálással foglalkozó társaság a fűtési rendszer kiépítésére kötött szerződést egy másik debreceni céggel. A K. Kft. alkalmazottai 2015 novemberében úgy kezdték meg a kivitelezési munkát, hogy az üzemben nem állt le a termelés, a Zrt. munkavállalói is ugyanúgy, két műszakban dolgoztak.

A bíróság szerint a vádlottak a Munkavédelemről szóló törvény több passzusa mellett megszegték a darukezelői kézikönyv előírásait, és nem tartották be maradéktalanul az ollós emelők kezelési útmutatóját sem.

Kötelesek lettek volna együttműködni és úgy végezni feladataikat, hogy az ne veszélyeztesse saját vagy társaik épségét, egészségét. Az esetleges veszélyek elhárítása érdekében össze kellett volna hangolniuk a két cég dolgozóinak munkáját is, hiszen egyszerre tevékenykedtek a csarnokban. Egy szabályzat azt is kimondja, hogy az egymás hatósugarában működő gépek üzemeltetését meg kellett volna tervezniük, felmérve az együttes működés kockázatait, ami szintén elmaradt.

Kiss László bíró a büntetés kiszabásakor enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlottak beismerő vallomást tettek, büntetlen előéletűek, kiskorú gyermekekről kell gondoskodniuk, valamint az időmúlást.

Az ítéletet az ügyész, a vádlottak és védőik is tudomásul vették, így az jogerős.
DebrecenMunkabalesetdaruborulás

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.