Hirdetés

Hamarosan kezdik a tócóskerti piac építését

Cívishír

2018.01.26. 19:05

Hamarosan kezdik a tócóskerti piac építését
A sétány melletti zöldterületen kap helyet az új piac (Fotó: uft.hu)

Hatvannyolc asztallal, napelemmel, bekamerázva. Debreceni cég a kivitelező.

Hirdetés

Az ősz végére felépülhet a hosszú évek óta ígért tócóskerti kispiac, a beruházásra az önkormányzat 200 millió forint vissza nem térítendő uniós pénzt nyert el.

Mint az Új Főnix Terv honlapján olvasható, a fejlesztés kivitelezési munkálatai az idei első negyedévben elkezdődnek. A nyertes kivitelező a cívisvárosi Épkerservice Zrt. A beruházással a jelenlegi Holló László sétányon lévő kirakodó vásár megszűnik, az új piac a mellette található placcon kap helyet.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a – tervek szerint – 68 árusító asztalt és 4 üzlethelyiséget felvonultató piac kialakításánál alapvető szempont volt a környezettel a környezettel való harmonizálás. Ezen felül kiszolgáló és szociális helyiségek épülnek, lesz piacfelügyeleti iroda, raktár, vizesblokk is. Az akadálymentesítettség szintén alapvető szempont, kamerarendszert telepítenek, éjszakára a terület zárható lesz. A gazdaságos üzemeltetés érdekében napelemes rendszert alakítanak ki – derül ki a közleményből, amely optimista végkicsengéssel vetíti előre, hogy a „piac kiváló elhelyezkedése garantálja annak kihasználtságát és hosszú távú működését”.

Még Kósa idejében

A lakótelepi piacon jelenleg elsősorban zöldséget, gyümölcsöt, befőtteket, lekvárokat lehet vásárolni, de azért egy-egy ruhaárus is rendszeresen feltűnik. A korszerűsítés igénye sok-sok éves, de a városi büdzsében a gazdasági válságot követően mindig voltak fontosabb célok.

2013-ban Kósa Lajos, polgármesterként, egy év eleji városi közgyűlésen elismerte, hogy a kispiac ügye lekerült a napirendről.

Ő akkor azzal magyarázta, hogy a lakótelepen és közvetlen környékén több szupermarket épült, átalakítva a vásárlói szokásokat.

Arról is beszélt a megyei napilapnak, hogy felmérik a tócóskertiek igényét, és ha elég sokan szeretnék, úgy lépnek a megvalósítás felé. Később megbízást adtak a Debreceni Alkotó Műhely Építész Egyesületnek látványtervek kidolgozására. 

RaL

A debreceni önkormányzat az utóbbi időben jelentőset lépett előre ezen a téren: a dobozi kispiac korszerűsítése (a Fényes udvarban) szintén hosszú éveket vett igénybe, a folyamatot tulajdonjogi viták is hátráltatták. Viszont tavaly decemberben a kereskedők és a vevők örömére átadták az üvegtetős, szemre is tetszetős létesítményt.

 

Kósa LajosÚj Főnix TervTócóskertFényes udvarPiac

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

.