Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Visszaadják Hajdúhadházon a szőlő becsületét

| 2017. 02. 11. | 12:22:00
Kedv, majd okos gondolat kellett. Megadatott. Most már „csak” a munka van hátra.
Visszaadják Hajdúhadházon a szőlő becsületét
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fogadjunk, a környéken kevés olyan önkormányzatot tudnak mutatni, amelyiknek saját borospincéje van – saját borral! Pedig a 4-es számú főút Hajdúhadházzal szemközti oldalán szépen fejlődő szőlőskertek árulkodnak arról, hogy a városvezetés komolyan gondolja a borászkodást.

Nem előzmények nélküli a lelkesedés, hiszen az írásos emlékek tanúsága szerint már 300 évvel ezelőtt is lengette a tavaszi szél errefelé a kacsokat – a hajdúkkal együtt a szőlő is betelepült a környékre, majd később komoly zártkert-rendszerben a helyiek olyan sikerrel termesztették a növényt, hogy Hadháznak még önálló hegyközsége is létezett. Az 1960-as években végbemenő téeszesítés azonban fájdalmas károkat okozott: a birtokok felmorzsolódtak, a szőlő helyét szálas- és szemestakarmány vette el. Na és a föld! A szőlő számára tökéletes, a nyírségi homok és a hajdúsági löszhát találkozásánál létrejött, kiváló tápanyagtartalmú és vízgazdálkodású talaj a gabonafélék alatt kimerült. A pezsgő zártkerti élet egyszerre megszűnt, a földek elvadultak.

Ahhoz, hogy a 2000-es évektől visszatérjen Hadházra a szőlő becsülete, előbb kedv, majd okos gondolat kellett. Megadatott. Most már „csak” a munka van hátra. Csáfordi Dénes polgármester, akinek a nagyszülei is szőlőt műveltek, elkötelezett a borászkodás mellett. Noha tisztában van vele, hogy nem prémium borok kerülnek a palackokba, nagy reményeket fűz e tisztán helyi termék újjászületéséhez. A hajdúhadházi borra a jövőben komplett szolgáltatást igyekeznek felfűzni: a zártkertek rendezését követően építkezések kezdődnek, a tervekben pince, szabadtéri színpad is szerepel.

A hajdúhadházi önkormányzat jelenleg 2,6 hektáron termeszt szőlőt, továbbá a polgármester ingyenes kezelésbe adott a maga földjéből 3,6 hektárt. A pincében katonás rendben sorakoznak a csillogó acéltartályok és fahordók, tele zamatos generosával, kékfrankossal, cserszegi fűszeressel és ígéretes Biancával. Mivel kereskedelmi forgalomba – az engedélyeztetés időigényessége és bonyolultsága okán – egyelőre nem hozható az ital, a város vendégei örülhetnek neki, de kínáltak már hadházi bort Hajdúnánás Város Bálján, valamit a megyei Prima Primissima-díjátadón is.

Március elejétől egészen novemberig szapora ütemben nyújtja a feladatokat az ültetvény, ami közfoglalkoztatás keretében 11 főnek ad munkát. Mivel azonban metszőollóval a kezükben kevesen születnek, ők valamennyien egy féléves tanfolyam keretében sajátították el a szőlészet csínját-bínját a kötözéstől a növényvédelmen át a borkészítés alapjaiig. Nagy részük van a kétkezi munkásoknak abban, hogy a szőlőnek „több élete” is lehessen. A csemegeszőlő a helyi közétkeztetésben nagy népszerűségnek örvend; a helyi konyhákat 2016-ban ebből 1 tonnával látták el, és a mennyiség növelése a cél, ahogy a hadházi óvodásoknak, diákoknak szánt, mustból tartósítószer nélkül, pasztörizálással készült tiszta gyümölcslé tavalyi 1 800 literét is emelni fogják idén. Hamarosan a törköly is hasznosulhat: egy pálinkafőző még hiányzik a színes repertoárból.

Szőllős László agrármérnök, az önkormányzati szőlőskert gazdája örömmel számolt be róla, a hagyományos tájjellegű fajták (kövidinka, ezerjó, tramini, gohér, oportó, fekete leányka) további telepítése mintaprogram keretében valósul meg 2017-ben. Csak erő legyen és sok szomjas ember!

Lassan körvonalazódik a szemünk előtt, ahogy meleg nyári estén az illatos hadházi szőlőskertek ölelte borozó teraszán ülünk, lampionok világítanak, jó zene szól, színes és sokfelől jött a vendégsereg. Nagyon úgy fest, nem csak álom. 

Bereczki-Csák Helga

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kihallgatták Varga Juditot
Kihallgatták Varga Juditot
A volt igazságügyi miniszter a Központi Nyomozó Főügyészségen járt.
Hirdetés
Hirdetés
Újabb utca aszfaltozásával folytatódik az útépítés Bárándon
Újabb utca aszfaltozásával folytatódik az útépítés Bárándon
Az olcsóbb konstrukció további útépítéseket tesz lehetővé.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés