Hirdetés

Hirdetés

Már kezdené is a földvásárlást Debrecen a BMW miatt

Cívishír

2018.08.27. 15:07

Már kezdené is a földvásárlást Debrecen a BMW miatt
Debrecen határában építkezne majd a BMW (Fotó: Czeglédi Zsolt, MTI)

Háromszáz hektáros cserealap.

Hirdetés

Hirdetés

A közgyűlés hozzájárulását kéri Papp László (Fidesz–KDNP) polgármester ahhoz, hogy Debrecen tárgyalásokat folytasson az AKSD Városgazdálkodási Kft-vel és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettel (NFA) összesen 300 hektár földterület megvásárlása érdekében.

A lépés a BMW számára kialakítandó Észak-Nyugati Gazdasági Övezettel függ össze, ugyanis az AKSD és az NFA ingatlanai ennek a közeli jövőben kialakítandó ipari parknak a környezetében találhatóak. A vásárlással Debrecen cserealaphoz jutna – olvasható az előterjesztésben –, amit az indokol, hogy a város északnyugati részén (ahol az új ipari park létesülne) egyes ingatlantulajdonosok pénz helyett csereingatlant kérhetnek.  

Az 50 százalékban önkormányzati tulajdonú AKSD-nek 153 hektár területe van arra (Látókép környéke), míg az NFA esetében 147 hektár jöhet számításba. A polgármester közlése szerint már kértek is árajánlatot az érintettektől. Az adásvételek költségét abból a 44 milliárd forintos hitelkeretből fedeznék, amit az Észak-Nyugati Gazdasági Övezettel összefüggő földvásárlásokra és a szükséges ipari infrastruktúra kialakítására, útépítésekre venne fel Debrecen. S amely összeget a befektetők megfizetnének a későbbiekben a megyeszékhely számára.

A közgyűlés augusztus 30-án szavaz a kérdésben.

RaL

 

BMWDebrecenDebreceni közgyűlés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.