Hirdetés

Hirdetés

Vetélytársa szerint Kósa Lajost megrontotta a hatalom és a pénzéhség

Cívishír

2018.02.12. 17:48

Vetélytársa szerint Kósa Lajost megrontotta a hatalom és a pénzéhség
Gurmai azért is támadja Kósát, mert annak idős, pedagógus édesanyja gyanúsan sok pénzt nyert a részben általa tulajdonolt sertéstelep fejlesztésére (Fotó: Facebook / Gurmai Zita)

A szocialisták nem csak az iskolákat adnák vissza azoknak az önkormányzatoknak, amelyek azt kérik.

Hirdetés

Hirdetés

Bemutatta hajdú-bihari országgyűlési képviselő-jelöltjeit az MSZP–Párbeszéd választási szövetség hétfőn Debrecenben; volt európai parlamenti képviselő, ex-LMP-és, polgármester és teljesen új politikai szereplő egyaránt van közöttük.

Az MSZP–Párbeszéd a debreceni 2. és 3. választókerületben nem indít jelöltet a Demokratikus Koalíció által jelölt Varga Zoltán és Káposznyák István ellen.

Az 1-es választókerületben (szintén Debrecenben járunk) a szocialista Gurmai Zita lesz Kósa Lajos (Fidesz–KDNP) ellenfele.

– Együtt jártunk egyetemre Kósa Lajossal, nekem van diplomám, neki nincsen. Nem gondoltam volna, hogy ebből a jópofa Lajosból később igazi önkényúr lesz. Ezt tette a hatalom és a pénzéhség. A Fidesz azt ígérte, a város Közép-Európa legdinamikusabban fejlődő régiójának központja lesz. Helyette ma Európa huszadik legszegényebb régiója és egyre inkább lemarad – adta meg az alaphangot Gurmai, aki egy éve vesz részt a debreceni közéletben.

Nem itt lakik, heti három napot tölt a megyeszékhelyen – mondta el a Cívishír kérdésére, hozzátéve, az édesapja Debrecenben tanult. A MSZP 52 éves politikusát – az országos elnökségnek is tagja – azért indítja a cívisvárosban, hogy Kósának komoly vetélytársat teremtsen. – Több munkahelyet, kevesebb korrupciót, rövidebb váróslistákat az egészségügyben, lakásfelújítási programot („ne budapesti luxuslakások épüljenek politikusoknak”) és megbecsülést a nyugdíjasoknak („ne csak sertéstelepet a hozzátartozóknak”) – sorolta, megjegyezve, mióta Debrecenbe jár, a legtöbbet parkolásra költötte.

„Itt nekem nincs helyem”

A berettyóújfalui Lencsésné Gál Mária a 4. számú választókerületben győzne. Tanító, három lánya van. A végső lökést a jelöltség vállalásához egyik lánya (huszonéves, gyógypedagógus végzettségű) adta meg. – Azt mondta, anya én elmegyek, mert ha valami nem változik, akkor itt nekem nincs helyem – jegyezte meg Lencsésné, aki elsősorban az oktatás és a közigazgatás területén tartana szükségesnek változásokat. Szerinte a Fidesz 2010 óta gyengíti a demokratikus rendszert az intézmények pártkatonákkal való feltöltésével. – A kisemberek életszínvonala szűkölt és nagyon sok fiatal elvándorolt erről a területről – mondta, megoldásként a munkahelyteremtést említve a térségben. 

A „kisembereket” képviselné 

Dede Tamás az 5. választókerületben válik jelöltté, ő már szerepelt korábban a Lehet Más a Politika színeiben. Hajdúszoboszlói, 44 éves dolgozott tanítóként, családsegítőként, fotóriporterként. Elsősorban „civilnek” tartja magát, hosszú ideje vesz részt civil szervezetek munkájában „ingyen és bérmentve”, s szeretné, hogy Magyarországon ennek nagyobb hagyománya legyen. – Ha változást akarunk, nekünk kell változtatni. A Fidesz kisemmizte a gyereküket egyedül nevelő szülőket, a közmunkásokat, a helyi termelőket. A kisembereket szeretném képviselni. Kárpótolnánk a trafikbotrány, a földügyek és a devizahitelek kárvallottjait, szociális és fiataloknak szóló földprogramot vezetnénk be – sorolta.

Erősítené az önkormányzatiságot

Csige Tamás 2006 óta Hajdúdorog polgármestere, 2004-2006 között országgyűlési képviselő szocialista politikusként, most a 6. választókerületben indul. – Az én területem a Hajdúság északi része, öt város, öt község. Igenis meg fogjuk védeni a kistelepülések autonómiáját, különben ki fog gondoskodni a járdákról, árkokról, szociális tűzifa révén a magányos öregekről, ki intézkedik a rendkívüli helyzetekben? – utalt arra a híresztelésre, mely szerint a kormányzat a jövőben megszüntetné a kistelepüléseken a mai formában ismert önkormányzatiságot (a hírt Orbán Viktor a napokban cáfolta – a szerk.). Csige Tamás kritizálta a kormányzatot azért, mert elvette a szemétszállítást „azoktól, akik jól csinálták”.

– A szemétszállítás a Hajdúságban a legolcsóbb, a hulladékgyűjtés a legkiterjedtebb volt az egész országban. Ehhez képest az önkormányzatok száz százalékban birtokolt cége ma nem alkalmas hulladékszállításra, de alkalmas alvállalkozónak egy olyan cégnél, amelyik egy irodából és két titkárnőből áll… – jelentette ki.

Hangsúlyozta: visszaadnák a jogot az önkormányzatoknak a közműszolgáltatások tekintetében, ahogy az iskolafenntartás szintén visszakerülne a településekhez, amennyiben azt helyben is kívánják.

Ratalics László

MSZPKósa LajosPárbeszédOrszággyűlési választás 2018Gurmai ZitaDede TamásCsige TamásLencsésné Gál Mária

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.