Hirdetés

A debreceni bicikliseknek sokat kell még fejlődniük

police.hu

2017.08.09. 13:50

A debreceni bicikliseknek sokat kell még fejlődniük
(Fotó: police.hu)

A rendőrök most nem büntettek, hanem felvilágosítottak.

Hirdetés

Hirdetés

A rendőrök a szolgálatuk ellátása során gyakran tapasztalják, hogy sok kerékpáros talán megszokásból, vagy éppen figyelmetlenségből, de a közlekedési szabályokat figyelmen kívül hagyva közlekedik

- olvasható a rendőrségi portálon.

A biciklisek közlekedésbiztonsági helyzetének javítása érdekében a Debreceni Rendőrkapitányság rendőrei, prevenciós ellenőrzéseket tartottak 2017. augusztus 8-án a város közútjain, amelynek nem a szankcionálás volt a célja, hanem az, hogy felhívják a figyelmet a szabálytalanságokra és azok elkerülésére, továbbá a kötelező tartozékok és a fényvisszaverő eszközök használatának fontosságára. Az akció az elkövetkező napokban is folytatódik Debrecenben.

A rendőrség az alábbi jó tanácsokkal kíván balesetmentes közlekedést:

  • Elindulás előtt ellenőrizzük a kerékpár műszaki állapotát, különösen a fékek működését!
  • Bár a kerékpáros sisak nem kötelező tartozék, viselése gyermek és felnőtt esetében is életet menthet! A könyök és térdvédő szintén komolyabb sérülésektől óvhatja meg a kerékpárost!
  • Az első és hátsó lámpák, prizmák a kerékpár kötelező tartozékai közé tartoznak. A világítás nem csak éjszaka fontos, egy hirtelen jött nyári vihar miatt is lehetnek korlátozott látási viszonyok!
  • 12 év alatti gyereknek tilos főútvonalon kerékpározni! A kisebb gyereket alsóbbrendű úton se engedjen a szülő önállóan közlekedni, csak felnőtt felügyeletével!
  • Irányváltáskor a kerékpárosnak nem elég a karjával jelezni szándékát, hátra is kell nézni, hogy nem előzi-e már egy másik jármű!
  • A kijelölt gyalogos-átkelőhely előtt a kerékpárról le kell szállni és a járművet át kell tolni a zebrán! A szabály alól csak az az eset lehet kivétel, ha az úttesten a kijelölt gyalogos-átkelőhellyel párhuzamosan sárga színű szaggatott vonal jelzi a kerékpárút átvezetését, nincs kihelyezve a kerékpárosok részére elsőbbséget szabályozó jelzőtábla, illetve ha a gyalogosoknak szóló jelzőlámpa mellett kerékpárt mutató lámpa is van. Természetesen a kerékpárosnak ebben az esetben is kellő körültekintéssel szabad csak átkelni az úttesten.
  • Ha a kerékpárutat úttest keresztezi, még akkor is kellő körültekintéssel haladjon át, ha a kerékpárosnak van elsőbbsége!

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.