Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Összehozta a Fideszt és az ellenzéket a BMW Debrecenben

| 2018. 08. 30. | 15:37:00
Úgy tűnik, kapva kapnak a földtulajdonosok a csere lehetőségén.
Összehozta a Fideszt és az ellenzéket a BMW Debrecenben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A BMW-beruházás július végi bejelentése óta javában dolgozik az önkormányzat az Észak-Nyugati Gazdasági Övezet kialakításához szükséges mintegy 400 hektárnyi földterület megvásárlásán, de az összes ingatlantulajdonossal még nem tudtak tárgyalni. Mint az augusztus 30-i debreceni közgyűlésen Papp László polgármester szavaiból kiderült, az önkormányzat adásvétellel, cserével vagy kisajátítással juthat hozzá a földekhez. A tranzakciókat abból a 44 milliárd forintos hitelkeretből fedeznék, amelyről írtunk már a Cívishíren, és aminek egyes részleteiben a csütörtöki közgyűlésen szintén dönteni kellett.

A városvezetés felmérve azt az igényt, mely szerint a földtulajdonosok jelentős része nem adná fel a gazdálkodást – inkább földcserében lenne érdekelt –, komoly területeket vásárolna az újonnan létrehozandó ipari park környékén cserealapnak. Ennek érdekében arra kért és kapott felhatalmazást a közgyűléstől, hogy kezdjen tárgyalásokat az AKSD Városgazdálkodási Kft-vel és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettel (NFA) összesen 300 hektár föld megszerzése érdekében. A két cég (mely közül az AKSD-ben az önkormányzat felerészben tulajdonos) ugyanis komoly ingatlanvagyonnal rendelkezik azon a részen. 

[Beillesztett cikk: A Kölcsey Központ lesz a sokmilliárdos debreceni hitel fedezete]

Mint elhangzott, a város az „ősz egy korai szakaszára” lebonyolítaná a cseréket, hogy a mezőgazdasági munkákkal is haladhassanak a friss tulajdonosok. Herpergel Róbertnek (Jobbik) Papp László úgy felelt, az elcserélendő földek azonos aranykorona értékűek, míg Kőszeghy Ábel frakcióvezető (Jobbik) kérdésére kiderült, 283 hektárnyi földcsere már biztosra vehető, s mivel ez a szám várhatóan emelkedni fog, az önkormányzat az említett 300 hektáron túl is venne még ingatlant. A polgármester szerint valószínűleg olyan tulajdonos is lesz, akivel nem jutnak dűlőre és kisajátítással kell megszerezni a földjét. Madarasi István (MSZP) azt kérte, a tranzakciók során a várost elsődlegesen „az emberiességi szempontok vezessék a gazdasági érdekek helyett”, mire Papp László kiemelte: a földcserék lehetőségének megteremtése éppen ezt szolgálja, másrészt azért az értékbecslők által meghatározott árak az ajánlatoknak is határt szabnak.  

Inspiráló szavak Debrecenben

Máskülönben a BMW kapcsán a hazai politikai életben ritkán (soha) tapasztalható büszkeség uralkodott el a közgyűlésben. Az ellenzékiek a polgármesterrel együtt örültek annak, hogy „vannak minimumok, amiben politikailag össze tudnak zárni”, s ez Papp László szerint előremutató, inspiráló. Gondola Zsolt (Civil Fórum) azt kérte a képviselőktől, „fogják vissza a hangulatgerjesztőket”, míg Balázs Ákos frakcióvezető (Fidesz–KDNP) arra utalt, hogy a siker nem a véletlen műve. Gondola azokat az országos sajtóban megjelenő cikkeket kifogásolta, amelyek valóságalapját egyébként a Cívishír is megkérdőjelezte.

Papp László egy-két ellenzéki felvetésére megerősítette, semmi alapja azoknak a híreszteléseknek, amelyek szerint a BMW-beruházás a repülőtér mellette déli ipari parkban kapna helyet.

Ratalics László

[Beillesztett cikk: Már kezdené is a földvásárlást Debrecen a BMW miatt]

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Debrecen „egyik legszebb és legcsendesebb” városrészén aszfaltoztak
Debrecen „egyik legszebb és legcsendesebb” városrészén aszfaltoztak
Fontos útvonalon fejlesztették, hiszen ez az utca vezet az orvosi rendelőhöz.
Hirdetés
Hirdetés
Újabb üzemanyagárstop jöhet
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.