Hirdetés

Debreceniek a Fidesz-listán: kinek jut továbbra is hely a húsosfazék mellett?

2018.03.01. 13:22

Debreceniek a Fidesz-listán: kinek jut továbbra is hely a húsosfazék mellett?
Kósa Lajosnak (jobbra) befutó helye van, Halász János izgulhat (Fotó: mti)

Kósa Lajos sincs benne a Top 20-ban, de ő nyugodt lehet.

Hirdetés

A Fidesz országos választmánya a héten elfogadta a párt országos listáját. Ennek a pártéletben azért van nagy jelentősége, mert ez alapján jutnak parlamenti mandátumhoz a politikusok, akik nem indulnak egyéni képviselőként, vagy ott veszítenek. A mostani választási rendszer szerint

a képviselők közel fele, 93 politikus listáról jut a parlamentbe, 106 mandátumot pedig az egyéni körzetek győztesei között osztanak ki.

Az a párt kaphat mandátumot listáról, amelyik a választáson eléri az öt százalékot. Lehetőség van közös pártlistát indítani, mint ahogy teszi most az MSZP és a Párbeszéd, ebben az esetben tíz százalék a küszöb. További fontos szempont: országos listát az a párt állíthat, amelyik legalább kilenc megyében és Budapesten minimum 27 jelöltet önállóan ki tud állítani.

Hajdú-bihariak a Fidesz-listán:

 • ​24. Kósa Lajos
 • 57. Tasó László
 • 72. Halász János
 • 84. Tiba István
 • 98. Pósán László
 • 107. Vitányi István
 • 131. Bodó Sándor
 • 161. Ónodi-Szűcs Zoltán
 • 203. Széles Diána
 • 205. Rácz Róbert
 • 209. Kiss Attila

Azt egyelőre lehetetlenség meghatározni, hogy hány ember kerül be egy-egy listáról, hiszen az függ az egyéni választókerületek eredményeitől, illetve a listás szavazástól. Az egyéni választókerületekben töredékszavazatok is keletkeznek, mégpedig a vesztesekre leadott voksokból, ezek az országos pártlistákra leadott szavazatokhoz adódnak hozzá.

Politológusok, közvéleménykutatási szakemberek hat héttel a választás előtt úgy vélik, hogy

a Fidesznek valahol a 70. helynél lehet a határ.

A 72. helyen álló Halász Jánosnak „rezeg a léc”, ő ugyanis nem indul egyéniben, de ha sok fideszes szerez egyéni mandátumot, aki őt megelőzi a listán, akkor befuthat. Tasó László például nagy valószínűséggel akkor is honatya marad, ha elveszti a küzdelmet a debreceni 3-as körzetben, mert az 57. helyet foglalja el a listán. Pósán Lászlónak is csak egy esélye van, a debreceni 2-es körzet, a Fidesz-listás helye (98.) ugyanis még földindulásszerű Fidesz-győzelem esetén sem kecsegtetne semmi jóval.

A hajdú-bihari fideszeseknek is egyesélyes az április 8-i ütközet: Tiba István (Balmazújváros-Hajdúböszörmény), Vitányi István (Berettyóújfalu) és Bodó Sándor (Hajdúszoboszló-Püspökladány) vagy behúzzák az első helyet a körzetben, vagy kiesnek a húsosfazék mellől.

A többiek – köztük Széles Diána debreceni alpolgármester, Rácz Róbert megyei kormánymegbízott vagy Kiss Attila hajdúböszörményi polgármester – csak azért kerültek fel a listára, hogy legyen annak vége is…

BeA

Fideszválasztás 2018

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

.