Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hajdúhadház fityiszt mutatott a Klik-nek

| 2016. 12. 16. | 23:17:00
Nem adták az iskolájukat.
Hajdúhadház fityiszt mutatott a Klik-nek
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

„Ilyen feltételekkel önként nem adjuk az iskolánkat, ha a Klik-nek kell, akkor vegye el.” Ezt Csáfordi Dénes, Hajdúhadház polgármestere mondta azon a csütörtöki képviselőtestületi ülésen, amelyen arról kellett volna dönteni, hogy a Földi János Kéttannyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény vagyonkezelését átadja-e az önkormányzat a Klik-nek. Csak a tisztánlátás kedvéért: ez a döntés alapesetben egy formalitás lenne, két-három percnél több időt nem venne igénybe egy település közgyűlésén, hiszen a tulajdonos helyhatóságokat lényegében kész helyzet elé állította a kormányzat, sok mérlegelési lehetőséget nem hagyott nekik. A Klik fenntartásában lévő, de eddig az önkormányzatok által működtetett köznevelési intézmények működtetői feladatait ugyanis, ha tetszik, ha nem, 2017. január 1-jével átveszik a területileg illetékes tankerületi központok. Az önkormányzatok maradnak az ingatlanok tulajdonosai, a tankerületi központok a feladatokat veszik át, a tulajdonjogot viszont nem. Az átadás-átvételről szóló megállapodásokat helyi szinten, a tankerületi központok kötötték meg az érintett önkormányzatokkal december 15-ig. Hajdúhadházon viszont nincs egyezség.

Az állam mindent vinne

Egyszer már elfogadták a városatyák

Két nappal a határidő lejárta előtt még úgy tűnt, a hajdúhadházi is egy lesz a sok önkormányzat közül, amelyik fejet hajt a kormányzati akarat előtt, hiszen decemberben a képviselőtestület egyszer már áldását adta a vagyonkezelői szerződés aláírására. Csakhogy december 14-én(!) a hajdúböszörményi tankerülettől kaptak egy módosító javaslatot, ami az előzetes megállapodástól szerintük több lényeges pontban eltért. Leginkább az verte ki a biztosítékot, hogy a Klik a szerződésbe beleírta, hogy a tanítási időn kívüli, nem oktatási célú tevékenységekért köteles bérleti díjat fizetni az önkormányzat. Csáfordi Dénes szerint ennek súlyos következményei lennének a település életére. „Az iskolánkon és a sportcsarnokunkon kívül nincsenek olyan létesítményeink, amelyek a közösségi élet színterei lehetnének – mondta a polgármester. – Ha ezek használatáért fizetni kell, gyakorlatilag elvesszük például a sportolási lehetőséget a gyerekektől. Most ugyanis ingyen használhatják többek között a focistapalánták, a kosarasok, mert a TAO-pénzekből az önkormányzat finanszírozza a teremhasználatot, a gyerekek tornákra utaztatását, és mindent, ami költségként jelentkezik. Nonszensznek tartom, hogy az önkormányzatnak a saját tulajdonáért fizetnie kell. Rengeteg a hátrányos helyzetű gyermek a városban, egy fillért sem tudnának fizetni, inkább abbahagynák a sportolást. Nekünk abban is komoly felelősségünk van, hogy ez ne következzen be.”

Idegen test kelt életre a városban

Tóth Lajos, a hajdúböszörményi tankerület igazgatója azt hangsúlyozta, hogy az önkormányzati rendezvényekért ezután sem kell fizetni, viszont a helyhatósághoz nem kötődő egyesületek, civil szervezetek csak bérleti díjért használhatják majd az intézményt. Arra a kérdésre viszont nem tudott válaszolni, hogy vajon mennyi lenne ez az összeg, hozzátéve, hogy ennek mértéke településenként változik, egzakt számot majd január végén, az önköltségi számítást követően lehet mondani. Ezen a ponton aztán meg is rekedt a vita, hiszen a felek ragaszkodtak a saját álláspontjukhoz, újra és újra ugyanoda jutottak.

Tóth Lajos (jobbra) és a Klik munkatársai nem értették a hadháziak aggodalmait

Csáfordi Dénes szerint a Klik hozzáállása egyértelműen arra utal, hogy az állami intézményfenntartó a város oktatási célra használt ingatlanjainak bérbeadásából pénzhez akar jutni, Hajdúhadházon viszont erre hiába alapoznak, ilyen szolgáltatásra ugyanis nincs fizetőképes kereslet. A polgármester megjegyezte: a Klik megjelenése a helyi oktatásban leginkább ahhoz hasonlítható, mintha egy idegen test kezdett volna önálló életet élni a városban, és ez a folyamat semmiképpen sem jó. Az egyik képviselő hozzászólásában kifejtette: egészen elképesztő, hogy egy olyan dologról vitatkoznak, alkudoznak, ami az önkormányzat tulajdona, és egyenesen odáig ment, hogy szerinte a Klik-et azonnal fel kellene számolni, mert csak károkat okoz. Aztán a rekordhosszúságú ülésen (Csáfordi polgármester szerint talán az összes idei közgyűlés együtt nem tartott ennyi ideig) az önkormányzat jegyzője, Kiss Katalin  látva, hogy így nem lesz megoldás, néhány kompromisszumos javaslattal állt elő. Ezek érintették a gyermek- és szociális étkeztetés helyzetét, illetve a bérleti díj ügyében is készek lettek volna engedményre: Hajdúhadház évi másfél millió forintot hajlandó lenne költeni arra, hogy biztosítsa a város gyermekeinek iskolán kívüli sportolási lehetőségét.

A városvezetés a kompromisszumra törekedett volna

A tankerület illetékesei (igazgató, jogász, gazdasági vezető) gondolkodási időt kérve ment vissza Hajdúböszörménybe, majd késő délután azt a választ adták, hogy nem áll módjukban elfogadni a javaslatokat, ami egyben azt is jelenti, hogy Hajdúhadház a határidőig nem kötötte meg a Klik-kel a vagyonkezelői szerződést. Ez persze nem egyenlő azzal, hogy el is érte, amit akart, és minden marad a régiben, a törvény szerint ugyanis ilyen esetekben az ügy a szakminiszter elé kerül, aki vélhetően nem a hadháziak kedvére való döntést hoz majd.   

T.T.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
A nagypénteket sem úsztuk meg súlyos karambol nélkül Debrecenben
A nagypénteket sem úsztuk meg súlyos karambol nélkül Debrecenben
A Füredi úton a tűzoltók végzik a mentést.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Kiterjesztik a debreceni panelprogramot
Értékes városi ingatlanok eladásáról is döntöttek a képviselők.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Hirdetés