Hirdetés

Csodazebrát kapott Debrecen

2016.10.11. 17:16

Csodazebrát kapott Debrecen
Fotók: Miskolczi János

A cél az, hogy ez a figyelmeztető eszköz beépüljön a közlekedésben résztvevők tudatába.

Hirdetés

Hirdetés

A hónap eleje óta működik Debrecen első okos zebrája, a SafeCross, amit kedden hivatalosan is átadtak a közlekedőknek.  A rendszer telepítése a Pearl Enterprises Kft. jóvoltából valósult meg. A cég 2007 óta foglalkozik megújuló energiával és az innovatív közlekedésbiztonsági eszközök, és a fogalomirányító rendszerek fejlesztésének egyik úttörője a hazai piacon.

A modernizált gyalogos átkelőhely célja, hogy biztonságosabbá tegye a gyalogosok közlekedését a város egyik forgalmas útszakaszán.

A debreceni gyalogosok és kerékpárosok október 7-től élvezhetik ki a város első intelligens gyalogos átkelőhelyének előnyeit az István út és a Holló László sétány kereszteződésénél.

Mitől okos egy zebra?

A jelzőlámpa nélküli zebráknál a gyalogosok biztonságérzete alacsony, ugyanis hiába lép le a zebrára – amivel automatikusan elsőbbséget élvez elvileg -, a gyakorlatban sokszor átsuhannak az autók az orruk előtt.

Az intelligens zebra azonban érzékeli a gyalogos áthaladási szándékát és mindkét irányból figyelmezteti az autókat villogó, úttestbe épített fényjelzők segítségével, így már távolabbról is észlelik az autót vezetők, hogy hamarosan elsőbbséget kell adniuk.

A cél az, hogy ez a figyelmeztető eszköz beépüljön a közlekedésben résztvevők tudatába.

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.