Hirdetés

Debrecen mint első számú vidéki alternatíva

Cívishír

2018.01.19. 18:06

Debrecen mint első számú vidéki alternatíva
A pénteki gazdasági évadnyitón elhangzott, 20-30 milliárd forintot költenek el élhetésre, szolgáltatásokra a városban tanuló külföldi diákok (Fotó: Debreceni Egyetem)

Harminc milliárd forinttal (!) nagyobb főösszeget produkált a Debreceni Egyetem, mint azt tervezték.

Hirdetés

Az előzetesen kalkulált 129 milliárd helyett 159,3 milliárd forint volt a Debreceni Egyetem költségvetési főösszege 2017-ben – közölte Bács Zoltán a felsőoktatási intézmény pénteki, partnereik és az üzleti élet szereplőinek rendezett gazdasági évadnyitón. A kancellár hozzátette, a növekedés az egyetemi bevételek növekedéséből és a Kenézy-kórház integrációjából adódik (viszonyításul, Debrecen város tavalyi, rekordösszegű költségvetése 74 milliárd forint volt – a szerk.).

Az egyetemen soha nem tanult ennyi külföldi hallgató (a 2002-es 993-hoz képest ma 5077), akik a felmérések szerint csak helyben 20-30 milliárd forintot költenek el élhetésre, szolgáltatásokra, és az intézmény a jövőben tovább szeretné növelni a számukat elsősorban az orvos- és műszaki képzésben. Ezzel összefüggésben Bács Zoltán megemlítette, a Debreceni Repülőtér igénybevételének 12 százaléka egyetemi oktatókhoz kötődik, például a 86 százalékuk a cívisvárosból utazik Londonba, míg München tekintetében az arány 38 százalék. Elhangzott az is, hogy míg 2013-ban országosan az egyetemi bevételek 14 százaléka kötődött ide, addig ma már ez – folyamatosan növekvő tendenciát mutatva – meghaladja a 17 százalékot. A kancellár számos adat mellett fontosnak tartotta kiemelni azt is, hogy jelenleg 8586 munkavállalójuk van, de további 700 dolgozik egyetemi cégeknél. Ezzel összefüggésben kijelentette, a Debreceni Egyetemen a többi ilyen intézményhez képest fajlagosan alacsony a bérköltség, vagyis hatékonyabb a munkavégzés, ami a stabil pénzügyi működés egyik pillére.

Papp László, Bács Zoltán és Szilvássy Zoltán   (Fotó: Debreceni Egyetem)

Teniszközpontot építenek a városnak

Bács Zoltán a tavalyi teljesült célok között említette a könnyűzenei képzés helyéül szolgáló Füredi úti épület rendbe hozását, a Böszörményi úti campus kollégiumi rekonstrukcióját, a kelet-magyarországi viszonylatban kiemelkedő lovasakadémia létrehozását, a nagyerdei étterem kialakítását, a Balásházy középiskola kollégiumának felújítását, az Unifit, a strandfocipálya átadását. Idén a tervek szerint teniszközpont épülne négy fedett, nyolc külső pályával a Böszörményi úton, tizenhat asztalos pingpong terem a Nagyerdei Stadionban és az úgynevezett Learning Center beruházás is nagyot lépne előre (ez elsősorban a külföldi diákok tanulását tenné kényelmesebbé az Egyetem téri campuson (Romániából, Ukrajnából, Nigériából, Kínából különösen sokan jönnek tanulni).

– 2050-re Debrecennek a főváros első számú vidéki alternatívájának kell lennie, világviszonylatban magas életminőséget biztosító, nemzetközi regionális központnak – hangsúlyozta Bács Zoltán. A kancellár emlékeztetett: a Kenézy-integrációval Debrecenben működik az ország legnagyobb, egy városon belüli betegellátó hálózata, a betelepülő cégek vonatkozásában az önkormányzat és az egyetem egymást támogatva, közösen tárgyal, a jövőt alapvetően meghatározó vállalati partnerségeket hoznak létre (az amerikai General Electric-kel, az orosz Roszatommal, a kínai Bejing Genomics Instituttal stb.), uniós projekteket valósít meg, növeli a külföldi hallgatók számát, új stratégiai célként tekint a műszaki képzés új szintre emeléséről és folyamatosan egységesíti arculatát (csak egyetemi domain névből létezik tízezer, persze ennél jóval kevesebb weboldalon találni aktív, frissülő tartalmat, de ezeket úgy összefésülni, hogy egyértelmű legyen a hovatartozás, hatalmas munka).

A kancellár hozzűfűzte, a Debreceni Egyetem Atlétikai Clubjának 16 szakosztályának ezer igazolt sportolója van.

Új fázisban a vakcinagyár

Szilvássy Zoltán rektor előtte kiemelte, az ipari együttműködések látványos eredményeként 2018-ban felépülhet a kísérleti oltóanyagüzem és egy speciális gyógytápszergyár a Vezér utcai egyetemi ipari parkban.

Papp László, Debrecen polgármestere a város expanziós politikája, törekvései hajtóműveként tekint a felsőoktatási intézményre, s az elmúlt 3 év sikereinek zálogaként – mint a 200 milliárd forintnyi működőtőke beáramlása, 4000 új munkahely létrejötte – egyértelműen az együttműködést nevezte meg.

RaL

Debreceni EgyetemSzilvássy ZoltánköltségvetésBács ZoltánGazdasági évindító

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

.