Hirdetés

Hihetetlen sikert ért el Debrecen és Miskolc

Cívishír

2018.04.13. 18:23

Hihetetlen sikert ért el Debrecen és Miskolc
Bács Zoltán kancellár, aki az elmúlt években rengeteget tett a debreceni egyetemi sport érdekében (Fotó: DE)

A világ minden tájáról özönlenek majd a sportolók!

Hirdetés

Minden idők egyik legszínvonalasabb prezentációjával nyerte el Debrecen és Miskolc az Európai Egyetemi Játékok 2024-es rendezési jogát az Európai Egyetemi Sportszövetség Végrehajtó Bizottsági tagjainak visszajelzése szerint; 5-6 ezer sportoló érkezik a tömegeket megmozgató nagyrendezvényre.

A kormány is támogatja  

– Hazánkban először rendezhet Európai Egyetemi Játékokat (EUG) a Debreceni és a Miskolci Egyetem közösen. Az 1965-ös budapesti 4. nyári Universiadét követően minden idők legnagyobb létszámú nemzetközi egyetemi multisport eseményének lesz házigazdája Magyarország 2024-ben – közölte pénteken a Debreceni Egyetem. Mint emlékeztetnek, a 6. Európai Egyetemi Játékok 2022-es, vagy 2024-es megrendezésére idén januárban nyújtott be közös pályázatot a debreceni és a miskolci felsőoktatási intézmény. 

A rendezési joghoz kapcsolódó szigorú követelményeknek a pályázók közül ketten – a magyar és egy lengyel vetélytárs – feleltek meg, a pályázatokat mintegy 40 ország 130 képviselője előtt kellett bemutatni csütörtökön Madridban. A magyar prezentációt a két egyetemi kancellár, a sportigazgatók, az alpolgármesterek, valamint az Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség képviselője és az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára közösen tartották. Magyarország a két dátum közül a 2024-es időpontot preferálta, hiszen abban az esztendőben – annak második felében – tölti be országunk az Európai Unió soros elnöki tisztét.

– A kormány teljes támogatásáról biztosította az eseményt, mely szépen illeszkedik a vizes vb és az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál utáni sorba, és várhatóan minden idők legnagyobb multisport eseménye lesz Magyarországon – nyilatkozta Sárfalvi Péter nemzeti utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős államtitkár.

Kézilabda, foci, röplabda…

2024 nyarán tehát 13 sportágban mérhetik össze tudásukat a versenyzők több mint 40 ország 4-500 egyeteméről. 

– A felkészülésre van még hat éve az országnak, de az esemény mérete nagy kihívás elé állítja a két várost és a két egyetemet. Hiszen 5-6 ezer sportoló, ezer önkéntes és 300 további résztvevő érkezik majd. Szerencsére az infrastruktúra jelentős része adott, a szakmai tapasztalataink pedig megvannak a sikeres rendezéshez. Debrecen és Miskolc készen áll arra, hogy maradandót alkosson mind az együttműködés minősége, mind a sport és kulturális események színvonala tekintetében – hangsúlyozta Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja.

A madridi sikercsapat

Debrecen a B3x3 (kosárlabda), tollaslabda, futsal, kézilabda, a röplabda, a judo és a strandlabdarúgó, Miskolc a kosárlabda, a labdarúgó, az asztalitenisz, a tenisz, a karate és a tájfutó viadaloknak ad majd otthont. A játékokhoz rektori és tudományos konferencia, valamint más oktatási, szakmai és kulturális programok, például a Campus Fesztivál is kapcsolódik majd.

Barcsa Lajos alpolgármester kiemelte: Debrecen városa felkészült egy ilyen hatalmas rendezvény megrendezésére. Nagy dicsőség ez számunkra, hogy egész Európának megmutathatjuk városunk szépségét, felkészültségét, profizmusát és sportszeretetét. – Várjuk Európa mintegy 400 egyetemének hallgatóit, érezzék otthon magukat a debreceni Nagyerdőben! – mondta.

Az Európai Egyetemi Sportszövetség 2012-től minden páros évben megrendezi az Európai Egyetemi Játékokat. A korábbiakban Córdoba (2012), Rotterdam (2014), legutóbb pedig Zágráb-Rijeka (2016) adott otthont a versenynek, ahol Magyarországot 11 felsőoktatási intézmény – köztük a Debreceni Egyetem – képviselte 122 hallgatóval. A diákok 13 érmet hoztak haza. Idén a portugál Coimbra lesz a viadal házigazdája.
Debreceni EgyetemBács ZoltánBarcsa LajosEurópai Egyetemi Játékok

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

.