Hirdetés

Gőgös Zoltán: Miniszterelnök-jelöltet előbb találunk, mint falusi kanászt

Cívishír

2018.02.12. 13:53

Gőgös Zoltán: Miniszterelnök-jelöltet előbb találunk, mint falusi kanászt
Gőgös Zoltán, a szocialisták elnökhelyettese (Fotó: MTI, Czeglédi Zsolt)

Az MSZP elnökhelyettesét Debrecenben kérdeztük a Párbeszéddel való szövetségről.

Hirdetés

– Nem az a lényeg, hogy tud-e egy párt saját miniszterelnök-jelöltet állítani. Hanem az, hogy hajlandó-e végig gondolni, mi kell a kormányváltó erővé váláshoz. Nem látok abban semmi problémát, hogy az MSZP nem tudott kitermelni saját miniszterelnök-jelöltet. Lehet, hogy ez hiba. De ha sikerül, akkor lehetséges, hogy a Botka László visszalépése utáni szemlélet győz, miszerint a legszervezettebb, legtöbb aktivistával bíró baloldali pártként ne tárgyaljunk senkivel, hanem telibe! Ilyet is lehet játszani, csak nincs értelme. Erre jöttünk rá nem kis viták után. Szerintem ez egy ígéretes együttműködés – reagált a Cívishír kérdésére Gőgös Zoltán a szocialisták és a Párbeszéd hétfői debreceni sajtótájékoztatóján. Az MSZP elnökhelyettesétől azt kérdeztük, milyen üzenete van számára a pártja szellemi állapotáról, hogy hét ellenzékben töltött év után nincs saját kormányfő-jelöltjük. 

– Hét évet töltöttünk ellenzékben olyan politikai és médiaközegben, amelyben mindenki azon volt, hogy eltakarodjunk. Mi voltunk a mumus, aki ha nem lenne, jönne az új erő és leváltaná Orbán Viktort. Ez az új erő azonban nem jött elő – mondta.

Közbevetésünkre, hogy miért nem, így folytatta.

– Azért, mert dolgozni senki nem szeret. Csak sajtótájékoztatókat tartani és az ATV-be, meg ilyen-olyan televíziókhoz járni, ahová ráadásul sokszor helybe megyünk a pofonért. A néppárti szerephez emberek közé kell menni! Ez időként nálunk is probléma volt. Hányszor elmondtam, fiúk, nem csak nekem kellene hetvenezer kilométert mennem egy évben, hanem mondjuk még néhányunknak! És akkor talán más lenne a támogatottságunk. Én azt sem értem, hogy néhányan megsértődnek, ha most négy évig nem olyan pozícióba kerülnek. Megsértődni és sírni is a győztesnek szabad! Ezen a téren szükséges vérfrissítés, ugyanakkor vannak már fiatal politikusaink, akik állják a versenyt a többi párt hasonló korú tagjaival. Többet kell még tehenek között lenniük, szoktam mondani, s akkor kicsit más lesz a szemléletük. De alakul ez. 

„Megijedtek a kormányváltás lehetőségétől”

Gőgös Zoltán szerint nem teljesen igaz, hogy nem sikerült miniszterelnök-jelöltet állítaniuk. A politikus ezzel Botka Lászlóra utalt, aki tavaly hónapokon át valóban szerepelt ilyen minőségben, de már októberben visszalépett. – A politika elvileg több, a kormányváltásban érdekelt szereplője nem értette meg, hogy a cél közös miniszterelnök, közös lista, közös jelöltek. Egy nagyváros vezetőjeként közéleti színpadon lévő ember nem hagyhatja sokáig, hogy sikertelen akcióhoz kötődjön a neve. Botka azért vállalta el a jelöltséget, mert előzetesen ígéretet tettek neki, de néhányan megijedtek a kormányváltás lehetőségétől – hangoztatta véleményét, hozzátéve: ebben a helyzetben szerinte a legjobb döntés volt elkezdeni kijjebb tekinteni.

Gőgös Zoltán szerint „miniszterelnök-jelöltet előbb találnak mint falusi kanászt”.

– Mikor meghalt a falunkban a tanácselnök, apám jött, nagy baj van. Szegény Lajos, oda van, most mi lesz? Nagyapán a levest kanalazva, csak annyit mondott: kanászt nehezebben találunk – fejtette ki magyarázólag a Cívishírnek. 

Balra tarts!

Az agrárpolitikus kérdésünkre sikernek minősítette a Párbeszéddel való szövetséget annak tükrében, hogy a baloldal vezető pártja egy alig, jó esetben 1-2 százalékra mért párttal állapodott meg közös jelöltekben. (Hajdú-Bihar 5. számú választókerületében például a párbeszédes Dede Tamást támogatják).

– Ha nem egyesítjük a fiatalos dinamizmust, az újfajta baloldaliságot a tradícióval, akkor a baloldalnak nincs jövője. Ez az elsősorban Karácsony Gergely munkássága által megtestesített szemlélet az esély arra, hogy a pártot átállítsuk az Európában egyre inkább terjedő, markánsabb baloldali irányba. A két párt programjának összefésülése során kitűnt, a Párbeszéd olyan elemekben gondolkodik, amiket mi a „nagypártiságunk” miatt nem is mertünk beemelni – közölte Gőgös Zoltán, aki ebben látja a jövőt. Karácsony támogatására – jegyezte meg – szélsőbb balos formációk is bejelentkeztek, nem kérve mást, mint egyes szociális jogok alkotmányos beépítését. Szerinte teljesen mindegy, hogy honnan érkezik karakteres baloldali politika, azt nekik fel kell tudni vállalni.

Ratalics László

MSZPpolitikaDebrecenPárbeszédKarácsony GergelyGőgös Zoltán

Szóljon hozzá!

Hirdetés