Hirdetés

Debrecen látja el az országot oltóanyaggal!

2018.03.21. 12:18

Debrecen látja el az országot oltóanyaggal!
(Fotó: illusztráció)

A Debreceni Egyetem dolgozik a projekten.

Hirdetés

Alacsony költségvetéssel előállítható vakcinákat, közte az influenza, a bárányhimlő, vagy az agyhártyagyulladás elleni oltóanyagokat gyárthatnak Debrecenben - írta a Világgazdaság.

A debreceni nemzeti oltóanyaggyár esetleges megépítéséről született kormányhatározat szerint az oltóanyagok terén a hazai ellátásbiztonság szavatolása és az importkitettség csökkentése nemzetstratégiailag kiemelt érdek, ezért indokolt megvizsgálni a hazai oltóanyaggyártás újraindításának lehetőségét - olvasható a portál cikkében.

A kormány ezért felkérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy a nemzetgazdasági miniszterrel és a Debreceni Egyetemmel augusztus 31-ig készítsen el egy szakmai tanulmányt a nemzeti oltóanyaggyár megvalósíthatóságáról. Vizsgálják meg a piaci környezetet, készítsenek költség-hasznon elemzést és megtérülési számításokat. Emellett tegyenek javaslatot az állami szerepvállalás intézményi hátterére, határozzák meg a létrejövő szellemi termékek, szabadalmak, oltalmak, illetve fizikai termékek jogi védelmének kérdéseit.

Egy korábbi konferencián elhangzottakra utalva a lap azt írja, az oltóanyaggyártó kísérleti üzem 2018 végére készülhet el, a kis szériás vakcinagyártás pedig a tervek szerint 2019-ben indul.

Debreceni Egyetemvédőoltás

Hirdetés

Hirdetés

.